Dodavatelé kvalitních lokálních potravin se hledají obtížně | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Dodavatelé kvalitních lokálních potravin se hledají obtížně

25. 6. 2012

Alespoň takovou zkušenost má David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno. Tráví jejich hledáním mnoho času. Na druhou stranu se ale zvyšuje počet dodavatelů opravdu kvalitních potravin a ti se také učí, jak prodávat a nabízet. Spolehlivost dodavatelů byl totiž jeden z největších problémů, se kterými se Sklizeno na začátků své existence muselo potýkat.„Od začátku jsme pro Sklizeno hledali dodavatele sami. Mnoho jsem jich znal z farmářských trhů, některé nám doporučili známí, některé jsem sám objížděl a přemlouval osobně. Jen málokdo se ozval sám, že by měl zájem s námi spolupracovat. Pozoroval jsem, že největším problémem mnoha farmářů totiž nebyly nekvalitní produkty, ale absence základní obchodní gramotnosti, a to třeba jen přivést v domluvený čas stanovené množství nebo vystavit fakturu bez chyb,“ vzpomíná na úvod David Kukla na začátky Sklizeno.

Klasické výmluvy farmářů

„Mezi nejoblíbenější farmářské výmluvy patří mimochodem ty nejprozaičtější: polámané traktory a rodící ovce a krávy bývají na denním pořádku. Pokud si stěžujeme na kvalitu a složení, pak se často dozvídáme, že éčka jsou už ve směsích pro výrobu a nemohou se jim tak vyhnout. Je zajímavé, že jejich konkurence se jim vyhýbá úspěšně tím, že používá vlastní směsi koření a soli nebo alespoň sníží obsah např. dusitanů na nutné technologické minimum,“ vyjmenovává s humorem nejčastější výmluvy Kukla. „Teď už se to hodně zlepšilo. Jednak se nám potenciální farmáři začali ozývat sami a jednak se nám za ten necelý rok podařilo vybudovat síť opravdu spolehlivých dodavatelů, kteří nás nezklamou a my tak můžeme mít prodejny stabilně zásobované.“ dodává.

Bez zbytečných přísad

„Nejdůležitější je pro nás ale kvalita nabízené potraviny. Ani sebekvalitnější servis a ochota producenta nemůže vykompenzovat nedostatečnou kvalitu potraviny. Produkt musí být chuťově zajímavý, z kvalitních surovin a bez zbytečných přísad; a to hlavně bez nebo s minimem často skloňovaných éček jako jsou konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla, emulgátory anebo různých chemických dochucovadel a zvýrazňovačů chuti, které zabíjí původní chuť surovin. A pokud to řeknu hodně zjednodušeně, tak si vybíráme ty produkty, které nám prostě chutnají,“ popisuje David Kukla, jaké výrobky mohou zákazníci ve Sklizeno najít.

Hlavní dodavatelé

Mezi prověřenými dodavateli, se kterými Sklizeno spolupracuje dlouhodobě, patří především Farma rodiny Němcovy, Ecoproduct Jelcovy Lhotky, Steinhauser Tišnov, Mlékárna Krasolesí a mnoho dalších. Jejich přehled najdou zákazníci vždy na stránkách www.sklizeno.cz. Dodavatelé pro pražskou a brněnskou prodejnu se navíc částečně liší, protože regionální nabídka v Čechách a na Moravě je samozřejmě jiná.

Optimistický výhled do budoucnosti českých potravin

„Nyní už je na trhu mnohem více dodavatelů než třeba před rokem. Vnímáme především nárůst v oblasti mléčných výrobků, pečiva a tepelně zpracovaného ovoce jako jsou džemy, sirupy nebo kompoty. Radost nám dělají i drobní řezníci. Jen prostřednictvím e-mailu nás s nabídkou osloví i desítka potenciálních dodavatelů měsíčně. Stále ale vybíráme obezřetně. Je sice více kvalitních producentů, ale s nimi samozřejmě roste i počet těch nepoctivých, kteří se s nimi chtějí lidově řečeno svézt. Bez ochutnávky a zkušební doby se tak do Sklizeno neprobojuje nikdo,“ dodává na závěr David Kukla.

  • Novou pražskou prodejnu najdete na adrese Svatoslavova 24, Praha 4-Nusle.

www.sklizeno.cz


publikováno: 25. 6. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bezpečný, bio, místní speciality, nákupy, obchod, ovoce, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+