Proč se nedoporučuje jíst stále bílé pečivo? | Poradna | Trendy zdraví


Poradna


Seznam dotazů:

Nejnovějších 10

více »
↑ skryj ↑

Proč se nedoporučuje jíst stále bílé pečivo?

Otázka:

Dobrý den, lékařka mi doporučila, abych se vyhýbala bílému pečivu. Čím bych ho měla nahradit, když mi nechutná celozrnné? Vlasty B.

Odpověď:

Dobrý den, úskalím pečiva je především jeho složení. „Bílá mouka, tuk a někdy také cukr jsou hlavními složkami, které pečivo obsahuje. Pokud tedy nepočítáme další stabilizátory, barviva, regulátory kyselosti a ostatní nežádoucí látky. Obyčejný tukový rohlík, který běžně konzumujeme i několikrát denně, totiž může obsahovat až 30 různých ingrediencí.

Alternativou k běžnému pečivu jsou pufované výrobky, které mají hned několik benefitů. Při pufování jsou zpracována celá neopracovaná zrna, ať už rýže, kukuřice nebo obilovin, a díky tomu si výrobky zachovávají maximální výživové hodnoty, vyšší podíl vlákniny, který má příznivé účinky na trávicí soustavu a zároveň mají nižší podíl cholesterolu a přidaných a konzervačních látek. Pufované produkty se dají mlsat samostatně, obložené, nebo se využijí i k přípravě složitějších pokrmů. RACIO se dá využít jak v teplé, tak studené kuchyni.

Bc. Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti RACIO
Zde můžete vložit vaši konkrétní otázku.
Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+