Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Oslavte svátek zamilovaných v pravém italském duchu

13. 2. 2019

Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není divu. Itálie platí za zemi, kde je vaření povýšeno na umění. O jídle Italové mluví se stejným zápalem jako třeba Angličani o počasí a otázka, co bude dnes k obědu, je častým tématem sousedských hovorů. Italové jsou zároveň velcí romantici a milují velká gesta – co se u nich inspirovat a oslavit blížící se svátek sv. Valentýna v italském duchu? Pod pokličkou italské kuchyně

více »

Recepty

Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše

21. 2. 2019

Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie – právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích. „Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ říká Josef Tydlačka.

více »

Další články

Není to obyčejná voda

29. 1. 2019

Všichni potřebují vodu, protože bez vody není možný život. Pít se musí, a když už musíme pít, proč si místo obyčejné vody nedopřát vodu, která nabízí vedle lahodné chuti i něco navíc? Mattoni obsahuje minerální látky v dobře rozpustné formě, z níž jsou snadno dostupné. Patří mezi středně mineralizované vody a obsahuje životně důležité minerální látky (draslík, hořčík, vápník) v lehce vstřebatelné formě, kterými doplňuje jejich příjem potravou bez přívodu kalorií.


Plzeňský Prazdroj zkouší využít mláto na sušenky

28. 1. 2019

Plzeňský Prazdroj přichystal na počátek roku netradiční experiment: Z mláta, zbytku ze sladu používaného při výrobě piva, vyrobil chutné sušenky. Zatím pouze jako zkušební sérii ve sladké a slané variantě s cílem zkusit z odpadních surovin vyrobit plnohodnotnou a zdravější variantu běžných sušenek.


Vaření a pečení s kvalitními jogurty

24. 1. 2019

Česká mlékárna HOLLANDIA Karlovy Vary, s.r.o. zahájila spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Prostřednictvím krátkých videí s originálními recepty pěti mladých českých kuchařů chtějí spotřebitelům přiblížit vaření a pečení s využitím kvalitních jogurtů.


Mléko hlavně pro děti

21. 1. 2019

Příznivců zdravotního stylu rychle přibývá a obchodníci si libují, že úměrně tomu rostou i prodeje tzv. superfoods. Semínka chia, bobule goji a další roztodivné plody a byliny dovážené z dalekých zemí Asie, Jižní Ameriky nebo Afriky jsou dnes běžnou součástí snídaní i dalších pokrmů našich i našich dětí. A přitom nemálo „superpotravin“ máme za humny.


Letos zhubnu!

18. 1. 2019

Od Nového roku začnu hubnout! Kolikrát jste v životě pronesli toto novoroční předsevzetí nebo jste ho zaslechli u svých přátel? Pokud i vy máte v plánu shodit nadbytečná kila, pak vyzkoušejte novou proteinovou dietu MyKETO od českého výrobce GOLDIM. Pomáhá nejen zhubnout, ale současně přináší příjemný pocit nasycení. Velkou výhodou je, že během redukce hmotnosti zmizí pocity únavy a podrážděnosti.


Co a kdy pít k jídlu?

17. 1. 2019

Pití tekutin bylo vždy základním předpokladem přežití. V dobách, kdy vodní zdroje často přinášely smrtící epidemie, se pily nápoje vyžadující tepelné zpracování – v naší zemi to byla hlavně medovina a pivo. Když jsme se pak vrátili k bezpečné vodě, popíjení piva nám zůstalo, zejména v kombinaci s hůře stravitelným jídlem (tzv. typicky českou kuchyní). Ukázaly to i výsledky průzkumu1) – k nejoblíbenějším kombinacím jídla a alkoholického nápoje u nás jednoznačně patří vepřo knedlo zelo a pivo (26 %), následuje (mezi 15 a 10 %) ryba a víno, kachna nebo husa a pivo, guláš a pivo, italské jídlo a víno, sýr a víno, klobásy a pivo.


Potřeba vody v zimě

16. 1. 2019

Život na planetě vznikl v mělké pobřežní, málo slané mořské vodě – tak se voda stala podmínkou života na naší planetě. Když živé organizmy vodní prostředí opustily, vzaly s sebou ve své mezibuněčné tekutině vodu a minerální látky tohoto pravěkého moře. Proto je voda i v lidském těle významnou složkou.


Jaké potraviny zlepšují zrak?

11. 1. 2019

Lidskému zraku prospívá řada potravin. Zřejmě tou nejznámější je mrkev, která má pozitivních účinků na zrak skutečně mnoho. Není ale zázračná. Jaké potraviny jsou zraku prospěšné a jaké mu naopak mohou škodit?


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+