Etiketa servírování alkoholu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Etiketa servírování alkoholu

29. 12. 2017

Blíží se Silvestr, a to je čas, kdy si téměř každý koupí láhev kvalitního alkoholu. Víte však něco o jeho správném servírování? Servírování, které vám může odhalit skrytou tvář vodky, rumu, likéru nebo whisky, jež jste dosud nepoznali? Dodržíte-li pár základních pravidel, možná odhalíte nečekanou chuť vašeho oblíbeného nápoje.

Jak podávat alkohol?

Alkohol bývá společníkem při různých oslavách. Víte však, jak si jej opravdu vychutnat? Věděli jste například, že není chyba většinu tvrdého alkoholu podávat při pokojové teplotě? Připomeňme si, jak a z jakých sklenic správně degustovat aromatickou whisky, průzračně čistou vodku, osobitý rum, nebo sladký likér.

Whisky si vychutnejte tak, jak sami uznáte za nejlepší

Poslední léta se v rámci pití whisky nekladou žádné mantinely. Jediným faux pas je snad popíjení whisky z tzv. „panáku“. Není totiž typem destilátu, který se pije na jeden lok. Při konzumování čisté whisky je důležité, aby se mohly rozvinout všechny její vůně a aromata, proto je nejlepší volbou sklenka s širokým hrdlem. Také nekružte sklenicí tak, jako je tomu například u degustace vína. Vůně se tím uvolní až přespříliš, což vám může zkazit celkový dojem.

Trend, který kdysi určoval pít whisky pouze samotnou, je už také dávno pryč. Jestliže si chcete nápoj zjemnit, použijte vlažnou vodu či led, který silné aroma naředí. Současná etiketa také dovoluje vychutnat si tento kořeněný destilát i v míchaném drinku. Máte-li chuť na něco ostřejšího a rádi si zaexperimentujete, vyzkoušejte jedinečnou whisky Johnnie Walker v kombinaci s teplým jablečným džusem v oblíbeném Hot&Spicy. Dochuťte koktejl celou skořicí a plátkem citronu.

Rum si vychutnejte podle svého

Při degustaci rumu se doporučuje servírovat jej při pokojové teplotě, při níž se uvolní jeho charakteristické aroma a zdůrazní dřevité i kořeněné chutě. Tato pravidla se vztahují především na tmavé rumy, které se většinou konzumují napřímo. Vychutnat si svůj oblíbený rum můžete však v jakékoli formě a podobě – na ledu, s kapkou vody nebo jako součást míchaných drinků.

Zajímavé jsou i rituály, které se váží k některým rumům. Jeden je například spojený s pravým venezuelským rumem Pampero. Plátek citronu se obalí z jedné strany v třtinovém cukru, z druhé v mleté kávě. Následně se skousne a zapije Pamperem. Chuť je díky této zvláštní kombinaci velmi zajímavá.

Výběr skla, ze kterého budete rum popíjet, záleží také čistě na vás. Nejčastěji se však na ochutnávky volí sklenice, jež se směrem vzhůru zužují, a to kvůli intenzivnímu splynutí vůní. Rum tak lze vychutnávat všemi smysly.

Chuť na sladké vyřešte likérem

Vaječný, čokoládový, karamelový. Ženami tolik oblíbený likér má mnoho tváří. Nejlépe si ho vychutnáte na ledu v tzv. likérce, nebo whiskovce. Také můžete své oblíbené caffé espresso či caffé latte dovést k dokonalosti přidáním likéru Baileys. Zapomeňte však na kombinaci s kyselými tekutinami – vzhledem k obsahu mléčné bílkoviny by se takový drink ihned srazil.

Vodku pijte klidně čistou

Na vodce právě vytažené z mrazáku si pořádně nepochutnáte. Její skutečné kvality budou potlačeny a připravíte se tak o zážitek z degustace, ačkoliv se jedná o nejběžnější prohřešek. Vodka je nápojem, který má velmi jemné tóny. V jejím pozadí má být poznat pouze chuť sladu a obilí. Díky této chuťové jednoduchosti je skvělá jako součást koktejlů. Umíchat si ji můžete například s rajčatovým džusem, díky němuž vytvoříte koktejl Bloody Mary, jehož historie sahá až k roku 1939. Vodku můžete míchat i s limonádami, či jen se sodou a limetkou. Chcete-li poznat skutečný charakter vodky, pijte ji však čistou. Nejlépe si ji vychutnáte, pokud ji budete podávat za pokojové teploty do předem namražených sklenic.

Takto zní pár základních rad, které vám umožní získat z drinku to nejlepší, co může nabídnout. Zda dáte přednost čisté whisky, vodce nebo míchaném koktejlu z rumu či likéru, to je již čistě na vašich chuťových preferencích.


publikováno: 29. 12. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alkohol, oslava, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+