Dobroty pro grilování | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Dobroty pro grilování

29. 5. 2018

Chystáte se grilovat? Připravte si báječnou krkovičku na česnekové topince s ajvarem a naložte sýr fetu na řecký způsob. Recepty připravila Krolína Kamberská.

Připravte si báječnou krkovičku na česnekové topince s ajvarem

Máte-li rádi pořádně vyladěný kus masa, pak jste natrefili na recept, který je pro vás jako stvořený. Vyzkoušejte marinovanou krkovičku doplněnou o česnekovou topinku s ajvarem, jehož paprikovo lilková chuť dotáhne celý chod k dokonalosti.

Co budete potřebovat? 4 plátky krkovice, 1 cibule, 6 lžic oleje, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 4 stroužky česneku, ½ lžičky mletého zázvoru, několik lístků šalvěje anebo rozmarýnu, sůl, pepř, 3 dcl světlého piva, 1 lžíce medu, 1 lžíce másla, Ajvar jemný Podravka, topinky potřené česnekem

Jak na to?

Krkovici nařízněte na několika místech po okrajích, to proto aby se plátky nekroutily. Následně se pusťte do marinády, ve které bude maso přes noc odpočívat. Více tak do sebe natáhne všechny chutě.

Nejprve smíchejte olej, hořčici, prolisovaný česnek, zázvor, nasekané lístky bylinek, sůl a pepř. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte do vytvořené směsi a promíchejte. Do připravené marinády vložte maso, zakryjte ho a přes noc nechte uležet v chladničce. Pokud budete marinovat déle, tak se nic nestane, ba naopak. Jakmile bude krkovička dostatečně odleželá, můžete se pustit do smažení. S olejem šetřete – je v marinádě a maso je tučné dost, tak jím pánev jen lehce potřete. Plátky smažte z každé strany 4 minuty. Hotové maso na sebe naskládejte, zabalte do alobalu a nechte cca 5 minut odpočívat. Mezitím si doděláte šťávu k masu. Do pánve s výpekem přilijte pivo, přidejte med, osolte, opepřete a nechte mírně zredukovat. Vypněte plamen a přidejte lžíci másla, to šťávu zjemní. Maso dejte zpět do pánve ke šťávě a zakryjte pokličkou. Mezitím na druhé pánvi klasickým způsobem opečte topinky. Pokud už je na vás oleje moc, použijte toustovač. Hotové topinky nezapomeňte potřít česnekem.

Maso servírujte společně s topinkou a kopečkem sluncem provoněné dobroty Ajvaru Podravka. Vynechat byste neměli ani sklenici vychlazeného piva. Dobrou chuť!

Marinovaná feta na řecký způsob

Chcete přichystat na oslavu s přáteli dobrotu, která je ohromí či jen připravit lahodnou večeři? Vyzkoušejte fetu naloženou v bylinkách, ovoněnou česnekem a s ajvarem jako přílohou. Vytvoříte tak pokrm, který ve vás alespoň na chvíli vytvoří pocit středomoří.

Co budete potřebovat: 400 g fety, hrubě drcený barevný pepř, 2 stroužky česneku, Cca 3 dcl olivového oleje, po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana, 2 sušené chilli papričky, 5 sušených rajčat, hrst černých oliv, Ajvar jemný Podravka

Jak na to?

Fetu nechte okapat a nakrájejte na kostičky. Česnek prolisujte do misky a smíchejte s olivovým olejem. Bylinky nasekejte nahrubo, ale dřevnaté stonky vyhoďte. Nahrubo nasekejte i chilli papričky a sušená rajčata. Drcený pepř a všechny nasekané suroviny vmíchejte do česnekového oleje.

Nyní je čas na čáry se samotnou fetou. Do sklenice dejte vždy jednu vrstvu kostiček sýra a zalijte olejem se všemi přísadami. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Nezapomeňte, že sýr musí být zcela ponořený v oleji. Takto naloženou fetu nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Po uplynutí alespoň dvou dnů, můžete směle debužírovat.

Tip: fetu podávejte ve společnosti s Ajvarem jemným Podravka. Ajvar totiž skvěle doplňuje chuť naloženého sýra.


publikováno: 29. 5. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování, maso, sýr

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+