Aktuálně
Oslavte svátek zamilovaných v pravém italském duchu
13. 2. 2019
Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není divu. Itálie platí za zemi, kde je vaření povýšeno na umění. O jídle Italové mluví se stejným zápalem jako třeba Angličani o počasí a otázka, co bude dnes k obědu, je častým tématem sousedských hovorů. Italové jsou zároveň velcí romantici a milují velká gesta – co se u nich inspirovat a oslavit blížící se svátek sv. Valentýna v italském duchu? Pod pokličkou italské kuchyně
více »Recepty
Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše
21. 2. 2019
Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie – právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích. „Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ říká Josef Tydlačka.
více »Další články
Výživa dítěte po prvním roce života
18. 9. 2018
Dítě se po ukončeném prvním roce života dostává do takzvaného batolecího věku, který trvá následující dva roky. V tomto období se zpomaluje zprvu velmi rychlý růst, ale naopak se dítě začíná rozvíjet mnoha různými směry. Proto je nutné mít plnohodnotně výživnou a pestrou stravu, ve které nebude žádná z potřebných složek chybět.
Sklizeno a Fruitisimo otevírají první společnou prodejnu
17. 9. 2018
V pražské Galerii Nové Butovice otevírá nová prodejna, ve které zákazníci najdou kvalitní potraviny, bistro a osvěžující koktejly na jednom místě. V nové prodejně se totiž propojuje Sklizeno a Fruitisimo a je to první z řady nového typu prodejen, které se budou objevovat především v kancelářských parcích a na náměstích menších měst. Zákazníci si tu mohou v příjemném prostředí nakoupit, dát si oběd nebo si nechat před očima připravit salát podle vlastní chuti v chopped salátovém baru. Zapíjet to mohou čerstvými ovocnými a zeleninovými drinky z Fruitisima.
Mezinárodní den čokolády je tu
13. 9. 2018
Platidlo, nápoj, cukrovinka i válečný příděl pro vojáky. Všechny tyto funkce plnily čokoládové boby i výrobky z nich v historii lidstva. Čokoláda se stala neodmyslitelnou součástí naší společnosti natolik, že dnes – 13. září – slavíme Mezinárodní den čokolády. Jen v Česku bylo podle údajů ČSÚ v roce 2016 spotřebováno celých 6,9 kg čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu. Nejvíce kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny, v Ghaně, Indonésii, Nigérii, Kamerunu a zemích Latinské Ameriky.
Kolik má alkohol kalorií?
11. 9. 2018Podle nařízení Evropské komise by se na všech potravinářských výrobcích měly uvádět nutriční a energetické hodnoty na 100 g nebo 100 ml. Brzy to bude platit i pro alkohol. Sjednocené měrné jednotky u alkoholických nápojů by však pro spotřebitele mohly být značně zavádějící. Přestože všechny obsahují jeden a ten samý alkohol, výrazně se liší v jeho koncentraci, ostatních přísadách, ale hlavně v množství, ve kterém se alkoholické nápoje běžně pijí. Výrobci lihovin proto preferují přepočet na tzv. konzumní jednotku.
Ochutnejte Knäck Snack s červenou řepou
10. 9. 2018
Křupavá řada od RACIA, Knäck Snack, se pořád rozrůstá. K letní novince se semínky přibyly nově i křupavé čtverečky s červenou řepou. Zdravá pochoutka obsahuje téměř 60 % žitné mouky a vysoké procento šťávy z červené řepy. Novinka je navíc obohacená o bramborovou vlákninu. Jedinečnou chuť červené řepy si vychutnáte například s čerstvým sýrem nebo tvarohovou pomazánkou jako lehkou svačinku či základ snídaně. S jogurtovým dipem pak poslouží jako mlsání místo slaných tyčinek či brambůrků.
Jak vybrat víno a něco na zub k němu
7. 9. 2018
Chcete koupit šéfovi jako dárek k narozeninám dobré víno? Nebo chcete udělat dobrý dojem na rande? Ať už stojíte před přeplněným regálem v supermarketu či ve vinotéce nebo si vybíráte víno v restauraci, pár základních věcí byste měli vědět. Máme pro vás návod, jak se při výběru neztrapnit a pořídit kvalitní a chutné víno.
Vyznáte se v zakysaných mléčných výrobcích a tvarozích?
30. 8. 2018
V České republice ročně zkonzumuje průměrný Čech kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů. Díky fermentaci dochází u těchto výrobků k částečnému rozštěpení mléčného cukru, proto je leckdy mohou konzumovat i osoby, které mají problém s trávením laktózy přímo z mléka. Jaké typy výrobků najdete v obchodech? V čem se od sebe liší?
Doplněk nejen pro vegany
29. 8. 2018
Veganství je druh stravování, filozofie a životní styl, který odmítá konzumaci a zpracovávání veškerých živočišných produktů.Pro někoho je to životní směr v návaznosti na etiku současného světa a krutého zacházení se zvířaty, pro někoho může být jen občasné zpestření jídelníčku a zdravé stravy, které je rozhodně zdraví prospěšné a svou funkci vykoná i při různých půstech či dietách.