Borůvkové recepty od Karolíny Kamberské | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Borůvkové recepty od Karolíny Kamberské

7. 8. 2017

V lesích se to začíná pomalu modrat, a tak nadešel čas borůvkových knedlíků, koláčů a žahourů. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného, tak pro Vás Karolína Kamberská připravila neodolatelný Cheesecake s borůvkami nebo voňavé Medové lívance s borůvkovou smetanou.

CHEESECAKE S BORŮVKAMI

Suroviny: 200 g celozrnných sušenek, 120 g másla, 300 g měkkého tučného tvarohu, 400 g žervé, 4 vejce, šťáva z 1/2 citronu, 80–100 g bílého krupicového cukru, 1/2 vanilkového lusku, 200 g čerstvých borůvek, lístky máty nebo meduňky

Postup:

Troubu si rozehřejte na 180 °C, vynechte horkovzduch a pečte v programu „horní a dolní ohřev“. Sušenky rozmixujte na prášek, lépe to jde po částech. Rozpusťte si v kastrůlku máslo a v míse ho promíchejte s rozmixovanými sušenkami. Vzniklou hmotu rovnoměrně upěchujte na dno otevírací dortové formy o průměru cca 20 cm, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem. Dejte na 10 minut předpéct. Po vyndání z trouby snižte teplotu na 160 °C.

Mezitím v míse promíchejte tvaroh s žervé, vajíčky, citronovou šťávou, cukrem a s dření seškrábnutou z podélně rozpůleného vanilkového lusku. Lehce rozmačkejte 150 g borůvek a vmíchejte je do směsi. Tu pak nalijte do formy na předpečené těsto. Několikrát klepněte dnem o stůl, abyste vyhnali přebytečné bubliny.

Dejte koláč zpátky do trouby a při 160 °C pečte zhruba 40–50 minut, až se náplň zpevní, ale bude se ještě chvět. Pak vypněte troubu, mírně pootevřete dvířka a nechte cheesecake pomalu vychladnout v troubě, aby vám zbytečně neklesl. Teprve pak ho zakryjte fólií a dejte do chladu na několik hodin – ideálně přes noc. Podávejte nakrájený na řezy, ozdobený čerstvými borůvkami a lístky meduňky nebo máty.

MEDOVÉ LÍVANCE S BORŮVKOVOU SMETANOU

Na 12 lívanců: 200 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 4 vejce, 200 g sýra cottage, 3 lžíce tekutého medu, špetka soli, cca 3 lžíce másla, nejlépe přepuštěného

Na smetanu: 200 g zakysané smetany, 4–6 lžic tekutého medu, 300 g borůvek

Postup:

V misce si smíchejte zakysanou smetanu s medem a borůvkami. Trochu borůvek si nechte stranou na ozdobu a smetanovou směs zakryjte potravinovou fólií a dejte odležet do chladničky. Nyní se pusťte do výroby lívanců. V míse pečlivě promíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vajíčka, sýr cottage, med a sůl a umíchejte těsto. Rozehřejte nepřilnavou pánev, potřete ji pěkně máslem (nemusí ho být moc, ale budete je péct minimálně natřikrát podle velikosti pánve a před každou novou dávkou pánev znovu potřete). Malou naběračkou vlijte na pánev postupně těsto na čtyři lívance, trochu je rozetřete vypouklou stranou naběračky a opečte je z obou stran dozlatova. Bude to trvat několik minut. Na hotové lívance naneste borůvkovou smetanu, ozdobte borůvkami a snězte je co nejdříve po upečení, aby byly ještě teplé.


publikováno: 7. 8. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+