Žhavé trendy v bydlení pro jaro a léto 2019 | Domácnost | Trendy zdraví

Hlavní strana » Domácnost » Článek

Žhavé trendy v bydlení pro jaro a léto 2019

26. 3. 2019

Udržitelnost a přírodní materiály – to jsou trendy, které se prolínají jak letošním světem módy, tak i světem bydlení. Představíme vám samozřejmě i barvy, bez nichž se neobejdete. A pokud jde o dekorace, tak se připravte na to, že letos půjde o klasické doplňky, co si najdou ve vašem bytě své stálé místo, než že byste je příští rok měnili za nové.

Sedmdesátky

Vybavujete si byt, ve kterém žili vaši rodiče, než jste přišli na svět? Bingo! Jednoduché, přesné linie, paleta barev čítající šedou, hořčicově žlutou a zelenou, tapety s geometrickými tvary, to je přesně to pravé.

Náš tip: Mějte na paměti, že „méně je více“ a pokud jde o výrazné zařízení a doplňky ve stylu 70' let, tak u těch to platí dvojnásob.

Bez barev to nepůjde

„Barvám letos vládne medově hnědá s korálovou," vysvětluje Iri Novak z časopisu Marianne Bydlení s tím, že zlatavé tóny si dobře rozumí s vínovou, smaragdovou nebo tmavě modrou: „Takže budou spokojeni i milovníci živějších barev, funguje ale také s pastely a zemitými tóny, což zase ocení klidnější povahy."

Tip Iri Novak: Odstín mořských útesů vychází z mixu červené, žluté a bílé. Když tyto tóny propojíte, vznikne ucelená radost, která každý pokoj promění ve šťastný ostrov!

Recyklujte

Samozřejmě třiďte i odpad, my ale máme na mysli recyklování bytového zařízení a doplňků, které máte doma už, a tak jejich půvab už vašemu pohledu tak nějak uniká. Často stačí nový potah pro sedačku, dvířka kuchyňských skříněk natřená na jinou barvu nebo nové závěsy či žaluzie na vašich oknech.

Náš tip: Společnost Isotra nabízí neobyčejně pestrou škálu žaluzií, rolet a další stínicí techniky. Více informací a e-shop najdete na www.isotra.cz.

Hladké nebo s texturou?

Letos rozhodně s texturou! Co? Polštáře, deky, přehozy, zkrátka všechno, co může být háčkované, pletené nebo alespoň vyšívané. V kurzu je ale například i nábytek s výrazně členitým povrchem a ručně vyráběné doplňky, jejichž nedokonalost je jejich hlavní předností.

Náš tip: my doslova ujíždíme na ručně pletených polštářích od www.bymaya.cz.

Minimalismus nade vše

Minimalismus není trendy, ten je stále in. Letos je ale v jeho případě kladen důraz na kombinaci s jinými styly. Jednoduchý minimalistický nábytek bude například dokonale fungovat se vzorovanými retro polštáři, nadýchaným glamour kobercem s třešničkou na dortu v podobě industriální měděné lampy.

Pozor: aby kouzlo kombinace stylů fungovalo opravdu na výbornou, držte se jedné barevné škály!

Hořčicová! Hořčicová! Hořčicová!

Napadlo vás někdy sladit svůj obývací pokoj pouze do jedné barvy? Ačkoli to může znít trochu šíleně, v reálu to vypadá velmi dobře. A hořčicově žlutá je tím pravým odstínem. Představte si hořčicově žlutou zeď, před ní o odstín světlejší sedací soupravu s dekorativní polštáři v oranžové či béžové a konferenční stolek s dřevěnou deskou a zlatými nohami, to vše na šedém koberci.

Tip bytové designérky Melanie Archer z John Lewis & Partners: Drobné doplňky v hořčicové už nejsou tím pravým, letos byste rozhodně měli sáhnout po větším kusu nábytku v tomto odstínu.

Udržitelnost

Držet krok s aktuálními trendy sice zaručí wow efekt u vašich návštěv, ale je to opravdu to, po čem toužíte? Není u některých kusů nábytku lepší sáhnout po osvědčených klasických tvarech a materiálech? Všimněte si někdy v obchodech těch věcí, které jsou vidět až na druhý pohled.

Náš tip: studnicí inspirace a nápadů „jak na to“ je náš oblíbený Pinterest.


publikováno: 26. 3. 2019, v rubrice Domácnost
Štítky: byt

Další články v rubrice Domácnost:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+