Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Jak číst etikety na potravinách a na co si dávat pozor

21. 1. 2020

V případě, že vás trápí zdravotní problémy, je mnohdy potřeba upravit stravu, a navíc si dávat pozor na složení kupovaných potravin. U diabetu, osteoporózy, zvýšeného cholesterolu a krevního tlaku či u dalších komplikací je zapotřebí speciální dieta a zvýšená obezřetnost při nákupu jídla. Ať už musíte nebo nemusíte dodržovat potravinová omezení, je dobré vědět, jak se orientovat ve složení výrobků, které si kupujete. Ne všichni totiž ví, které informace na etiketách vyhledávat a jak je správně číst.

více »

Recepty

Silvestrovské rychlovky

30. 12. 2019

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

více »

Další články

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

15. 10. 2019

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.


100 let Vitany vám přiblíží nová publikace

14. 10. 2019

Již sto let existuje společnost, kterou dnes známe pod názvem Vitana. K tomuto významnému jubileu firma nyní vydává neprodejnou publikaci „100 let Vitany“, v níž se lze seznámit s historickými milníky značky a řadou dosud neznámých zajímavostí.


Cestujte po Česku za jídlem

9. 10. 2019

Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!


Podzimní novinky v pekařství PAUL

7. 10. 2019

Francouzská síť pekařství PAUL slaví v letošním roce 130 let od svého založení. Před 11 lety mohli skvělé pekařské a cukrářské výrobky poprvé ochutnat také Češi, v první pobočce PAUL ve střední a východní Evropě, která se otevřela v pražském obchodním centru Flóra. Přestože obliba pekařství i nadále stoupá, připravují u PAULa další novinky, které potěší stávající zákazníky a přitáhnou nové.


S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

4. 10. 2019

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?


V cavě Freixenet ochutnáte ohnivé Španělsko

2. 10. 2019

Šumivá vína si v posledních letech získávají po celém světě stále více příznivců. Například italské prosecco není již pro nikoho cizím pojmem, ale ani další druhy „bublinek“ nezůstávají pozadu a dostávají se zákazníkům více do povědomí. Sekt, crémant, cava, ale i šampaňské se stále častěji otevírá nejen při významných událostech a oslavách, ale i ke zpříjemnění všedních dní. Cava, španělské šumivé víno, kterému se u Čechů dostalo pozornosti relativně nedávno, vás přesvědčí na první ochutnání.


Káva slaví svůj den

2. 10. 2019

Umíte si představit probuzení bez kávy? Šálek je nejen ranní povzbuzení, ale i příjemný a voňavý rituál. Z kávové sedliny si navíc můžete udělat přírodní peeling, ale o tom až někdy příště. Dnes se zaměříme na samotný nápoj. Víte, že pokud si dáte espresso mimo domov v nějakém podniku, zaplatíte za něj průměrně 41 korun? Nejdražší je podle očekávání v Praze. Podívejte se na infografiku od Storyous a zjistěte, kolik stojí káva ve vašem kraji.


Džemy z Prachatic patří k nejlepším na světě

27. 9. 2019

Další prestižní světové ocenění získaly jihočeské džemy značky Rose Garden. Kombinaci meruněk s levandulí a višní s mirabelkami ohodnotila porota soutěže Great taste dvěma hvězdičkami a jedním slovem: „výjimečné“.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+