Balzamikové krémy vykouzlí z jídla gastronomický zážitek | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Balzamikové krémy vykouzlí z jídla gastronomický zážitek

16. 5. 2018

Recepty připravila food bloggerka Romana Böhmová z Naskokvkuchy­ni.cz. Hlad u vody či na výletě vám jistě zažene lehký těstovinový salát s pistáciemi, dochucený fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou. Při grilování s přáteli sáhněte po receptu na jarní salát s grilovaným jablkem a novinkou s příchutí gra­nátového jablka. Až vám dojde inspirace na nedělní oběd, zachrání vás recept na vepřovou panenku se zeleninou, taktéž s použitím balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou granátové jablko. Chybí vám sladká tečka na závěr? I na tu Romana myslela. Připravte si kokosové vafle se zkaramelizovaným ovocem a krémem s příchutí fíku.

Balzamikový krém na mnoho použití

Vedle balzamikového krému s granátovým jablkem máte na výběr i z několika dalších příchutí, které jistě najdou své využití opravdu v každé domácnosti. Marinádu na maso nebo obyčejný sendvič pozvedne na vyšší úroveň krém s klasickou příchutí. Zeleninový salát nebo grilovaná ryba zase vyžadují svěží doplněk, a přesně proto je tu krém s pomerančem a citrónem. Je libo spíš hustou polévku či nadýchaný dezert? Pak nesmí chybět fíkový balzamikový krém.

Jistě potěšíme i ty z vás, kteří ve své kuchyni vaří bez lepku. Žádný z krémů Kalamáta Papadimitriou lepek neobsahuje. Všechny jsou navíc zcela bez tuku a jedna porce má jen 17 kalorií. Nic tedy nebrání tomu si je vychutnávat třeba každý den. Stoprocentně přírodní složení pouze z korintských rozinek je jen dalším benefitem, díky kterému krémy získávají svou jedinečnou sladkokyselou chuť.

  • Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou k dostání v obchodních řetězcích Billa, Tesco, Globus, Makro a Albert hypermarket. Prodávají se v praktickém 250ml balení za doporučenou cenu 99,90 Kč. Více informací a další recepty najdete na www.papadim.com/cs.

Batátová polévka se smaženou cibulkou

Ingredience: 3 větší batáty (cca 1 kg), 2 mrkve, 1 fenykl, 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí), malý kousek čerstvého zázvoru, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou klasik, přepuštěné máslo, ½ lžičky kurkumy, 250 ml kokosového mléka, sůl, pepř

Ingredience na ozdobu: cibule, hladká mouka, strouhaný parmazán, olej, dýňová semínka

Postup:

  1. Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse je smícháme s olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na cca 20 minut na 180 stupňů.
  2. V hrnci si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kousky pokrájenou mrkev. Přidáme nakrájený fenykl, nadrobno pokrájený zázvor, kurkumu (nemusí být) a ještě chvíli restujeme.
  3. Nakonec přidáme upečené batáty a přilijeme vývar. Vše rozmixujeme, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme solí a krátce provaříme.
  4. Připravíme si cibulové kroužky. Cibuli pokrájíme na kolečka a obalíme v mouce a parmazánu. Smažíme na oleji do zezlátnutí. Dýňová semínka si opražíme nasucho v pánvičce.
  5. Polévku podáváme ozdobenou cibulovými kroužky a praženými dýňovými semínky.

Jarní salát s grilovaným jablkem

Ingredience: mix salátů, rukola, 1 jablko, 1 lžíce přepuštěného másla, 2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem, hrst vlašských ořechů

Ingredience na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa Kalamáta Papadimitriou, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžíce medu, himalájská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme zálivku smícháním všech surovin na zálivku.
  2. Na pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm jablko nakrájené na měsíčky. Když nám začne jablko zlátnout, přidáme balzamikový krém, a ještě cca dvě minuty opékáme.
  3. Do misky si dáme tři hrsti mixu salátů a dvě hrsti rukoly a vše důkladně promícháme se zálivkou.
  4. Salát servírujeme do misky, navrch dáme plátky jablek, a nakonec vše posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Kachní prsa s pomerančovou omáčkou

Ingredience na kachní prsa: 2 kachní prsa, 2 pomeranče, 3 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, 1 lžíce Grand Marnier, sůl vločková

Ingredience na přílohu: 5 brambor, 1 batát, ¼ celeru, 2 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, římský kmín, 50 g nastrouhaného parmezánu, bylinková sůl, olivový olej

