Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Kuchyně nazeleno: Špenát, hrášek nebo brokolice

19. 3. 2019

Její barva doslova křičí zdraví. A nejen proto bychom ji měli do svého jídelníčku zařazovat. Ať už mluvíme o špenátu, hrášku, brokolici, kapustě nebo zelených fazolkách, tato zelenina je přírodní zásobárnou vitamínů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. A pokud se dobře připraví, také výborně chutná. Pojďme se spolu podívat na nejoblíbenější druhy zelené zeleniny. A nezapomněli jsme ani na lahodnou inspiraci v podobě receptů od předních českých foodblogerek.

více »

Další články

Borůvkové muffiny pro psy i páníčky

6. 3. 2019

Sladkostem by se měli psi vyhýbat kvůli rafinovanému cukru a čokoládě, ale tyhle muffinky sladí med a borůvky. Chuť a kvalita medu závisí na prostředí, ve kterém ho včely sbíraly. Med vyniká obsahem minerálů a vitaminů B, které slouží ke správnému trávení, metabolismu a činnosti svalů. Až muffiny ochutnáte, budete je péct nejen pro své domácí mazlíčky, ale i pro sebe. Skvělých společných receptů je spousta.


Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše

21. 2. 2019

Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie – právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích. „Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ říká Josef Tydlačka.


Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

14. 2. 2019

Říká se, že láska prochází žaludkem. Na tom určitě něco bude. Přestože partnera nejspíše hýčkáte vaším kulinárním uměním po celý rok, zkuste ho překvapit i na Valentýna. Čím? Třeba lahodným dezertem od nadané Magdalény Murínové, která je členkou juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.


Co bude dnes k večeři?

22. 1. 2019

Tato otázka straší každou hospodyni. Jak nesklouznout ke stereotypu a překvapit rodinu něčím zajímavým? Často k tomu stačí jen maličkost, třeba k osvědčenému receptu přidat čerstvé bylinky a oříšky. Inspirujte se recepty od P&G foodies a překvapte rychlou a zdravou večeří v podobě plněných portobello s halloumi a piniovými oříšky nebo candátem s mandlemi.


Odlehčení po svátečním hodování

7. 1. 2019

Vánoce a oslavy konce roku jsou za námi a svátky nám připomíná už jen ručička na váze. Co takhle si uvařit něco dobrého na zub a zároveň udělat něco pro své tělo. Mnozí z nás si jistě předsevzali, že se do letošního roku pustí o něco zdravěji. Není ale třeba volit drastickou formu a sacharidům, cukrům nebo tukům se zcela vyhýbat. Postačí myslet na to, jak se říká „všeho s mírou“. Máme pro vás několik osvěžujících tipů, které polechtají vaše chuťové pohárky a současně prospějí vašemu organismu, obzvláště v tomto sychravém počasí.


Recept na tradiční valašskou vánočku

20. 12. 2018

Vánočka u nás nemůže chybět na žádném vánočním stole. Už jen její název vypovídá o tom, že se má připravovat právě na tyto svátky. „Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den.


Sladké Vánoce podle Josefa

5. 12. 2018

„Ty nejkrásnější svátky v roce by dle mého neměly být vůbec spojeny se stresem, melancholií či plýtváním. Měly by být o rodině a přátelích, o dobré náladě a také o výborném jídle, ke kterému naštěstí patří malý delikátní zákusek či cukroví,“ říká Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr. Zkuste letos makronky inspirované španělskými olivovníky s vůní bergamotu, čokoládové sušenky se skořicí a lískovými ořechy anebo kokosový nepečený “led” s plátky arabské růže a mrazem sušených jahod.


Kaki banánový chléb

3. 12. 2018

Vyrostlo ve slunné Valencii ve Španělsku a představuje výtečnou zdravou svačinku a skvělou ingredienci do vaření i pečení. Kaki Persimon Bouquet si zkrátka zamilujete na první ochutnání. Právě teď ho můžete najít na pultech obchodů – sezóna kaki totiž právě začíná!


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+