Džem není marmeláda
Každý si určitě pamatujeme, když mu maminka nebo babička namazala na chleba marmeládu nebo džem z ovoce ze zahrádky. V dnešní hektické době už sotva někdo dělá pravé domácí marmelády nebo džemy. Kvůli nedostatku času a pohodlnosti raději sáhneme do regálu po osvědčené značce v našich supermarketech. Podle čeho ale vybírat? Je vůbec nějaký rozdíl mezi džemem a marmeládou?
Džem versus marmeláda
Džem je výrobek ze směsi přírodních sladidel, vody a ovocných složek z jednoho nebo více druhů ovoce, které se přivede do rosolovité konzistence. Výrobek smí pocházet z jednoho nebo několika druhů ovoce s výjimkou jablek, hrušek, švestek neoddělujících se od pecky, melounů, vinných hroznů, dýní, okurek a rajčat. Použité ovoce si musí u zavařenin typu „extra“ – pokud je to technicky možné – zachovávat svůj kusovitý tvar. Jednoduše řečeno džemy obvykle obsahují kousky ovoce.
Džem je řidší
Džem je dobře roztíratelný a v ovocné dřeni obsahuje ovocné kousky. Pojmem „džem“ ale mohou být nově označeny i výrobky, které v sobě části ovoce nezahrnují. Rozhodující je totiž procentuální obsah ovoce. Jestliže ho je ve směsi alespoň 35 %, můžeme ji nazývat džemem. Produkty, které obsahují alespoň 45 % ovoce, nesou označení „extra“, např. džemy Schwartau, které jsou bez přídavku barviv a konzervačních látek.
Marmeláda? Jen citrusová!
Zajímavostí je skutečnost, že se od roku 2004 u nás smí za marmeládu prohlašovat pouze výrobky z citrusových plodů, tedy například z pomerančů, limetek či grepů. Příčiny bychom našli ve Velké Británii. Tam byl ovocný protlak dovezen již v 15. století z Portugalska. První marmeláda byla z kdoulí, neboli portugalsky „marmelo“. Tím se vysvětluje původ slova oblíbené ovocné pochoutky. Proč ale současné marmelády zahrnují pouze výrobky z citrusů? Kdo byl někdy ve Velké Británii, nemohl nevyzkoušet výbornou citrusovou marmeládu, leckdy doplněnou o trochu alkoholu. Další dovezenou marmeládou z Portugalska byla totiž s pomerančovou příchutí. Proto je slovo „marmeláda“ označením pro výrobky z citrusů.
Povidla? Třeba i z bezinek
Jinou ovocnou pochoutkou jsou povidla. Asi se vám vybaví šťavnaté modrofialové plody švestek, které jsou tradiční ingrediencí povidel. Jenže povidla se nevyrábějí jen z nich, ale i z hrušek, jablek nebo dokonce z bezinek. Nabízí se otázka, v čem se povidla liší od džemů a marmelád? Jeden z rozdílů bychom nalezli v jejich samotné výrobě, kdy se při zhotovování do rozvařeného ovoce nepřidává cukr. Proto je důležité, aby bylo ovoce zralé a mělo tak víc cukru. Z plodů se odpařuje voda a směs pak houstne. Povidla také nemají oproti džemu a marmeládě rosolovitou strukturu. Tato ovocná „dobrůtka“ byla velmi oblíbená hlavně v dřívějších letech, protože povidla byla téměř jedinou možností, jak uchovat ovoce na delší čas.