Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Proč nahrazujeme kravské mléko rostlinnými alternativami?

21. 2. 2020

Najít v menu kavárny, restaurace či na pultech obchodů rostlinou náhradu kravského mléka už dávno není nesplnitelnou misí, jako v minulosti. Rostlinné varianty jsou již běžnou součástí jídelníčku těch, kteří mají k živočišnému mléku výhrady. Nejčastěji jde o alergiky nebo vegany.

více »

Recepty

Cheesecake tak, jak ho neznáte

13. 2. 2020

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

více »

Další články

Devět zdravějších variant vašich oblíbených jídel

2. 9. 2019

Rozhodli jste se udělat něco se svým jídelníčkem? Nastudovali jste si nejrůznější rady a tipy co kdy jíst, ale vlastně nevíte, kde začít? Pokud cítíte, že změn, které byste měli udělat, je až příliš, lehce vás to od zdravějšího životního stylu odradí. „Při změně jídelníčku začněte drobnými úpravami. Ty vás nebudou stát příliš námahy a určitě vás namotivují k dalšímu snažení,“ radí Susan Bowermannová, expertka na výživu společnosti Herbalife. Pokud tedy máte výčitky, že se sebou nic neděláte, vyzkoušejte naše tipy na zdravější varianty běžných jídel a přesvědčte se, že jíst zdravěji není tak těžké.


Také zelenina si s grilem perfektně rozumí

15. 8. 2019

Léto a s ním spojená grilovací sezóna jsou v plném proudu. Dobroty z grilu si ale můžete vychutnat i pokud zrovna neholdujete steakům. Ať už jste vegetariáni, nebo jen chcete svůj jídelníček zpestřit a odlehčit, vsaďte na grilovanou zeleninu a lehký dip! Poradíme vám, které druhy se hodí na rošt a co udělat pro to, abyste si na opékané zelenině na ohni pochutnali co nejvíce. Aby vaše chuťové pohárky byly co nejspokojenější, sáhněte po kvalitě.


Prosecco, hit posledních let, který dobyl svět

13. 8. 2019

Oblíbené Prosecco, jehož sláva se v posledních letech přímo hvězd dotýká, si rok co rok získává větší pozornost, a to nejen po celém světě, ale také u nás v Česku. Mezinárodní den Prosecca, který letos připadá na úterý 13. srpna, můžete s lidmi z celého světa oslavit i vy.


Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy

12. 8. 2019

Zdravý životní styl je v současné době trendem a s ním také raw strava, pro jejíž vyznavače se v češtině také ujal název „vitariáni“. Rad, jak se stravovat, které si často protiřečí, je plný internet a pravdou je, že žádná cesta není univerzální a vhodná pro každého. Nicméně raw strava je něčím, co se vyplatí vyzkoušet, i kdyby mělo jít třeba jen o jeden den v rámci očisty těla. Léto, kdy teploty často dosahují tropické třicítky, je navíc skvělým obdobím, kdy se do něčeho takového pustit, protože horké počasí si o odlehčenou stravu přímo říká.


Aby vás luštěniny neodfoukly

6. 8. 2019

Luštěniny jsou doslova zdraví dopující bombou, i přes to se však setkáváme s odmítavým postojem k jejich konzumaci. Příliš dlouhá doba namáčení, vaření a také následné nadýmání jsou nejčastější problémy, kvůli kterým se jim vyhýbáme.


Rady od baristky doubleshotu, jak pít kávu

5. 8. 2019

Příprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. S Terezou Balou, baristkou a školitelkou pražírny doubleshot, jsme se podívali, co se skrývá pod tím „skoro” a jak servírovat kávu, abyste dosáhli wow efektu.


Ženy chtějí více pít a muži omezit slazené nápoje

30. 7. 2019

Polovina populace, která si dala letos novoroční předsevzetí, ho i dodržela nebo po půl roce ještě dodržuje. Výrazně úspěšnější jsou muži (65 %) než ženy (39 %). Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu1) pro AquaLife Institute, jehož cílem bylo zmapovat zvyky a postoje široké veřejnosti týkající se předsevzetí. Průzkum ukázal, že co se pitného režimu týká, ženy si dávají předsevzetí více pít, muži zase chtějí omezit pití slazených nápojů. Ideálním zdrojem tekutin pro každého jsou přírodní minerální, pramenité a kojenecké vody, které jsou velmi kvalitní, čisté, bez chemických úprav a dezinfekce.


Na mléčné výrobky mají vliv nové trendy

25. 7. 2019

Mléko v sáčcích, krátká trvanlivost, omezený sortiment, absence výrobků pro speciální výživu. Takhle nějak by se daly charakterizovat mléčné výrobky v letech dávno minulých. Za poslední roky se ale tato kategorie potravin dostala na úplně jinou úroveň. Možná, že budete překvapeni, co všechno už se z mléka vyrábí.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+