Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Galeta z lilku, karamelu a skořice od Josefa Maršálka

12. 12. 2018

Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr, který vedl několik let tým cukrářů a pekařů v obchodním domě Harrods. Tento koláč pekl například i pro anglickou královnu.

více »

Další články

Mezinárodní den čokolády je tu

13. 9. 2018

Platidlo, nápoj, cukrovinka i válečný příděl pro vojáky. Všechny tyto funkce plnily čokoládové boby i výrobky z nich v historii lidstva. Čokoláda se stala neodmyslitelnou součástí naší společnosti natolik, že dnes – 13. září – slavíme Mezinárodní den čokolády. Jen v Česku bylo podle údajů ČSÚ v roce 2016 spotřebováno celých 6,9 kg čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu. Nejvíce kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny, v Ghaně, Indonésii, Nigérii, Kamerunu a zemích Latinské Ameriky.


Kolik má alkohol kalorií?

11. 9. 2018

Podle nařízení Evropské komise by se na všech potravinářských výrobcích měly uvádět nutriční a energetické hodnoty na 100 g nebo 100 ml. Brzy to bude platit i pro alkohol. Sjednocené měrné jednotky u alkoholických nápojů by však pro spotřebitele mohly být značně zavádějící. Přestože všechny obsahují jeden a ten samý alkohol, výrazně se liší v jeho koncentraci, ostatních přísadách, ale hlavně v množství, ve kterém se alkoholické nápoje běžně pijí. Výrobci lihovin proto preferují přepočet na tzv. konzumní jednotku.


Ochutnejte Knäck Snack s červenou řepou

10. 9. 2018

Křupavá řada od RACIA, Knäck Snack, se pořád rozrůstá. K letní novince se semínky přibyly nově i křupavé čtverečky s červenou řepou. Zdravá pochoutka obsahuje téměř 60 % žitné mouky a vysoké procento šťávy z červené řepy. Novinka je navíc obohacená o bramborovou vlákninu. Jedinečnou chuť červené řepy si vychutnáte například s čerstvým sýrem nebo tvarohovou pomazánkou jako lehkou svačinku či základ snídaně. S jogurtovým dipem pak poslouží jako mlsání místo slaných tyčinek či brambůrků.


Jak vybrat víno a něco na zub k němu

7. 9. 2018

Chcete koupit šéfovi jako dárek k narozeninám dobré víno? Nebo chcete udělat dobrý dojem na rande? Ať už stojíte před přeplněným regálem v supermarketu či ve vinotéce nebo si vybíráte víno v restauraci, pár základních věcí byste měli vědět. Máme pro vás návod, jak se při výběru neztrapnit a pořídit kvalitní a chutné víno.


Vyznáte se v zakysaných mléčných výrobcích a tvarozích?

30. 8. 2018

V České republice ročně zkonzumuje průměrný Čech kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů. Díky fermentaci dochází u těchto výrobků k částečnému rozštěpení mléčného cukru, proto je leckdy mohou konzumovat i osoby, které mají problém s trávením laktózy přímo z mléka. Jaké typy výrobků najdete v obchodech? V čem se od sebe liší?


Doplněk nejen pro vegany

29. 8. 2018

Veganství je druh stravování, filozofie a životní styl, který odmítá konzumaci a zpracovávání veškerých živočišných produktů.Pro někoho je to životní směr v návaznosti na etiku současného světa a krutého zacházení se zvířaty, pro někoho může být jen občasné zpestření jídelníčku a zdravé stravy, které je rozhodně zdraví prospěšné a svou funkci vykoná i při různých půstech či dietách.


Sodík: dobrý sluha, špatný pán

15. 8. 2018

Denně dodáváme svému organizmu v průměru trojnásobek doporučovaného množství soli1), až tři čajové lžičky místo zhruba jedné. Ve stravě máme tudíž tolik soli, že jakékoli snížení jejího příjmu bude mít bezesporu pozitivní zdravotní efekt. V první řadě musíme snížit množství soli používané při přípravě pokrmů a omezit dosolování hotových pokrmů.


Proč by měly děti konzumovat mléčné výrobky

13. 8. 2018

Už během dětství nám naše maminky podávaly mléčné výrobky prakticky každý den. Představit si jakoukoliv domácnost bez jogurtů, mléka a mléčných výrobků je tedy nemožné. V období, kdy dítě sílí a roste, by měly být mléčné výrobky nedílnou součástí každého jídelníčku.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+