Celiaci si mohou pochutnat | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Celiaci si mohou pochutnat

19. 4. 2019

V současné době představuje jedinou možnost léčby celiakie přísná bezlepková dieta, kdy lidé ze své potravy natrvalo vyloučí lepek. Výrobky z pšenice, žita či ječmene musí vyměnit za bezlepkové. S přibývajícím počtem celiaků přibývá i výrobců, kteří své potravinové výrobky nabízejí nově v bezlepkové verzi. Jedním z nich je značka Schneider, která příkladně do svých uzenin lepek nepřidává.

Když lepek škodí

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva a vymizení takzvaných klků. Tenké střevo poté není schopno stravu zpracovat. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek neboli gluten – ten se nachází ve všech obilovinách.

Lékaři předpokládají, že tímto onemocněním trpí přibližně padesát tisíc lidí v České republice, navíc odhadují, že se podaří diagnostikovat jen jednu desetinu případů. Další lidé o své nemoci vůbec neví.

Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni zejména na domácí stravu a na pultech obchodů nebylo na výběr moc druhů bezlepkových potravin. V dnešní době, kdy na celiaky myslí i legislativa a výrobci tak musí uvádět lepek ve složení svých výrobků, se významně zlepšil výběr potravin. Produkty ze surovin neobsahujících lepek, se může pochlubit značky Schneider, která nabízí široké portfolio uzenin pro celiaky. Vybrat si můžete z celé škály výrobků. A to jak z prémiové řady Selection, tak řady základní. Například je to Anglická slanina, Šunka s pepřem Selection, Minišnajdrovky telecí, Francouzská paštika a z řady Fitness kuřecí prsní šunku a vepřovou šunku.

Bezlepkové sýrové sušenky s rozmarýnem a paštikou

Ingredience: 2 hrnky bezlepkové UNI mouky, 1 PL soli, 75 g másla, 120 g strouhanného tvrdého sýru, 1/2 hrnku vody, rozmarýn

Na ozdobu bezlepkovou francouzskou paštiku Schneider  

Postup:

Strouhaný sýr rozmixujeme ve foodprocesoru na “prášek”. V míse smícháme mouku, sýr, máslo, rozmarýn a sůl. Po troškách přidáváme ke směsi vodu, dokud nevzikne hladké těsto, které necháme odležet cca hodinu v lednici. Následně těsto rozválíme na tenký plát a vykrajovátkem tvoříme vzory dle libosti. Ty přeneseme na pečící papír a dáme péct do zlatova (7–10min) při 220 stupňích. Slané sušenky konzumujeme samotné, s vínkem nebo namazané paštikou a zdobené hroznovým vínem.

www.jaknavelke­veci.cz

www.schneider-food.cz


publikováno: 19. 4. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: celiakie

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+