Při hubnutí pozor na oxidační stres a jojo efekt | Medicína | Trendy zdraví

Hlavní strana » Medicína » Článek

Při hubnutí pozor na oxidační stres a jojo efekt

26. 1. 2018

Ze všech stran na nás křičí titulky „Zhubněte rychle a snadno“, kterými začínají články slibující úbytek váhy v rekordním čase. Tyto zaručené dietní rady už ale nemyslí na to, co se stane s naším tělem při tak rychlé změně tělesných proporcí. V čem je tento způsob hubnutí riskantní a proč dostává nejvíce zabrat naše srdce?

Co udělá s naším tělem dieta?

Jakákoli forma diety – tedy dočasné omezení energetického příjmu či dočasná změna životního stylu je nezdravá a přináší s sebou mnohá zdravotní rizika. Po jejím ukončení se většina lidí navrátí k původnímu životnímu stylu a tím dojde k obnově nadměrných tukových zásob v těle. Nastane takzvaný jojo efekt.

Přitom zhubnout a znovu přibrat je pro naše tělo větším problémem než samotná nadváha. Mnohem důležitější a bezpečnější je proto hubnout pomalu, s ohledem na aktuální zdravotní stav, dosavadní způsob stravování a pravidelnost pohybu. Podle Americké kardiologické asociace (American Heart Association) působí rychlý úbytek a opětovný příbytek na váze zhoubně na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko infarktu.

Rychlá dieta zapříčiní nerovnováhu látek v našem těle

Po rychlé dietě může nastat proces zvaný oxidační stres. „Ten probíhá v těle každého z nás, spoluúčastní se na stárnutí organismu a na vzniku mnoha závažných chorob. Ačkoli naše tělo k životu kyslík potřebuje, při mnoha chemických reakcích probíhajících v těle z něj mohou vzniknout toxické kyslíkaté sloučeniny – takzvané kyslíkové radikály,“ vysvětluje MUDr. Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno.

Radiály se uvolňují v těle v momentě, kdy se stresujeme, přetěžujeme, jsme vyčerpaní, pohybujeme se ve znečištěném prostředí nebo například konzumujeme potraviny obsahující konzervanty.

Naše tělo se sice dokáže přizpůsobit a mnohé nerovnováhy vyrovnat, což se týká i volných radikálů, které se snaží neutralizovat pomocí antioxidantů. „Ale když trvá oxidační stres příliš dlouho, objeví se různé chronické nemoci zánětlivého charakteru či se projeví jinak – například únavou, depresí, zhoršením kardiovaskulárních potíží či autoimunitními diagnózami, aterosklerózou, infarktem myokardu či srdečním selháním nebo Parkinsonovou nemocí,“ doplňuje MUDr. Vysočanová.

Jak ale těmto problémům předejít?

V první řadě je důležité konzultovat plánovanou změnu stravovacích návyků a životního stylu s vaším lékařem či dietologem, který vám pomůže vysvětlit, jak postupovat a jak dosáhnout trvalé změny. Důležité je dělat vše postupně, od změny stravovacích návyků, přes změnu přístupu k životu a k sobě samému, aniž by člověk strádal a ochudil se o požitek z jídla a radosti ze života.

Během této cesty je důležité sledovat nejen úbytek váhy – a to zejména tuku, ale také nárůst svalové hmoty, měřit si obvod pasu, boků a jednotlivých končetin a sledovat také glykemické hodnoty, hladinu cholesterolu a v neposlední řadě výši krevního tlaku. Lidé, kteří trpí nadváhou či obezitou svou vysokou hmotností zvyšují námahu srdce.

Kontrolujte si pravidelně krevní tlak

„Stejně jako je nebezpečná pro náš kardiovaskulární systém nadváha a obezita, rizikem je také rychlá ztráta váhy a opětovné nabrání. Rychlé změny hmotnosti bývají často provázené významnou změnou krevního tlaku – při ztrátě hmotnosti dochází k poklesu, při jejím zvýšení naopak ke zvýšení tlaku. A tyto změny mohou mít dopad na zdravotní stav nemocného. Doporučuji proto pořídit si domů kvalitní validovaný tlakoměr (např. Omron M6 Comfort) a kontrolovat si pravidelně krevní tlak, aby bylo možné sledovat, zda v důsledku redukce hmotnosti krevní tlak nekolísá,“ vysvětluje kardioložka.

Hubnutí pro zdraví

Hubnutí není o tom, abyste se líbili svému okolí, ale je důležité pro vaše zdraví, psychiku a kvalitní život. Chcete-li se opravdu změnit, musíte sami věřit, že to dokážete. Povzbuzujte se, myslete pozitivně a buďte trpěliví. Každá efektivní změna chce čas. Stejně tak, jako trvalo váhu nějakou dobu nabrat, bude i její shazování chtít nějaký čas.


publikováno: 26. 1. 2018, v rubrice Medicína
Štítky: hubnutí, srdce a cévy

Další články v rubrice Medicína:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+