Bramborové taštičky a domácí granola | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Bramborové taštičky a domácí granola

12. 3. 2018

Recepty na bramborové taštičky a domácí granolu jsou autorským originálem pana šéfkuchaře Zdeňka Křížka (šéfkuchař Mandarin Oriental Prague a nyní šéfkuchař Orea resort). Vyzkoušejte!

Bramborové taštičky

Suroviny na 4 porce:

Bramborové těsto:

Vařené brambory ve slupce 1kg

Hrubá mouka 300g

Vejce 3 ks

Bramborový škrob 1pol. lžíce

Špetka soli

Broskvová náplň:

Broskvový džem Relax 100 % z ovoce 220 g

Polo sušené meruňky 10 ks

Vanilkový tvaroh:

Plnotučný tvaroh 250 g

Med 5 pol. lžic

Vanilkový lusk 3 ks

Bramborové těsto postup:

  1. Předem vařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme je na jemném struhadle.
  2. Nastrouhané brambory vložíme do misky, zaprášíme bramborovým škrobem a hrubou moukou.
  3. Do bramborového základu vyklepneme celá vejce a lehce osolíme.
  4. Bramborový základ důkladně vypracujeme v tužší těsto, které vyválíme na předem pomoučněném stole. Skleničkou nebo vykrajovátkem vyřízneme jednotlivé kolečka, která plníme předem připravenou meruňkovou směsí.
  5. Naplněná bramborová kolečka potřeme z jedné strany rozšlehaným vajíčkem, překlopíme a vidličkou utáhneme, aby nám meruňková náplň nevytékala.
  6. Připravené taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut. Poté taštičky vyjmeme, promastíme rozpuštěným máslem a ihned servírujeme.

Tip: Když vaříme brambory na bramborové těsto, vždy dbáme na to, aby brambory byly vařené do poloměkka. Poté nám těsto nebude tolik řídnout.

Broskvová náplň postup:

Broskvový džem Relax 100 % z ovoce vložíme do mísy a postupně vmícháme předem nakrájené meruňky. Lehce promícháme v hustější náplň, kterou plníme jednotlivé taštičky.

Vanilkový tvaroh postup:

  1. Plnotučný tvaroh promícháme s medem.
  2. Vanilkové lusky rozkrojíme na půl. Nožem vyškrábneme střed vanilkového lusku a přimícháme do tvarohového základu.

Servírování:

Taštičky servírujeme s vanilkovým tvarohem. Pokrm můžeme dozdobit nakrájenými meruňkami a strouhaným perníkem.

Domácí Granola

Suroviny na 1 plech granoly: 5 minut příprava + 30 minut pečení

Špaldové vločky 300 g (můžou být i klasické ovesné)

Kešu ořechy 100 g

Lískové ořechy nebo Pekanové ořechy 50 g

Plátkové mandle 50g

Slunečnicová semínka 50 g

Kokosové plátky 40 g

Kakao 1 lžíce (granola bude tmavší)

Lesní med 4 lžíce

Sušené ovoce mix 50 g

Postup:

  1. Veškeré sušené ingredience si vysypeme do mísy, které důkladně promícháme s lesním medem.
  2. Vložíme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C – 30 minut. V polovině pečení Granolu promícháme.
  3. Upečenou Granolu necháme zchladnout. Uchováváme v uzavřeném prostoru.

Tip: granola je ideálním doplňkem do jogurtů a s lžičkou džemu Relax 100 % z ovoce dodáte vaší snídani to pravé ovocné potěšení.


publikováno: 12. 3. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, sladkosti, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+