Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Oslavte svátek zamilovaných v pravém italském duchu

13. 2. 2019

Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není divu. Itálie platí za zemi, kde je vaření povýšeno na umění. O jídle Italové mluví se stejným zápalem jako třeba Angličani o počasí a otázka, co bude dnes k obědu, je častým tématem sousedských hovorů. Italové jsou zároveň velcí romantici a milují velká gesta – co se u nich inspirovat a oslavit blížící se svátek sv. Valentýna v italském duchu? Pod pokličkou italské kuchyně

více »

Recepty

Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše

21. 2. 2019

Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie – právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích. „Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ říká Josef Tydlačka.

více »

Další články

Výživa dítěte po prvním roce života

18. 9. 2018

Dítě se po ukončeném prvním roce života dostává do takzvaného batolecího věku, který trvá následující dva roky. V tomto období se zpomaluje zprvu velmi rychlý růst, ale naopak se dítě začíná rozvíjet mnoha různými směry. Proto je nutné mít plnohodnotně výživnou a pestrou stravu, ve které nebude žádná z potřebných složek chybět.


Sklizeno a Fruitisimo otevírají první společnou prodejnu

17. 9. 2018

V pražské Galerii Nové Butovice otevírá nová prodejna, ve které zákazníci najdou kvalitní potraviny, bistro a osvěžující koktejly na jednom místě. V nové prodejně se totiž propojuje Sklizeno a Fruitisimo a je to první z řady nového typu prodejen, které se budou objevovat především v kancelářských parcích a na náměstích menších měst. Zákazníci si tu mohou v příjemném prostředí nakoupit, dát si oběd nebo si nechat před očima připravit salát podle vlastní chuti v chopped salátovém baru. Zapíjet to mohou čerstvými ovocnými a zeleninovými drinky z Fruitisima.


Mezinárodní den čokolády je tu

13. 9. 2018

Platidlo, nápoj, cukrovinka i válečný příděl pro vojáky. Všechny tyto funkce plnily čokoládové boby i výrobky z nich v historii lidstva. Čokoláda se stala neodmyslitelnou součástí naší společnosti natolik, že dnes – 13. září – slavíme Mezinárodní den čokolády. Jen v Česku bylo podle údajů ČSÚ v roce 2016 spotřebováno celých 6,9 kg čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu. Nejvíce kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny, v Ghaně, Indonésii, Nigérii, Kamerunu a zemích Latinské Ameriky.


Kolik má alkohol kalorií?

11. 9. 2018

Podle nařízení Evropské komise by se na všech potravinářských výrobcích měly uvádět nutriční a energetické hodnoty na 100 g nebo 100 ml. Brzy to bude platit i pro alkohol. Sjednocené měrné jednotky u alkoholických nápojů by však pro spotřebitele mohly být značně zavádějící. Přestože všechny obsahují jeden a ten samý alkohol, výrazně se liší v jeho koncentraci, ostatních přísadách, ale hlavně v množství, ve kterém se alkoholické nápoje běžně pijí. Výrobci lihovin proto preferují přepočet na tzv. konzumní jednotku.


Ochutnejte Knäck Snack s červenou řepou

10. 9. 2018

Křupavá řada od RACIA, Knäck Snack, se pořád rozrůstá. K letní novince se semínky přibyly nově i křupavé čtverečky s červenou řepou. Zdravá pochoutka obsahuje téměř 60 % žitné mouky a vysoké procento šťávy z červené řepy. Novinka je navíc obohacená o bramborovou vlákninu. Jedinečnou chuť červené řepy si vychutnáte například s čerstvým sýrem nebo tvarohovou pomazánkou jako lehkou svačinku či základ snídaně. S jogurtovým dipem pak poslouží jako mlsání místo slaných tyčinek či brambůrků.


Jak vybrat víno a něco na zub k němu

7. 9. 2018

Chcete koupit šéfovi jako dárek k narozeninám dobré víno? Nebo chcete udělat dobrý dojem na rande? Ať už stojíte před přeplněným regálem v supermarketu či ve vinotéce nebo si vybíráte víno v restauraci, pár základních věcí byste měli vědět. Máme pro vás návod, jak se při výběru neztrapnit a pořídit kvalitní a chutné víno.


Vyznáte se v zakysaných mléčných výrobcích a tvarozích?

30. 8. 2018

V České republice ročně zkonzumuje průměrný Čech kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů. Díky fermentaci dochází u těchto výrobků k částečnému rozštěpení mléčného cukru, proto je leckdy mohou konzumovat i osoby, které mají problém s trávením laktózy přímo z mléka. Jaké typy výrobků najdete v obchodech? V čem se od sebe liší?


Doplněk nejen pro vegany

29. 8. 2018

Veganství je druh stravování, filozofie a životní styl, který odmítá konzumaci a zpracovávání veškerých živočišných produktů.Pro někoho je to životní směr v návaznosti na etiku současného světa a krutého zacházení se zvířaty, pro někoho může být jen občasné zpestření jídelníčku a zdravé stravy, které je rozhodně zdraví prospěšné a svou funkci vykoná i při různých půstech či dietách.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+