Bezlepkové donuty a chřestové pesto při příležitosti Mezinárodního dne celiakie | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Bezlepkové donuty a chřestové pesto při příležitosti Mezinárodního dne celiakie

19. 5. 2017

Na letošní 20. květen připadá Mezinárodní den celiakie. Ať už váš jídelníček omezuje tato nemoc, nebo jste se rozhodli z něj mouku vyřadit z jiných dietních důvodů, neznamená to, že se musíte rozloučit s tak oblíbeným sladkým pečivem, jakým jsou donuty. Také chřestové pesto vám jistě zachutná.

Základem každého pečiva je samozřejmě mouka

Pro přípravu bezlepkových donutů se nejlépe hodí pohanková. Existují samozřejmě dvě možnosti. Tou první je mouku koupit, nejlepšího chuťového výsledku dosáhneme s pohankovou moukou, která je mechanicky loupaná, takto si totiž zachová své jedinečné lehce oříškové aroma a cenné živiny jako rutin. Druhou možností je si mouku namlít. V případě, že bezlepkovou dietu držíte dlouhodobě, se určitě vyplatí investovat do kvalitního mlýnku na obiloviny.

Ingredience: 250 g másla, 200 g třtinového cukru, 3 lžíce rumu (nebo citrónové šťávy), 4 vejce, 350 g pohankové mouky, 1 a půl lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky skořice

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků a v míse kuchyňského robotu KitchenAid necháme vyšlehat změklé máslo s cukrem, žloutky a rumem. Pokud chceme dosáhnout toho, aby donuty působily svěže, můžeme přidat i trochu citronové šťávy, nebo citronovou kůru. Ve druhé fázi přidáme do vzniklé směsi sypké přísady, tedy mouku, jedlou sodu a skořici. Plochým šlehačem vytvoříme polotekuté těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do něj na závěr opatrně vmícháme.

Péct můžeme buďto přímo v donutovači, pokud ale koblihám s dírou uprostřed fandíte a přesto si donutovač kupovat nechcete, budou vám stačit pečící formy na donuty s nepřilnavou úpravou, které vyrábí například KitchenAid. V takovém případě pečeme v troubě předehřáté na 180° a to asi 25 až 30 minut. Pro ještě vláčnější výsledek lze formu vymazat máslem. To nejzábavnější na donutech přijde po jejich upečení a vychladnutí. Zdobit je můžeme například rozpuštěnou čokoládou, cukrovou, nebo jakoukoliv jinou polevou a zdobit jen dle vlastní fantazie.

  • Recept na bezlepkové donuty pro blog.kitchenaid.cz připravila Bloggerka Terka.

Chřestové pesto

Chřestová sezóna je přesně v polovině. Pokud si tedy chcete tuto jarní pochoutku připravit, je nejvyšší čas. V případě tohoto receptu se ani nemusíte pouštět do vaření, máme pro vás alternativu – chřestové pesto, výborné do těstovin, rizota, nebo jen tak s opečenou bagetkou.

Ingredience: svazek zeleného chřestu, strouhaný parmezán, slunečnicová semínka, olivový olej, stroužek česneku, citronová šťáva, sůl

Postup:

Chřest nejprve očistíme – stačí omýt a zbavit jej dřevnatých stonků. Ty snadno poznáme tak, že pokud chřest uchopíme v jeho koncích, rozlomí se právě v místě, kde začíná být křehký a jemný a právě takový potřebujeme. Čerstvou část chřestu nakrájíme na menší kousky a vložíme do nádoby food procesoru například od KitchenAid. Pak už stačí přidat jen slunečnicová semínka, nastrouhaný parmezán, česnek a citronovou šťávu a mixovat. Požadované konzistence pesta na závěr dosáhneme přidáním olivového oleje.

  • Recept vytvořila pro blog.kitchenaid.cz Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

publikováno: 19. 5. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+