Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Odlehčení po svátečním hodování

7. 1. 2019

Vánoce a oslavy konce roku jsou za námi a svátky nám připomíná už jen ručička na váze. Co takhle si uvařit něco dobrého na zub a zároveň udělat něco pro své tělo. Mnozí z nás si jistě předsevzali, že se do letošního roku pustí o něco zdravěji. Není ale třeba volit drastickou formu a sacharidům, cukrům nebo tukům se zcela vyhýbat. Postačí myslet na to, jak se říká „všeho s mírou“. Máme pro vás několik osvěžujících tipů, které polechtají vaše chuťové pohárky a současně prospějí vašemu organismu, obzvláště v tomto sychravém počasí.

více »

Další články

Kurkumová pasta do vaší kuchyně

1. 11. 2018

Zlatá královna, i tak se přezdívá koření KURKUMA, které se hojně využívá nejen pro jeho specifickou lahodnou chuť, ale také pro léčivé účinky. Ostatně kurkuma byla využívána již v počátcích ájurvédy, nejstarší celostní medicíně na světě. Patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem, má silně barvicí vlastnosti a bývá součástí řady kari koření. Rodinné manufaktuře Hradecké delikatesy se podařilo ve své novince – Kurkumové pastě – využít všech pokladů této zlaté pochoutky.


Dobrá robusta prakticky neexistuje, ale ani arabica nemusí být super

31. 10. 2018

„100% arabica je záruka kvality” nebo „správně hořké espresso je ze směsi robusty”, to jsou jen dvě z tvrzení, která kolují okolo kvality kávy podle odrůdy. Proto jsem se s Terezou Balou, baristkou doubleshotu, zaměřili právě na tyto dvě oblíbená slova a na to, co nám o kávě říkají.


Kolik druhů fazolí znáte?

29. 10. 2018

Fazole je velmi chutná potravina a náš jídelníček může zpestřit na několik způsobů. Obsahují významné množství bílkovin, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a mohou nám nahradit i nedostatečný příjem zeleniny. Pokud milujete fazole, váš jídelníček nutně nemusí být fádní. Vybírat totiž můžete z jedenácti druhů fazolí.


Veselá Veverka nabízí křupavé mlsání

18. 10. 2018

Přemýšlíte nad rychlým, chutným a ideálně také zdravým řešením malého hladu nebo velké chuti mlsat? Pak zajděte k Veselé Veverce. V této síti specializovaných prodejen se sušeným ovocem a oříšky si určitě vyberete něco dobrého na zub. A nebudete při tom muset rezignovat na chuť, kvalitu či zdraví.


Mléčný tuk – superingredience pro vaše děťátko

17. 10. 2018

Jako každá maminka i vy chcete pro své děťátko jen to nejlepší. Od samotného narození se staráte, aby mělo vaše miminko dostatečný příjem živin, které jsou nepostradatelné pro jeho vývoj a růst. Už v těhotenství vám bylo kladeno na srdce, že výhradní kojení je důležité zejména v prvních šesti měsících, a to především kvůli unikátnímu složení mateřského mléka. Pokládáte si ale otázku, jak pak pokračovat, pokud již kojit nemůžete nebo nechcete? Řešením je umělá mléčná výživa od Sunaru obsahující podle vzoru mateřského mléka superingredienci – mléčný tuk.


Oslavte Světový den výživy

16. 10. 2018

Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme jako Světový den výživy. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce


Jak chutná hygge se dozvíte v nové kuchařce

16. 10. 2018

V tomto týdnu vychází v pořadí už třetí kuchařka Svatavy Vaškové alias foodblogerky Coolinářky Tak chutná hygge. Tentokrát se Coolinářka zaměřila na rychlé a jednoduché večeře.


Jak jíst při hektickém dni?

10. 10. 2018

Dnešní doba klade na člověka vysoké nároky. Lidé už neobětují tolik času na odpočinek, na to aby vydechli a v klidu pobyli v kruhu blízkých a přátel. Žijeme a jíme ve spěchu, a to se negativně projevuje na našem fyzickém i psychickém zdraví. Obalujeme se stále více tukem a riskujeme tak řadu onemocnění. Průměrný Čech má totiž BMI 25,2, což je těsně za horní hranicí normální zdravé váhy. Obezitou pak trpí každá šestá žena a pátý muž. Jednou z příčin těchto stále se zhoršujících skutečností je právě nevhodná strava a ustavičný stres, který už bereme jako normu.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+