Alergeny ve stravě těhotné a kojící ženy | Poradna | Trendy zdraví


Poradna


Seznam dotazů:

Nejnovějších 10

více »
↑ skryj ↑

Alergeny ve stravě těhotné a kojící ženy

Otázka:

Dobrý den, jaké jsou hlavní alergeny, které jsou povinně napsané na výrobcích a na které bych si měla dávat hlavně pozor, když jsem těhotná a později až budu kojit? Alena C.

Odpověď:

Dobrý den, nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům stanovuje povinnost poskytnout spotřebitelům informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při výrobě potraviny. Tato informační povinnost se vztahuje celkem na čtrnáct potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů. Patří mezi ně obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, některé druhy ořechů, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši.

Nejsilnějším faktorem, který ovlivňuje riziko vzniku alergie u dítěte, je dědičná predispozice od rodičů, poté vliv životního prostředí (pyl, prach) a stres. Názor na stravu v těhotenství se různí, ale všichni se shodnout, že by měla být vyvážená, pestrá a mělo by jí být přiměřené množství. Jenom matky, u kterých se již potravinová alergie projevila, by se měly danému produktu v těhotenství i v období kojení vyhýbat.

MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová, dětská nemocnice v Mladé Boleslavi a ambulance dětské gastroenterologie
Zde můžete vložit vaši konkrétní otázku.
Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+