„In vino sanitas“ aneb ve víně je zdraví | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


„In vino sanitas“ aneb ve víně je zdraví

10. 3. 2010

Víno jako lék užívali už staří Egypťané. Řekům ho doporučoval Homér k dezinfekci ran a Hippokrates na snížení teploty. Plutarchos prohlásil, že: „Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější a mezi pokrmy nejpříjemnější.“ Klasická medicína víno využívala až do konce devatenáctého století a lidová medicína ho má ve svém repertoáru dodnes…

Posiluje srdce

Je známo, že alkohol má při pravidelné konzumaci v malých dávkách jeden úžasný účinek, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. A právě víno se jeví jako optimální alkoholický nápoj s preventivními účinky proti nemocem a zdravotním komplikacím spojeným s nesprávnou hladinou cholesterolu v krvi, cévních a srdečních chorob, infarktu, křečových žil a podobně. A co je nejdůležitější: chrání kardiovaskulární systém.

Zpomaluje stárnutí

Víno obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání náš organismus před degenerativními procesy v buňkách a celkovým stárnutím organismu. Najdeme je jak v červeném, tak bílém víně a jejich účinky jsou mnohostranné. Nemalým přínosem vína je působení proti mozkovým příhodám, stařecké demenci a Alzheimerově chorobě. Víno také obsahuje minerály a vitaminy skupiny B, vitamin C, vápník, hořčík, fosfor a železo. Ty jsou důležité pro správnou funkci všech orgánů, krvetvorbu, obranyschopnost organismu a celkovou vitalitu.

Ovlivňuje hormony

Přisuzuje se mu schopnost brzdit rozvoj nemocí, spojených s hormonálními změnami ve vyšším věku, včetně nebezpečné osteoporózy – řídnutí kostí.

Dezinfikuje tělo

Dříve se používalo dokonce i při ošetření kůže při poranění. Při vnitřním užití působí proti nakažlivým chorobám bakteriálního i virového původu, například proti střevním a žaludečním infekcím, ale i při nemocech z nachlazení a chřipce.

Vylepšuje náladu

Víno hladí duši, uvolňuje napětí, vyvolává dobrou náladu a způsobuje radost.

Jaké víno pít?

Přednost dávejte samozřejmě kvalitním vínům, která více prospívají i po zdravotní stránce, zejména pokud jsou vyráběná tradiční přirozenou cestou. Na produkci vysoce hodnotných vín se podílí poloha vinice, správně načasovaná sklizeň a využívání šetrných technologií. Právě taková vína najdete v sortimentu Tereziánských sklepů Prušánky. Zahrnuje všechny kategorie, od stolních až po přívlastková, vše v několika výrobních řadách. Ať už si vyberete jakékoli, o kvalitě a bohatosti účinných složek nemusíte rozhodně pochybovat.

Hlavně na zdraví!

Odborníci z Tereziánských sklepů doporučují pít víno denně, nejlépe při obědě nebo večeři, a to jak samotné, tak s čistou neperlivou vodou. Optimální denní dávka je jedna až dvě deci u žen a o deci více u mužů.

Tereziánské sklepy

Vlastní 42 hektarů vinohradů, z toho 37 hektarů vinic se nachází v historických viničních tratích vinařské obce Prušánky, dříve náležících císařskému dvoru. Ve vinicích je uplatňován k přírodě ohleduplný systém „Integrované produkce hroznů a vína“. Tradiční vinohradnická poloha, k přírodě ohleduplné pěstování hroznů, správně načasovaná sklizeň, šetrné technologie používané při zpracování hroznů a výrobě vína, generace trvající rodinná tradice, to všechno jsou předpoklady produkce typických moravských vín pocházejících z malebného Moravského Slovácka.


publikováno: 10. 3. 2010, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+