Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Vynikající mošty

24. 9. 2020

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

více »

Recepty

Mošt dodá pokrmům šmrnc!

24. 9. 2020

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

více »

Další články

Svačina, nad kterou děti zajásají

23. 9. 2020

Občerstvení, které připravujeme dětem do školy, by mělo být nejen chutné a zdravé, ale i rozmanité. Kromě různě obloženého pečiva, plněného pita chleba či tyčinek můžeme děti občas překvapit i něčím sladším. Skvělé jsou třeba palačinky plněné Ghítelou.


Značka Sunar má novinku

21. 9. 2020

Nejen oblíbené Sunárek kapsičky, ale také sušenky a snacky či cereální kaše pro děti najdete v regálech postupně v novém obale pod značkou Sunar. Mění se však pouze jejich obal. Složení a chuť produktů zůstávají stejné. Jako první najdete na pultech obnovené Sunar ovocné kapsičky, dětské snacky, sušenky a instantní nápoje. Rebranding zbylých produktů bude pokračovat postupně do konce roku 2020.


Může být veganství prospěšné pro naše zdraví?

16. 9. 2020

Během posledních dvou desetiletí došlo k obrovskému nárůstu počtu vědeckých studií zkoumajících vztah mezi výživou a zdravím. Stále zřetelněji se ukazuje, že zdravý jídelníček nehraje roli pouze při prevenci onemocnění, ale také při jejich účinné léčbě. V souvislosti se zdravou stravou se stále častěji skloňuje i veganství. Jaké pozitivní účinky může tento způsob stravování pro naše tělo mít?


Yuzu: Netradiční ovoce od farmářů z Koreje.

11. 9. 2020

Yuzu je citrusové ovoce známé také jako yuja. Pochází pravděpodobně z Číny, kde se objevilo již před více než tisíci lety. Nyní ho pěstují především farmáři v Japonsku, Koreji a dalších částech světa. Má silnou žlutou kůru, ale oproti jiným citrusům je kyselejší a aromatičtější. Kde všude se dá yuzu použít? A proč je dobré ho do jídelníčku zařadit?


CEDER`S, prémiový nealkoholický gin s autentickou chutí

9. 9. 2020

Trend zdravého životního stylu se promítl i na poli drinků a je patrný také v českých barech. Stále více „in“ je uvědomělé pití a mnoho lidí tak vítá možnost výběru a alternativy k alkoholickým drinkům. A důvody jsou prosté: čistá hlava, méně přijímaných kalorií, kvalitnější spánek a tím i více energie. Po čem ale sáhnout, když si chcete dát opravdu dobrý nealko drink a přeslazené limonády vás nelákají? Zkuste nealkoholický gin CEDER’S, alternativu s autentickou­ chutí.


Rajčata patří k nejoblíbenější zelenině u nás

28. 8. 2020

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.


Čaj TEEKANNE Fresh v lahvi

27. 8. 2020

Osvěžit se, dodat tělu tekutiny, a přitom si užít pestrou paletu chutí? S nesyceným nápojem ze 100% ovocného čaje TEEKANNE Fresh si chuť ovoce užijete naprosto bez cukru, umělých barviv a s 0 % kalorií. Kdykoli zahnat žízeň můžete díky praktické 0,5litrové lahvi. Stačí si vybrat tu pravou příchuť a nechat se unášet na osvěžující vlně TEEKANNE.


Blíží se jablečná sezóna

25. 8. 2020

Prý nám, Středoevropanům, jablka svědčí mnohem více než kdejaká superpotravina. Náš organismus je na ně totiž zvyklý a jejich živiny umí vstřebat do posledního mikrogramu. A hodně z nás je má dokonale čerstvá na vlastní zahrádce. Co ale s nimi, když je nestačíte všechny sníst? Naučte se, jak jablka co nejchutněji a nejefektivněji zpracovat tak, aby živiny vitamíny vydržely. Radí Tomáš Kořínek, zakladatel rodinné firmy Ovocňák, která 100% česko-slovenská jablka zpracovává do všech svých produktů.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+