Chřestové hodování | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Chřestové hodování

15. 4. 2015

Chřest u nás vždy patřil k oblíbené zelenině, jen se na něj začalo jednu dobu zapomínat. Toto období je snad už za námi, takže se tato chutná a zdravá zelenina opět dostává obzvlášť v jarních měsících na výsluní. Vyzkoušejte několik zajímavých receptů, kde hraje hlavní roli.

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem

Ingredience: 400 g zeleného chřestu, 150 g schwarzwaldské šunky 4 vejce, 50 g sýra Grana Padano Billa, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bílého vinného octa, 1 bobkový list, sůl a pepř

Postup:

Tenké stonky chřestu očistěte a ulomte dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujte je a použijte je později například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svažte kuchyňským provázkem do svazečků a vložte do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponořte chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny. Rozdělte ho do 4 svazečků, každý zabalte do šunky, přendejte do zapékací mísy a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190°C a zapékejte po dobu 15 minut. Mezitím si připravte ztracená vejce: do rendlíku dejte 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvořte ve vodě vír a vklepněte do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjměte, rozložte na zapečený chřest, opepřete a osolte.

Kuskus s chřestem a kozím sýrem

Ingredience: 1 svazek zeleného chřestu, 1 svazek bílého chřestu, 1 nadrobno nasekaná šalotka, 2 šálky vývaru ze zeleninového bujonu, 200 g kuskusu, 100 g čerstvého kozího sýru Naše bio, 5 lžic extra panenského olivového oleje, Sůl, cukr, citron, pepř

Postup:

Kuskus zalijte vývarem ze zeleninového bujonu. Nechte odstát, dokud se tekutina nevstřebá a kuskus promíchejte vidličkou, aby zůstal sypký. Přidejte nasekanou šalotku. Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce, bílý chřest oloupejte si 2 cm pod hlavičkou a pokračujte až ke spodnímu konci výhonku. Chřesty svažte kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Až začne vřít, přidejte 2 lžíce soli, lžíci cukru a polovinu citronu. Vařte zvlášť bílý a zelený chřest, po dobu přibližně 10 minut. Vychladlý chřest nakrájejte na 2cm kousky, přidejte ke kuskusu. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a citronem podle chuti a zdobte rozdrobeným kozím sýrem.

Slaný chřestový koláč

Ingredience: 275 g čerstvého listového těsta BILLA, 1 balení plátků EMENTALER Naše BIO, 100 g anglické slaniny Vocílka, 1 svazek bílého chřestu, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, sůl a pepř, 5 g másla

Postup:

Těsto přeneste do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby předehřáté na 190 °C. Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce, oloupejte si 2 cm pod hlavičkou a pokračujte až ke spodnímu konci výhonku. Chřestové pazouchy svažte kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Vařte po dobu přibližně 10 minut. Na těsto umístěte chřest nakrájený na 2 cm kousky, proložte slaninou a plátky sýra. Zakysanou smetanu smíchejte s vejci, osolte, opepřete a směsí zalijte koláč. Na povrch naneste tenké plátky másla a pečte 25 minut při teplotě 180 °C. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Koláč nechte ve formě zchladnout a podávejte.

Tip – Povrch koláče můžete před zapečením posypat sýrem Parmiggiano Reggiano Značky BILLA. Koláč tak dostane jemně aromatickou příchuť.


publikováno: 15. 4. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: oběd, sýr, vaříme, večeře, vegetarián, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+