Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Podzimního ovoce, které útočí na sklovinu. Jak ji ochránit?

18. 11. 2019

Podzim…Tohle romantické období máme spojené s posledními teplými a slunečnými dny. A taky s novým vybarvením přírody, když dozrává podzimní ovoce. Až si budete užívat téhle zlatem a někdy i deštěm a mlhou zalité idylky, nezapomeňte však myslet na svůj chrup. Některé sezónní dobroty, které v tomto období častěji konzumujeme, dávají totiž našim zubům pěkně zabrat.

více »

Recepty

Kuřecí vývar se zeleninou, nudlemi a masovými knedlíčky

13. 11. 2019

Vyzkoušejte recept podle šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG z Prahy 2.

více »

Další články

„Revoluce“ v Bageterii Boulevard

17. 11. 2019

Oslavy 30 let od Sametové revoluce pojala Bageterie Boulevard po svém. Do nabídky zařadila speciální Revoluční bagetu, která při sestavení kompletního menu svými cenami originálně odkazuje právě na datum 17. 11. ’89. Navíc si do receptury vybrala ingredienci, která je pro předrevoluční období charakteristická – nezaměnitelné vídeňské párky. Touto časově limitovanou nabídkou se tak rozhodla oslavit den, který nejenže rozhodl o svobodě Československa, ale umožnil i svobodu slova, díky které mohl vzniknout nejen tento „bulvár“.


Svatomartinské víno se nepřátelí pouze s husičkou

8. 11. 2019

Svatý Martin a s ním tolik očekávané Svatomartinské víno je již za dveřmi! Spojení mladého červeného vína s husičkou je sice oblíbenou tradiční záležitostí, ale byla by velká škoda se při této příležitosti omezovat se pouze na ni, když je nejrůznějších delikates na vínku nespočet.


Sýry v boji proti osteoporóze

17. 10. 2019

Osteoporóza je jako tichý zloděj. Bez upozornění nám dokáže vzít i to nejcennější. K řídnutí kostí dochází pozvolna a často si rozsah onemocnění uvědomíme až při náhlém úrazu. Varovnými ukazateli mohou být bolesti zad či omezená pohyblivost páteře. Touto metabolickou kostní poruchou trpí každá druhá žena po menopauze a každý sedmý muž starší padesáti let. Co je příčinou? Dědičné dispozice, nedostatek pohybu, nevhodná strava, alkohol ale i stres. Řešení? Aktivní prevence = zdravý životní styl. K němu neodmyslitelně patří vhodné mléčné výrobky. Právě produkty z mléka totiž obsahují zásadní množství vápníku, který je základní stavební jednotkou kostní tkáně.


Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

15. 10. 2019

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.


100 let Vitany vám přiblíží nová publikace

14. 10. 2019

Již sto let existuje společnost, kterou dnes známe pod názvem Vitana. K tomuto významnému jubileu firma nyní vydává neprodejnou publikaci „100 let Vitany“, v níž se lze seznámit s historickými milníky značky a řadou dosud neznámých zajímavostí.


Cestujte po Česku za jídlem

9. 10. 2019

Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!


Podzimní novinky v pekařství PAUL

7. 10. 2019

Francouzská síť pekařství PAUL slaví v letošním roce 130 let od svého založení. Před 11 lety mohli skvělé pekařské a cukrářské výrobky poprvé ochutnat také Češi, v první pobočce PAUL ve střední a východní Evropě, která se otevřela v pražském obchodním centru Flóra. Přestože obliba pekařství i nadále stoupá, připravují u PAULa další novinky, které potěší stávající zákazníky a přitáhnou nové.


S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

4. 10. 2019

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+