Postup:

  1. Kachní prsa očistíme a přebytečnou kůži si dáme na pánev a necháme z ní vypéct tuk, který si poté slijeme.
  2. Mezitím si připravíme pomeranče, které vyfiletujeme, a ze zbytku pomeranče vymačkáme do misky šťávu. Přidáme citrusový balzamikový krém a osolíme podle chuti.
  3. Brambory si očistíme kartáčkem, batát a celer oloupeme. Vše si nakrájíme (brambory na měsíčky, batát a celer na hranolky). Do misky dáme olivový olej, římský kmín, citrusový balzamikový krém, parmezán, bylinkovou sůl a vše promícháme. Pečeme v troubě asi 20–30 minut.
  4. Na pánev dáme vypečený tuk a opečeme na něm zprudka kachní prsa (vždy nejdříve kůží dolů). Hotová kachní prsa zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout.
  5. Na pánvi si necháme trochu kachního výpeku a přidáme do něj namarinované pomeranče. Omáčku necháme zredukovat do zhoustnutí. Ke konci přidáme Grand Marnier. Kachní prsa vyjmeme z alobalu a nakrájíme na plátky. Servírujeme je posypané vločkovou solí a zalité pomerančovou omáčkou. Jako přílohu servírujeme brambory s bátaty a celerem.

Kokosové vafle se zkaramelizovanými višněmi

Ingredience na vafle: 50 g namletých ovesných vloček, 25 g namletého kokosu, 2 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2–3 lžíce mléka, větší špetku soli, 2 lžíce kokosového oleje

Ingredience na višně: 200 g višní (mohou být i zmrazené), 2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

Ingredience k podávání: 1 tučný tvaroh, 100 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, několik kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem. Poté přidáme povolený kokosový olej, namleté vločky, namletý kokos, prášek do pečiva, sůl, mléko a vše promícháme.
  2. Pečeme ve vaflovači asi 5 minut (ze začátku ho neotevíráme).
  3. V rendlíku si svaříme višně s fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou do zhoustnutí.
  4. V robotu vyšleháme tvaroh, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový extrakt.
  5. Vafle podáváme s tvarohem a zkaramelizovanými višněmi.

Těstovinový salát s pistáciemi

Ingredience: 250 g těstovin farfalle, 1 malá cuketa, 1 červená paprika, 2 lžíce přepuštěného másla, 3 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, hrst zelených oliv, 4 sušená rajčata, 100 g rukoly, 30 g parmezánu, hrst pistácií, sůl, pepř

Postup:

  1. Uvaříme si těstoviny podle návodu na obalu, propláchneme a necháme vychladnout.
  2. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cuketu a na nudličky nakrájenou papriku. Když je zelenina orestovaná na skus, přidáme tři lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, sůl a pepř podle chuti a necháme ještě chvilku zredukovat. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  3. Nakrájíme si na plátky olivy a sušená rajčata na drobné kostičky. Parmezán si nastrouháme na hobliny.
  4. K restované zelenině přidáme olivy, rajčata a smícháme s těstovinami. Podáváme na talíři s rukolou, parmezánem a nasekanými pistáciemi.

Vepřová panenka se zeleninou a jablky

Ingredience: 400–500 g vepřové panenky, čerstvě mletý pepř, vločková sůl, 3 mrkve, 2 petržele, 1 jablko, olivový olej, 1 lžíce přepuštěného másla, 5 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem

Postup:

  1. Panenku opepříme a naložíme do olivového oleje. Necháme chvilku marinovat.
  2. Mezitím si dobře omyjeme mrkev a petržel (neloupeme, pouze kartáčkem očistíme). Mrkve si rozpůlíme a petržele rozčtvrtíme. Do misky si dáme trochu olivového oleje, 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem, pepř a sůl a zeleninu v oleji dobře promícháme.
  3. Mrkev a petržel vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.
  4. Jablko rozkrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi si rozpálíme přepuštěné máslo a jablko na něm orestujeme. Když nám jablko začne zlátnout, přidáme 2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem a necháme zredukovat.
  5. Vepřovou panenku opečeme zprudka na pánvi ze všech stran, na 5–10 minut ji zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
  6. Na talíř naservírujeme pečenou zeleninu, zkaramelizované jablko a na plátky nakrájenou vepřovou panenku, kterou posypeme vločkovou solí.

publikováno: 16. 5. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, salát, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+