Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše

21. 2. 2019

Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie – právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích. „Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ říká Josef Tydlačka.

více »

Další články

Pitný režim je pro děti důležitý

13. 2. 2019

Klinické studie prokázaly vliv hydratace na kognitivní schopnosti dětí, jejich soustředění a pozornost. Dostatek vhodných tekutin (zejména čisté pramenité nebo minerální vody) podporuje poznávací funkce dětí, ale také dobrou náladu i pocit štěstí, zatímco nedostatek vody nebo příjem nevhodných tekutin (limonád a dalších sladkých nápojů) je podstatně zhoršuje. Tuto skutečnost je třeba brát v potaz i u dětí s ADHD, tedy trpících syndromem poruchy pozornosti.


Oslavte svátek zamilovaných v pravém italském duchu

13. 2. 2019

Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není divu. Itálie platí za zemi, kde je vaření povýšeno na umění. O jídle Italové mluví se stejným zápalem jako třeba Angličani o počasí a otázka, co bude dnes k obědu, je častým tématem sousedských hovorů. Italové jsou zároveň velcí romantici a milují velká gesta – co se u nich inspirovat a oslavit blížící se svátek sv. Valentýna v italském duchu? Pod pokličkou italské kuchyně


Místo zázvoru vyzkoušejte tradiční korejské yuzu

7. 2. 2019

O blahodárných účincích citrusů jsme slyšeli všichni. Podle odborníků je vhodné přidávat si jejich šťávu do různých pokrmů i nápojů. Díky ní si upevníme zdraví a načerpáme potřebnou energii a sílu. Co ale dělat v případě, kdy máme už klasických citrusů dost? Možnou alternativou je exotické, v našem kraji takřka neznámé, yuzu, které nás v zimě zahřeje a poskytne tělu potřebný vitamín C.


Nakopněte svoji imunitu!

6. 2. 2019

Přichází i nechtěné období chřipek a náš imunitní systém bojuje s všudypřítomnými viry a bakteriemi, kterými se to hemží v dopravních prostředcích, obchodech a dalších místech s vyšší koncentrací lidí. Nachlazení můžete chytnout od svých kolegů v práci nebo doma od dětí ze školy. Uvědomujeme si důležitost naší imunity, která právě v těchto dnech u většiny z nás selhává víc než po zbytek roku. Jak tedy vybudovat silnější obranyschopnost organismu? Co dělat, aby se nám rýma a kašel vyhnuly obloukem?


Připravte si trendy kořeněné čaje

5. 2. 2019

Začátek roku je obdobím, kdy si lidský organismus vyloženě říká o pořádnou vzpruhu a očistu. Pokud chcete v těchto sychravých dnech čelit nachlazení, také nemusíte hned běžet do lékárny pro vitamíny. Divili byste se, jak velkou službu vám mohou prokázat kořeněné čaje. Už jste ochutnali masala chai či sahlab?


Chcete správně vařit italsky?

4. 2. 2019

Italská kuchyně se vyznačuje jednoduchostí a používáním čerstvých surovin, je zdravá a po celém světě oblíbená. Nelze se tak divit tomu, že v každém větším českém městě narazíme na italskou restauraci a čím dál více hospodyněk a nadšených amatérských kuchařů se snaží o domácí výtvory této ikonické gastronomie.


Výsledky přinese jen trvalá změna stravování a pohodový přístup

1. 2. 2019

První měsíce v roce jsou obdobím, kdy si uvědomíme, že nekontrolovaná strava v posledních týdnech zanechala na postavě pár kil navíc. Ve snaze vejít se zase do oblíbeného oblečení, se uchylujeme k různým, často nesmyslným dietám. Jaká jsou rizika prudkého zhubnutí a proč je lepší vsadit na stravu založenou na nižším příjmu sacharidů a více bílkovin?


Pečení s fantazií pro malé i velké

31. 1. 2019

Nová kniha receptů od Dr.Oetkera s názvem Pečení s fantazií navazuje na velmi úspěšnou řadu kuchařek. Tentokrát v ní najdete nejen inspirativní recepty, ale také nápady, triky a tipy, jak originálně nazdobit moučník, který by měl nejen báječně chutnat, ale i krásně vypadat. Kniha je plná originálních nápadů na pečení a zdobení, které zaujmou dospělé i děti, ty si rády hrají a určitě vám se zdobením pomůžou.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+