Čeští školáci mají nedostatek vitaminu D | Přírodní léčba | Trendy zdraví


Čeští školáci mají nedostatek vitaminu D

3. 12. 2018

Pod taktovkou požadavků ze stran rodičů i učitelů mohou čelit školáci vyšší míře stresu. A ten, jak známo, dětské imunitě příliš neprospívá. A když se k tomu přidá i sychravé počasí, je na virózu „zaděláno“. Nejpřirozenější obranou je samozřejmě pestrý jídelníček s dostatkem vitaminů a minerálů z čerstvého ovoce či zeleniny. Zapomínat by se nemělo zvláště na příjem vitaminu D, který má na obranyschopnost organismu významný vliv. Soustředění a paměť zase podpoří omega-3 mastné kyseliny.

Vitamin D najdete v tučných rybách a rybím oleji

Podle nedávné studie Státního zdravotního ústavu má ale jen třetina českých dětí dostatek vitaminu D. Zvláště v chladných měsících, kdy není v našich zeměpisných podmínkách dostatek slunečního svitu, který tvorbě vitamínu z tuků pomáhá. Načerpat jej lze však stravou, například konzumací tučných ryb a rybího oleje.

„Lze předpokládat, že úpravou hladiny vitaminu D v těle člověka můžeme působit preventivně i léčebně na široké spektrum onemocnění. Jedná se o dobře dostupný a dlouhodobě vyzkoušený vitamin, který by při běžném dávkování bez nežádoucích účinků měl být organismu doplňkově dodáván,“ tvrdí primářka Eva Daňková z pražského Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity.

Lžičkou oleje k bystřejšímu mozku

Rybí tuk je pro školáky přínosný i z dalšího důvodu. Díky němu jim plnění úkolů a učení se nových informací půjde snadněji. V oleji se totiž nachází také omega-3 mastné kyseliny, jež napomáhají ke správnému rozvoji mozku a podporují schopnost pamatovat si a koncentrovat se.

„V současnosti se prokázalo, že důležitou skupinou, která by měla konzumovat rybí tuky, jsou kromě těhotných, kojících a malých dětí, i děti ve věkové kategorie 12–15 let. V tomto věku se mimo jiné výrazně zvyšuje náročnost školních povinností, zejména pak nároky, na paměť, nebo vybavení si zapamatované školní látky. Klinické studie zaměřující se na tuto věkovou skupinu prokázaly významný přínos nejen v oblasti studia a zlepšení paměti, ale i v oblasti svalové koordinace při sportovních aktivitách,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek.

Jedna lžička denně

K zajištění potřebného množství vitaminu D a omega-3 mastných kyselin přitom stačí každodenní konzumace jedné čajové lžičky. Navíc už nemusí jít ani o nepříjemný chuťový zážitek. Rybí olej z tresčích jater Möller’s obohacený přírodní ovocnou nebo citrónovou příchutí může být zejména pro děti vhodnou alternativou a je pro většinu dětí příjemným chuťovým zážitkem.

Soutěžní otázka

Z jaké ryby je vyráběn olej Möller‘s?

a/ treska obecná

b/ treska arktická

c/ treska ledová

Dva výherci, kteří do 15. 12. 2018 správně odpovědí na soutěžní otázku, obdrží dva oleje Möllers s citronovou/o­vocnou příchutí. Odpověď zasílejte na soutez@trendyz­dravi.cz s označením rybí olej.

  • Odesláním mailu s odpovědí do soutěže na webu Trendy zdraví dáváte souhlas k uchování vašich osobních údajů za účelem losování. Po losování budou vymazány.

publikováno: 3. 12. 2018, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: dítě, prevence, vitaminy

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+