Celozrnný křupavý chléb s roquefortem
S křehkými chleby Wasa nachystáte chutné pohoštění, aniž byste výrazně porušili zásady zdravé výživy. Chléb Wasa Delikatess je skvělý v kombinaci s aromatickými sýry, pikantními pomazánkami či vybranými uzeninami. Může se zapékat se sýrem a podávat teplý s dobrým suchým bílým vínem. Vyzkoušejte náš recept.
Ingredience: 8 plátků Wasa Delikatess, 2 lžíce citronové marmelády, 4 zralé hrušky, 80 g cukru krystal, 1 lžice bílého vína, větvička rozmarýnu, lžička citronové šťávy, 150 g roquefortu, 2 lžíce pražených vlašských ořechů
Postup
Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Povařte půl litru vody s cukrem, vínem a rozmarýnem. Přidejte hrušky a citronovou šťávu. Povařte 5 minut, vyjměte hrušky a nechte je vychladnout. Wasa chléb potřete marmeládou, poklaďte sýrem a hruškami (dle chuti je můžete pokrájet jemněji). Umístěte na plech či do zapékací misky a 10 minut zapékejte v mírně rozehřáté troubě. Po vyjmutí z trouby opepřete a dozdobte rozmarýnem. Podávejte teplé k červenému vínu.
Kombinace s vínem
Pavel Ondráček, sommelier z pražské vinné restaurace Mon Rouge Pif, jejímž patronem je francouzský vinař, herec a režisér Pierre Richard, o kombinaci křehkých chlebů Wasa a dobrého vína říká: „Byl jsem překvapen, že se křehké chleby Wasa s vínem tak výborně doplňují. Začali jsme je zařazovat jako pohoštění k degustacím vedle klasického chleba a baget. Někteří hosté si z nabídnutého pečiva vybírají právě jen Wasu. Osobně bych doporučil Wasu zapečenou s modrým sýrem v kombinaci s polosladkým bílým Cuvée des Annes od Gérarda Depardieu z naší aktuální nabídky.“
Víte o Wasa Delikatess?
Je to celozrnný chléb vyrobený z žitné mouky bohatý na vlákninu, minerály a vitaminy jako například B1 a B2, fosfor, železo, hořčík nebo zinek. Celozrnná žitná mouka se od bílé mouky se liší tím, že je zpracováno a mleto celé vyčištěné zrno. Nejsou odstraňovány obalové vrstvy a klíček, které obsahují množství cenných látek (vitamíny, minerály, kvalitní tuk) a vlákninu. Jeden plátek chleba Wasa obsahuje 1,5–2,5 g vlákniny.