Celostátní soutěž SAPERE – vědět, jak žít prověřila znalosti žáků o správném stravování | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Celostátní soutěž SAPERE – vědět, jak žít prověřila znalosti žáků o správném stravování

25. 3. 2014

Co všechno naše děti vědí či nevědí o zdravém stravování? Jejich znalosti prověřila celostátní vědomostní soutěž „SAPERE – vědět, jak žít“, jež se věnuje zdravému životnímu stylu a zdravé výživě. Zájem o klání je stále větší. Důkazem je i letošní ročník, kterého se zúčastnilo téměř 30 tisíc dětí ze základních a středních škol. Soutěž, jejímž hlavním partnerem byla tradičně společnost Unilever, je součástí projektu Evropské charty SAPERE. Vyhlašuje ji každoročně Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a společnost COFET, a.s.

Zájem nejmenších žáků

„Velký zájem dětí i pedagogů o letošní čtvrtý ročník soutěže nás pochopitelně těší. Je důkazem toho, že patří k dobrým nástrojům pro tvorbu udržitelného rozvoje. Letos nás příjemně překvapil zejména nárůst soutěžících v kategorii těch nejmenších, žáků prvního stupně základních škol,“ řekl generální ředitel pořádající společnosti Mgr. Libor Vanke. Všech ročníků soutěže se od roku 2010 zúčastnilo již 97 383 žáků. V letošním roce mezi sebou soutěžilo 28 943 žáků.

Více děvčata

Studenti, kteří soutěžili ve třech kategoriích museli prokázat vědomosti z oblasti stravování, pohybu, zdravovědy či ekologie. V průběhu celého školního roku mezi sebou bojovaly týmy jednotlivých škol o postup do dalších kol. Soutěž zaujala více děvčata než chlapce. Nejvíce školních týmů se přihlásilo ze Středočeského, Ústeckého a Jihomoravského kra­je.

Nejtěžší otázka

Jako nejtěžší se pro žáky ukázala otázka na zdroj trans nenasycených mastných kyselin. Správnou odpověď „oplatky a sušenky“ zvolilo mezi dalšími možnostmi (margaríny, máslo a celozrnné pečivo) pouze 5,8 % soutěžících. Téměř všichni naopak věděli, že po sezení ve škole si je dobré zasportovat či vyrazit na procházku. Na finálová kola, jejichž výsledek neovlivňovala pouze správnost, ale i rychlost odpovědi, dohlížela osmičlenná odborná porota.

Nabyté informace a zkušenosti se budou hodit na celý život

„Je dobré vidět žáky základních a studenty středních škol, kteří si v dnešní uspěchané době našli čas věnovat se oblasti zdravé výživy. V mladém věku málokoho trápí otázka výživy, ačkoliv má obrovský vliv na budoucí vývoj a zdraví v dospělosti. Věřím, že nabyté informace a zkušenosti ze soutěže studenti v pozdějším věku ocení,“ dodal doc. Ing. Jiří Brát, CSc. ze společnosti Unilever.

Kulinářskou show ve školní jídelně

Všichni žáci soutěžící ve finálových kolech byli odměněni balíčky od společnosti Unilever. Vítězové jednotlivých kategorií se navíc mohli těšit z věcných cen. Žáci škol, jejichž týmy se umístily na vítězných stupních, budou mít navíc možnost zažít kulinářskou show s šéfkuchařem společnosti Unilever Food Solutions Milanem Sahánkem přímo ve své školní jídelně.

  • Celoevropský projekt SAPERE dlouhodobě sleduje cíl prohloubení vědomostí žáků a studentů v oblasti zdravého životného stylu včetně zdravé výživy, ochrany zdraví a protidrogové prevence. SAPERE klade důraz nejenom na teoretické poznatky, ale i na praktické zkušenosti.

Výsledky celostátních finálových kol:

I. kategorie – 1. Stupeň ZŠ

  1. Místo: Jihomoravský kraj – Základní škola Křepice
  2. Místo: Jihočeský kraj – Základní škola, Vajgar 692, Jindřichův Hradec
  3. Místo: Plzeňský kraj – 10. základní škola Plzeň

II. kategorie – 2. Stupeň ZŠ

  1. Místo: Jihočeský kraj – Základní škola, Vajgar 692, Jindřichův Hradec
  2. Místo: Moravskoslezský kraj – Základní škola Matiční, Ostrava
  3. Místo: Středočeský kraj – Základní škola Pečky

III. kategorie – střední školy

  1. Místo: Jihomoravský kraj – Gymnázium Boskovice
  2. Místo: Karlovarský kraj – Integrovaná střední škola technická a ekonomická Sokolov
  3. Místo: Zlínský kraj – Střední škola průmyslová, hotelová, zdravotnická Uherské Hradiště

publikováno: 25. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, soutěž, školák, zábava

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+