Český džem Rose Garden získal gastronomického „Oscara“ | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Český džem Rose Garden získal gastronomického „Oscara“

26. 10. 2017

Nejvyšší ocenění z té nejprestižnější gurmánské soutěže míří letos do Česka. O historický úspěch v Great Taste Awards se zasloužil Fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem značky Rose Garden. Získal tři hvězdy a zařadil se tím k nejlepším a nejkvalitnějším potravinám světa. Firma Rose Garden se stala historicky první českou značkou, která v jednom roce ovládla jak Great Taste Award, tak soutěž World's Original Marmalade Awards. Ta je považována za mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád.

Téměř půl roku pečlivého hodnocení

Více než 12 tisíc soutěžících, přes 500 porotců a téměř půl roku pečlivého hodnocení. Tak vypadal letošní ročník nejprestižnější gurmánské soutěže na světě Great Taste Awards. Už tradičně se zde scházejí ty nejlepší výrobky z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny.

Jako filmový Oscar

Hvězdy, které vítězné produkty v soutěži získávají, jsou ve světě gastronomie ceněny zhruba jako filmový Oscar. „Získat i jen jednu hvězdu v soutěži Great Taste Awards je nesmírná pocta. Dvě třetiny soutěžících odcházejí obvykle s prázdnou. Moje trojitá hvězda hned napoprvé, to je úplná paráda,“ říká Jozefína Růžičková, která se svojí značkou Rose Garden uspěla letos dokonce čtyřikrát.

Její ručně vyráběný Fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem získal nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd. Zároveň je letos jediným džemem z více druhů ovoce, který toto ocenění získal. I další výrobky, které Jozefína Růžičková do soutěže přihlásila, sklízely úspěchy.** Šípkový džem s vanilkou** získal dvě hvězdy a po jedné pak Borůvkovo bezinkový džem s vanilkou a Klementinková marmeláda. Trojitá hvězda je i z českého pohledu výjimečným úspěchem. Z dat dostupných za posledních 5 let ji před džemem Jozefíny Růžičkové získal pouze jeden tuzemský výrobek.

Náročná porota

V porotě soutěže Great Taste Awards zasedají odborníci na gastronomii, kuchaři s Michelinskými hvězdami, gastrokritici, zástupci těch nejvyhlášenějších restaurací a mnozí další odborníci z oboru. Všechny ochutnávky probíhají naslepo a hodnotící kritéria jsou jednoduchá: chuť a kvalita. Slavnostní vyhlášení cen proběhlo na začátku září v Londýně. O soutěži se dočtete zde. Více informací o džemech Rose garden najdete na http://www.dze­myrosegarden.cz/.

Kdo je Jozefína Růžičková?

Mladá žena, která si plní sny. Po mnohaleté práci v nadnárodní korporaci se odstěhovala na Šumavu, vyměnila klimatizovanou kancelář za ovocný sad a začala vařit domácí marmelády a džemy. Od léta do podzimu sbírá a zpracovává ovoce, probírá se desítkami kil pichlavých šípků a experimentuje s novými chutěmi. V roce 2015 se poprvé zúčastnila prestižní soutěže World's Original Maramalade Awards, tehdy ještě v kategorii home-made. S prvními citrusovými marmeládami, co kdy uvařila, získala 2 bronzová místa. A rozhodla se sdílet svoji vášeň s okolím. Nabídka marmelád se rozrostla a spolu s ní i počet zákazníků. O rok později si z Anglie, už coby profesionál, odvážela 8 medialí. A v roce 2017 její džemy soutěž World's Original Marmalade Awards naprosto ovládly. Porazily přes 2 tisíce konkurentů a získaly celkem 9 medailí. Do své nabídky je poté zařadil i luxusní londýnský obchod Fortnum&Mason. Pod značkou Rose Garden vyrábí Jozefína výběrové džemy, marmelády a bylinné sirupy. Nabízí jak známé české chutě jako jsou jahoda či borůvka, tak netradiční ovoce jako jsou šípky, bezinky, mirabelky nebo arónie. Vedle toho vymýšlí nové kombinace příchutí, například Červený pomeranč se šípkem nebo rakytníkem.

  • Její výrobky můžete koupit na farmářských trzích, foodfestivalech, vybraných obchodech a také na e-shopu www.dzemyrose­garden.cz.

Autorkou fotografií je Kateřina Přibylová.


publikováno: 26. 10. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: lahůdky, nákupy, snídaně

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+