Alkohol je jen jeden. Dělení na tvrdý a měkký je nesmysl | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Alkohol je jen jeden. Dělení na tvrdý a měkký je nesmysl

18. 4. 2019

Zažitá představa o rozdělení alkoholu na tvrdý a měkký stojí tak trochu na vodě. Nic takového neexistuje. Alkohol je jen jeden, liší se jen jeho koncentrace. Ve velkém pivu je ho například víc, než ve velkém panáku vodky. Jednotné účinky, jednotná rizika, avšak různě vysoká spotřební daň. Taková nerovnost může ve spotřebitelích snadno vyvolat dojem, že některé druhy alkoholu jsou méně rizikové než jiné. Nejsou. Tak pozor o Velikonocích!

Kde je víc alkoholu?

Půllitr piva, dvojka vína, velký panák – to jsou míry, kterým Češi rozumějí více než nutričním tabulkám. Samy o sobě ale ještě nic neříkají o obsahu čistého alkoholu. Z průzkumu pro Pij s rozumem vyplynulo, že přes 90 % Čechů neodhadne, ve kterém nápoji je alkoholu nejvíc.

„Alkohol, ať už ve víně, pivu či lihovině, je chemicky stále totožný. Vzniká kvašením ovoce, obilí nebo třeba brambor, kdy se cukr mění na ethanol,“ připomíná učivo chemie Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin.

Koncentrace alkoholu záleží na druhu alkoholického ná­poje

U 10° piva je to okolo 4 %, u 12° piva o procento víc, v běžném víně je nejčastěji 10 až 12 % alkoholu a v lihovinách to nejčastěji bývá okolo 40 %. Čím více alkoholu v sobě nápoj má, tím se ho pije zpravidla méně. Lihoviny se servírují v množství centilitrů (tzv. malý panák jsou 2cl, tzv. velký panák 4cl), víno se pije obvykle v objemu decilitrů (v lidovém jazyce se často používá výraz deci nebo dvě deci) a u piva je nejčastější mírou půllitr.

Ve výsledku má potom nejvíce alkoholu „velká dvanáctka“ (25 g alkoholu), o pomyslnou druhou příčku se dělí „velká desítka“ a „dvojka vína“ (shodně 20 g alkoholu), teprve pak následuje „velký panák“ vodky s 16 g alkoholu.

Znáte svou míru?

Průzkum Pij s rozumem ukázal, že když mají Češi odhadnout, který alkoholický nápoj v obvyklé míře obsahuje alkoholu nejvíce, přes 90 % lidí tipuje špatně.

Znalost obsahu alkoholu v gramech spotřebitel při běžné konzumaci nepotřebuje, každý by měl znát především svou míru a prokládat konzumaci alkoholu nealkoholickými nápoji a jídlem. Někdy se ale počty hodí. Například ti, kteří si hlídají kalorie, by měli vědět, že 1 gram alkoholu představuje asi 20 kJ. Další praktickou informací je, že například zdravý dospělý muž má v sobě po vypití jednoho piva asi 0,4 promile. Za jednu hodinu tělo průměrného muže odbourá asi 0,15 promile.

Sdružení významných výrobců a distributorů lihovin

FÓRUM „Pij s rozumem“ (FÓRUM PSR, www.forum-psr.cz) je neziskové sdružení významných výrobců a distributorů lihovin v České republice. Provozovatelem fóra je Unie výrobců a dovozců lihovin Česká republika (UVDL). UVDL sdružuje 16 největších výrobců lihovin v ČR – na celém českém trhu s lihovinami mají členové UVDL podíl okolo 85 % (počítáno z objemu celkového výběru spotřební daně na lihoviny).

FÓRUM PSR bylo založeno v červenci 2003 pod názvem České fórum pro zodpovědnou konzumaci alkoholických nápojů (zkráceně FÓRUM PSR – „Pijte s rozumem“). Cílem sdružení je minimalizace škod způsobených zneužíváním alkoholu.


publikováno: 18. 4. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alkohol

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+