Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Pozor na nepodložené mýty o mléce a mléčných výrobcích

19. 11. 2019

Vedle zarytých zastánců mléka a mléčných výrobků jsou i jejich odpůrci. Nicméně je nesporné, že produkty z mléka se v našich zeměpisných šířkách konzumují téměř od nepaměti. Přinášejí nám řadu nezbytných živin. Přesto se o nich dočtete i negativa. Které z nich jsou jenom výmysly bez jakéhokoliv vě­deckého důkazu?

více »

Recepty

Podzimní recepty z nejkvalitnějších tuzemských surovin

22. 11. 2019

S významným výročím 17. listopadu jsme si připomněli doby, kdy kromě jiného nebylo snadné se dobře a zdravě stravovat, protože se jedlo, co bylo. V minulosti nebylo z čeho vařit, dnes seženeme prakticky cokoliv v jakoukoliv roční dobu. Už se ale naštěstí neřídíme jen „neomezenou“ nabídkou supermarketů a obchodů s potravinami a čím dál častěji dáváme na selský rozum. Pokud stejně jako my preferujete co nejkvalitnější tuzemské a lokální suroviny, pravděpodobně následujete především sezónu a svůj instinkt. Do čeho se pustit v listopadu?

více »

Další články

Doubleshot radí: Jak přežít na cestách se závislostí na kávě

29. 4. 2019

Vydáváte se na několika (tý)denní cestovatelské výpravy a nechcete se spoléhat na mizernou hotelovou kávu? Nebo míříte někam, kde na kávu v okruhu několika desítek kilometrů prostě nenarazíte? Nezoufejte, česká pražírna kávy Doubleshot nabízí jednoduché řešení, které kávomilným cestovatelům zpříjemní cesty.


Po dlouhém lenošení konečně jarní restart!

25. 4. 2019

Jaro je bezesporu období, na které se většina z nás těší jako na spásu, a to nejen kvůli příjemnějšímu počasí, ale i novému přílivu energie. Jak tělo na jaře pořádně probudit a povzbudit a třeba u toho ještě zhubnout pár přebytečných „zimních kil”? Poradíme vám!


Snídáte správně?

24. 4. 2019

Vyvážená snídaně je nejen dobrým startem do nového dne, ale i zdrojem energie na celé dopoledne. Podle odborníků by měla být sestavena tak, aby nás zasytila, měla správný poměr živin a zároveň jsme si na ní pochutnali. Zdánlivě jednoduché, co říkáte? Přesto se však řada z nás při snídani dopouští zbytečných chyb, které mohou vést k zažívacím obtížím, nadváze i dalším zdravotním problémům. V čem tedy nejčastěji chybujeme?


Celiaci si mohou pochutnat

19. 4. 2019

V současné době představuje jedinou možnost léčby celiakie přísná bezlepková dieta, kdy lidé ze své potravy natrvalo vyloučí lepek. Výrobky z pšenice, žita či ječmene musí vyměnit za bezlepkové. S přibývajícím počtem celiaků přibývá i výrobců, kteří své potravinové výrobky nabízejí nově v bezlepkové verzi. Jedním z nich je značka Schneider, která příkladně do svých uzenin lepek nepřidává.


Jak o Velikonocích nepřiberete ani deko?

18. 4. 2019

Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.


Alkohol je jen jeden. Dělení na tvrdý a měkký je nesmysl

18. 4. 2019

Zažitá představa o rozdělení alkoholu na tvrdý a měkký stojí tak trochu na vodě. Nic takového neexistuje. Alkohol je jen jeden, liší se jen jeho koncentrace. Ve velkém pivu je ho například víc, než ve velkém panáku vodky. Jednotné účinky, jednotná rizika, avšak různě vysoká spotřební daň. Taková nerovnost může ve spotřebitelích snadno vyvolat dojem, že některé druhy alkoholu jsou méně rizikové než jiné. Nejsou. Tak pozor o Velikonocích!


Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli

16. 4. 2019

Velikonoce jsou obdobím lidových tra­dic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jaká vybrat? A jak je využít v našich receptech?


Čechům schází čas a inspirace, jak využít potraviny, které zbyly

3. 4. 2019

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré produkce potravin. Pokud bychom toto množství dokázali zachránit, nasytili bychom až tři miliardy lidí. Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi a Slováci?


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+