Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Letní svěží recepty

6. 8. 2020

Akademie kvality pro vás připravila pořádnou nálož osvěžujících receptů, které potěší nejen žaludek a příprava pokrmů z nich nezabere mnoho času. Důležité je myslet na kvalitu surovin, z nichž budete vařit, grilovat, péct… Sledujte na obalech značky, loga kvality (např. Klasa a Regionální potravina), které ji zaručují.

více »

Recepty

Dietní recepty pro vaši figuru

9. 7. 2020

Patříte-li mezi ty, co se se snaží rychle upravit svou váhu do plavek, určitě se také pokoušíte svůj jídelníček co nejvíce odlehčit a zaměřujete se na nízkokalorické potraviny. V tom případě by do něj měl patřit i květák a kedlubna. Obě tyto potraviny jsou totiž na jedné straně dokonalé díky nízkému obsahu kalorií, ale na druhé straně zásobí vaše tělo spoustou vitamínů a minerálů, abyste se udrželi zdraví a v pohodě. Například květák obsahuje ve 100 gramech pouze 24 kcal a kedlubna 27 kcal.

více »

Další články

Ryby, brambory a rajčata, skvělý a lehký oběd

8. 6. 2020

Snídani sněz sám a o oběd se rozděl s přítelem, říká jedno české přísloví. Přestože je to myšleno s ohledem na velikost porce, možná jste se zamysleli, čím byste pohostili své blízké. Během teplých letních dnů se coby ideální oběd nabízí nějaká dobrá ryba s bramborem a čerstvou zeleninou, třeba s rajčaty. Tyto suroviny se skvěle doplňují nejen v chutích, ale i v obsahu vitaminů, minerálů a dalších důležitých prospěšných látek. Akademie kvality vyzpovídala odborníky na slovo vzaté…


Rostlinné verze masných výrobků od kultovní holandské značky The Vegetarian Butcher

5. 6. 2020

Zakladatel holandské značky The Vegetarian Butcher Jaap Korteweg si již od roku 2010 razí cestu za svým ambiciózním snem: stát se největším rostlinným řezníkem na světě. Dnes je The Vegetarian Butcher celosvětově úspěšnou značkou se svérázným marketingem, který jasně odkazuje na transformaci zakladatele z tradičního farmáře na vegetariánského řezníka. Značka nabízí rostlinné výrobky vyrobené z luštěnin, jejichž chuť je téměř nerozpoznatelná od chuti klasického masa. Nyní se rostlinné produkty od této značky objeví i na českém a slovenském trhu, čímž se tyto země přidávají k více než 25 dalším zemím, kde značka své produkty prodává.


Naučte se grilovat ryby správně, ať si na nich pochutnáte

4. 6. 2020

K létu patří dovolená, pláže a také středomořské speciality, včetně nádherné vůně grilovaných ryb. Jenže většina z nás může letos na cestu za hranice zapomenout. To ovšem neplatí ani zdaleka o oblíbených delikatesách. Můžete si je klidně dopřát a udělat doma na grilu. Právě chutné ryby nejsou žádná věda, když víte, jak na ně.


Máte nejasnosti kolem másla?

27. 5. 2020

Všimli jste, že si máslo udržuje punc poctivosti? A taky že se některé margaríny snaží napodobovat jeho chuť? Máslo je totiž stále velmi populární. Dříve ho stloukaly šikovné hospodyňky v máselnici, ale dneska je výroba jednodušší díky moderním technologiím. V naší stravě má nenahraditelnou roli, protože představuje plnohodnotný a lehce stravitelný mléčný tuk. Spotřeba másla je mnoho let stabilní, v roce 2019 to bylo 5,4 kg ročně na osobu.


Víte vše o vláknině?

21. 5. 2020

Věděli jste, že neexistuje pouze jeden druh vlákniny? Pestrá strava, složená převážně z rostlinných produktů vám pomůže na cestě za zdravým tělem.


Aspik i krém během chvilky

13. 5. 2020

Vyzkoušejte první neželatinový ztužovač rostlinného původu, který je 100% alternativou k živočišné želatině. Tento výrobek je označen certifikovaným logem VEGAN.


Zajistěte si zdravý „home office“

6. 5. 2020

Třetina pracujících Čechů má možnost pracovat z domova a 28 % tuto možnost aktuálně využívá. Většině z nich práce doma vyhovuje stejně nebo více než práce na pracovišti, jen 15 % home office nevyhovuje.1) Lidé pracující doma se mohou z pohledu zdravotního častěji potýkat s bolestmi hlavy, únavou, suchem v ústech nebo i křečemi v rukách a nohách – v důsledku nízké vlhkosti vzduchu v místnosti a nedostatečného příjmu tekutin. Vhodnou tekutinou je samozřejmě voda, ale mnohdy spíše potřebujeme vodu s obsahem minerálních látek. Přírodní minerální vody totiž mají prokazatelný fyziologický účinek, a nabízí tak lidskému tělu víc než voda „obyčejná“.


Jak lépe udržet pozornost dětí při výuce doma

4. 5. 2020

Zrušení výuky na všech základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách znamená, že doma zůstalo zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí, z nichž většinu (953 tisíc) tvoří žáci základních škol.1) Výuka pokračuje v omezeném režimu, žáci a studenti plní zadané úlohy a jsou za to klasifikovaní. Soustředit se na učení doma, kde na děti číhá spousta jiných podnětů, není snadné. Ani pro děti, ani pro jejich rodiče. Existuje více způsobů, jak napomoci dětem udržet pozornost a také zlepšit paměť – k těm nejjednodušším, lehce dostupným a přitom velice efektivním patří správný pitný režim.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+