Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Osvěžte se s prima zmrzlinou

23. 4. 2018

Kdo by neznal skvělé zmrzliny Mrože, Pegase nebo Ruskou zmrzlinu! Základem vynikajících Prima zmrzlin jsou výhradně poctivé suroviny – smetana, tvaroh a pravé ovoce. Letos je dovoleno mlsat!

více »

Recepty

Nápadité recepty co dům dal

20. 4. 2018

Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou tu čtyři recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.

více »

Další články

Češi propadli exotickému avokádu

8. 1. 2018

Mezi Čechy rekordně vzrostla obliba avokáda, exotické superpotraviny bohaté na tuky, vitamíny a minerály. V roce 2017 byla jeho spotřeba dokonce o téměř 20% vyšší, než v roce 2016. Poptávku zvyšuje hlavně změna ve stravovacích návycích Čechů a kreativní kulinářské využití této plodiny. Průzkum zpracoval webový portál Kaloricketabulky.cz na vzorku 377 000 registrovaných uživatelů.


Co může způsobit nadměrná konzumace dusičnanů?

4. 1. 2018

Dusičnany neboli soli kyseliny dusičné jsou všude kolem nás. Jsou přítomny v půdě, ve vodě, ale i v ovoci a zelenině. Odborníci doporučují jejich hodnoty v jídle hlídat, protože nadměrný a dlouhodobý příjem dusičnanů zvyšuje šance na onemocnění rakovinou, cukrovkou či Alzheimerovou chorobou. S rozpoznáním hladiny dusičnanů v jídle pomáhá specializovaný přístroj Greentest Eco. Ten nejen pomůže odhalit případné vysoké hodnoty, ale umí také rozpoznat míru čerstvosti potravin.


Hubnutí v novém roce

3. 1. 2018

S novým rokem přichází i nová předsevzetí. K tomu patří i odhodlání shodit přebytečná kila, která jsme přes svátky a zimu nabrali. Jak se zase dostat do formy a co potřebuje naše tělo k tomu, aby si s tuky poradilo?


Etiketa servírování alkoholu

29. 12. 2017

Blíží se Silvestr, a to je čas, kdy si téměř každý koupí láhev kvalitního alkoholu. Víte však něco o jeho správném servírování? Servírování, které vám může odhalit skrytou tvář vodky, rumu, likéru nebo whisky, jež jste dosud nepoznali? Dodržíte-li pár základních pravidel, možná odhalíte nečekanou chuť vašeho oblíbeného nápoje.


Zelené oslavy Silvetra ve skleničce

29. 12. 2017

Přemýšlíte, jak stylově přivítat nový rok a zároveň se rozloučit s rokem stávajícím? Přichystejte pro svou rodinu a přátele party s originálním zeleným pohoštěním, na které jen tak nezapomenou! Vstupte do nového roku plní energie! Přinášíme tipy na zajímavé nápoje, protože k dobrému jídlu nesporně patří i dobré pití – zkuste si umíchat Matcha Gimlet nebo se zchlaďte trochou Matcha Frappé.


Ochutnejte Kimčchi, korejský gastronomický poklad

27. 12. 2017

Kimčchi je korejské národní jídlo připravené hlavně z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. V Koreji si jej většina žen připravuje sama a recept se podle tradice dědí z tchyně na snachu. První zmínky o kimčchi se datují až do období před třemi tisíci lety, kdy se objevuje ve staré čínské poezii. S vlivem okolních zemí i evropských cestovatelů získalo kimčchi dnešní podobu zhruba v sedmnáctém století, když se do Koreje dostaly chilli papričky.


Mýty a fakta o skladování sýrů

25. 12. 2017

Sýr je živá potravina. Po celou dobu přípravy i cesty na váš stůl zraje a pracuje. Zaslouží si tedy zvláštní zacházení. Když se o něj budete správně starat, odmění vás vynikající chutí. Jak ale na to? Možná vás překvapí, kolik zažitých rad se nezakládá na pravdě. Mýty a fakta o skladování sýrů jsme pro vás dali dohromady společně s odborníky z Jaroměřické mlékárny.


Ochutnejte novinky v minerálkách

22. 12. 2017

Dvě novinky pro zdraví nejen o Vánocích, Magnesia Extra a Mlýnský pramen, aktuálně rozšířily řadu stáčených minerálních vod z přírodních léčivých zdrojů. Minerální prameny jsou zdrojem minerálních látek, důležitých pro stavbu a fungování lidského těla. Jejich složení je dáno podmínkami panujícími v hlubinách země, kde prameny vznikají. Patří k základům lázeňské péče, ceněné již stovky let.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+