Ať má pivo správný říz! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Ať má pivo správný říz!

23. 10. 2013

Unikátní Výzkumné senzorické centrum, první vědecké centrum pro český nápojový průmysl zahajuje nyní provoz v Praze. Zaměřuje se na výzkum, vývoj a inovace v oblasti kvality nápojů a především bude ověřovat charakteristické vlastnosti Českého piva. Trvalá péče o České pivo na kvalitní vědecké bázi je totiž pro budoucnost našeho pivovarství to nejdůležitější.

Pivo v hlavní roli

Výzkumné senzorické centrum se skládá ze senzorické a analytické laboratoře. Senzorická laboratoř zahrnuje zkušebnu vybavenou 12 degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a s vybavením pro co nejobjektivnější posuzování potravin. „Vybudováním Senzorického centra vzniká vědecké pracoviště, které přinese významné poznatky do oblasti pivovarské, sladařské, chmelařské i do celého nápojového průmyslu. Český výzkum dostává velkého pomocníka ve zkoumání tak citlivé oblasti, jakou je ověřování kvality potravin,“ říká RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Změří barvu i hořkost

Analytická laboratoř je vybavena špičkovými přístroji a moderní výpočetní technikou se speciálním softwarem. V analytické laboratoři se provádějí analýzy vzorků. Objektivně tu lze změřit barvu, čirost, tvrdost, hořkost, nasycení plynem, pěnivost, stupeň extraktu, koncentraci alkoholu i přítomnost senzoricky aktivních látek ve velmi malé koncentraci. „Schopnosti lidského vnímání chutí a vůní pomocí smyslů jsou jedinečné a vedou k získání objektivních vědeckých poznatků. Vysoce citlivé analytické přístroje, které jsou na světové úrovni, umožní zmapovat i velmi malé koncentrace senzoricky aktivních látek. Díky tomu budeme moci odpovědět na otázky, které s potravinami a jejich kvalitou úzce souvisejí,“ říká RNDr. Miroslav Dienstbier, manažer Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.


publikováno: 23. 10. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: muž, nápoje, pivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+