Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Oslavte svátek zamilovaných v pravém italském duchu

13. 2. 2019

Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není divu. Itálie platí za zemi, kde je vaření povýšeno na umění. O jídle Italové mluví se stejným zápalem jako třeba Angličani o počasí a otázka, co bude dnes k obědu, je častým tématem sousedských hovorů. Italové jsou zároveň velcí romantici a milují velká gesta – co se u nich inspirovat a oslavit blížící se svátek sv. Valentýna v italském duchu? Pod pokličkou italské kuchyně

více »

Recepty

Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše

21. 2. 2019

Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie – právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích. „Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ říká Josef Tydlačka.

více »

Další články

Dobrá robusta prakticky neexistuje, ale ani arabica nemusí být super

31. 10. 2018

„100% arabica je záruka kvality” nebo „správně hořké espresso je ze směsi robusty”, to jsou jen dvě z tvrzení, která kolují okolo kvality kávy podle odrůdy. Proto jsem se s Terezou Balou, baristkou doubleshotu, zaměřili právě na tyto dvě oblíbená slova a na to, co nám o kávě říkají.


Kolik druhů fazolí znáte?

29. 10. 2018

Fazole je velmi chutná potravina a náš jídelníček může zpestřit na několik způsobů. Obsahují významné množství bílkovin, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a mohou nám nahradit i nedostatečný příjem zeleniny. Pokud milujete fazole, váš jídelníček nutně nemusí být fádní. Vybírat totiž můžete z jedenácti druhů fazolí.


Veselá Veverka nabízí křupavé mlsání

18. 10. 2018

Přemýšlíte nad rychlým, chutným a ideálně také zdravým řešením malého hladu nebo velké chuti mlsat? Pak zajděte k Veselé Veverce. V této síti specializovaných prodejen se sušeným ovocem a oříšky si určitě vyberete něco dobrého na zub. A nebudete při tom muset rezignovat na chuť, kvalitu či zdraví.


Mléčný tuk – superingredience pro vaše děťátko

17. 10. 2018

Jako každá maminka i vy chcete pro své děťátko jen to nejlepší. Od samotného narození se staráte, aby mělo vaše miminko dostatečný příjem živin, které jsou nepostradatelné pro jeho vývoj a růst. Už v těhotenství vám bylo kladeno na srdce, že výhradní kojení je důležité zejména v prvních šesti měsících, a to především kvůli unikátnímu složení mateřského mléka. Pokládáte si ale otázku, jak pak pokračovat, pokud již kojit nemůžete nebo nechcete? Řešením je umělá mléčná výživa od Sunaru obsahující podle vzoru mateřského mléka superingredienci – mléčný tuk.


Oslavte Světový den výživy

16. 10. 2018

Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme jako Světový den výživy. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce


Jak chutná hygge se dozvíte v nové kuchařce

16. 10. 2018

V tomto týdnu vychází v pořadí už třetí kuchařka Svatavy Vaškové alias foodblogerky Coolinářky Tak chutná hygge. Tentokrát se Coolinářka zaměřila na rychlé a jednoduché večeře.


Jak jíst při hektickém dni?

10. 10. 2018

Dnešní doba klade na člověka vysoké nároky. Lidé už neobětují tolik času na odpočinek, na to aby vydechli a v klidu pobyli v kruhu blízkých a přátel. Žijeme a jíme ve spěchu, a to se negativně projevuje na našem fyzickém i psychickém zdraví. Obalujeme se stále více tukem a riskujeme tak řadu onemocnění. Průměrný Čech má totiž BMI 25,2, což je těsně za horní hranicí normální zdravé váhy. Obezitou pak trpí každá šestá žena a pátý muž. Jednou z příčin těchto stále se zhoršujících skutečností je právě nevhodná strava a ustavičný stres, který už bereme jako normu.


Víte, při jaké teplotě servírovat jednotlivé druhy vín?

9. 10. 2018

Jak správně servírovat víno? Kromě vhodného výběru sklenice je důležitá také samotná teplota vína. „Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá doporučuji před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína. Obecně počítejte také s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C,“ říká Kamil Gruncl z Global Wines.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+