Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Odlehčení po svátečním hodování

7. 1. 2019

Vánoce a oslavy konce roku jsou za námi a svátky nám připomíná už jen ručička na váze. Co takhle si uvařit něco dobrého na zub a zároveň udělat něco pro své tělo. Mnozí z nás si jistě předsevzali, že se do letošního roku pustí o něco zdravěji. Není ale třeba volit drastickou formu a sacharidům, cukrům nebo tukům se zcela vyhýbat. Postačí myslet na to, jak se říká „všeho s mírou“. Máme pro vás několik osvěžujících tipů, které polechtají vaše chuťové pohárky a současně prospějí vašemu organismu, obzvláště v tomto sychravém počasí.

více »

Další články

Mýty a pravdy kolem hovězí masa

28. 11. 2018

Kolem hovězího masa se traduje spoustu mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují se vztyčeným prstem, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?


Nezapomínejte na večeři

23. 11. 2018

Věděli jste, že pouhých 6 % občanů České republiky má denně teplou večeři? Češi jsou totiž stále méně ochotni trávit svůj volný čas vařením. Ideální doba přípravy jídla je podle nich maximálně 15 minut. Kvůli tomu roste obliba fastfoodů a trvanlivých jídel obsahujících spoustu soli a konzervantů. Nejen tento negativní trend přispívá k tomu, že 52 % dospělé populace trpí nadváhou. „Přitom příprava večeře nemusí být nic těžkého. Pokud zvolíte vhodný recept, nemusíte v kuchyni strávit věčnost, její přínosy jsou pak k nezaplacení,“ říká Blanka Procházková, nutriční specialistka společnosti RACIO.


Tipy na podzimní sezónní potraviny pro zdraví

20. 11. 2018

Tělo nyní potřebuje doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu. Ideálními zdrojem jsou aktuální sezónní potraviny. Vyhledávat byste je měli hned z několika důvodů. Jsou čerstvě sklizené, obsahují velké množství živin a navíc jsou i relativně levné. Navíc země nám dává suroviny, které jsou v dané roční období aktuální, tedy na podzim potraviny, které zahřívají.


Senioři potřebují mléčné výrobky

16. 11. 2018

Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství. Nedávná studie prokázala, že kvalitu života starších lidí mohou pomoci zlepšit mléčné výrobky obohacené vitamínem D.


Čajová zahrada nabízí lahodné vánoční dárky

15. 11. 2018

Rozmýšlíte se, čím obdarovat rodiče, prarodiče, kamarádky nebo kolegy? Hledání vhodných dárků nemusí být vůbec náročné. Stačí si otevřít e-shop Čajová zahrada a z pohodlí domova vybrat originální dárky v nejvyšší kvalitě. Vybírat můžete z více než pěti set druhů čaje, šedesáti druhů kávy a nejrůznějšího příslušenství. Díky opravdu rychlé dopravě navíc nemusíte mít strach, že se dárky na cestě pod stromeček zdrží.


Naučte se skvěle kouzlit s chutí zdravého jídla

14. 11. 2018

Mnoho lidí se zdravému jídlu vyhýbá. Mají pro to jasné vysvětlení – nechutná jim. Zdravé jídlo přitom umí potěšit chuťové pohárky stejně jako jeho nezdravá varianta, jen se musí správně připravit. Samozřejmě to vyžaduje jistou praxi, ale zelenina, ryby, drůbež, celozrnné výrobky či ovoce mohou chutnat výborně. Jak na to?


Když už jen mateřské mléko nestačí

13. 11. 2018

Jestli se přírodě něco skutečně povedlo přivést k dokonalosti, pak je to jednoznačně mateřské mléko. Pokud patříte k maminkám, které si hlídají správnou stravu a životní styl, pak si můžete být jistá, že se mateřským mlékem vašemu miminku dostává všeho, co opravdu potřebuje. Jak dlouho to ale platí a kdy nastává čas obohatit dětský jídelníček o nové potraviny?


Kurkumová pasta do vaší kuchyně

1. 11. 2018

Zlatá královna, i tak se přezdívá koření KURKUMA, které se hojně využívá nejen pro jeho specifickou lahodnou chuť, ale také pro léčivé účinky. Ostatně kurkuma byla využívána již v počátcích ájurvédy, nejstarší celostní medicíně na světě. Patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem, má silně barvicí vlastnosti a bývá součástí řady kari koření. Rodinné manufaktuře Hradecké delikatesy se podařilo ve své novince – Kurkumové pastě – využít všech pokladů této zlaté pochoutky.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+