Inspirujte se recepty na svěží letní mléčné dezerty a drinky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Inspirujte se recepty na svěží letní mléčné dezerty a drinky

4. 7. 2019

Je vůbec možné mít během tropických teplot chuť na sladké? Určitě ano. Ale nejspíše se shodneme na tom, že by to mělo být příjemně svěží. Dokonalou volbou jsou dezerty nebo koktejly, které kombinují mléčné výrobky a ovoce.

Koukněte do ledničky

Jogurty, tvarohy, kefír, smetana, ale také obyčejné kravské mléko jsou pravděpodobně nedílnou součástí obsahu vaší lednice. Jsou to suroviny, které jsou plné drahocenných živin, dobře chutnají a dají se kombinovat snad s čímkoliv. Navíc bylo už v řadě studií prokázáno, že napomáhají s hubnutím. Když tedy mlsáte s mléčnými výrobky, není to skoro žádný hřích. Jenom to tedy nepřehánějte s dezerty z tučných alternativ.

Ananasový mléčný koktejl

Suroviny: 500 ml polotučného mléka, 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny, 1 malá plechovka kompotovaného ananasu, šťáva z citrónu, moučkový cukr na dochucení, led

Postup:

Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citrónovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme snítkou máty.

Papája-zázvorové smoothie

Suroviny: 2 ½ hrnku papáji nakrájenou na kousky, 1 hrnek ledu, 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu, 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 polévková lžíce medu, šťáva z 2 citrónů. 16 lístků čerstvé máty

Postup: Všechny ingredience kromě máty rozmixujeme a dozdobíme právě lístky máty.

Jogurtovo-ovocné nanuky

Suroviny: 1 velké balení bílého jogurtu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 400 g ovoce (borůvky, jahody, ostružiny, maliny, rybíz), 1 vanilkový cukr

Postup:

Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky. Směs vlijte do tvořítek na nanuky a nechte několik hodin zmrznout.

Krém s lesním ovocem

Suroviny: 250 g ricotty, ½ l mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 sáček vanilinového cukru, 3 lžíce cukru, hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz), šlehačka

Postup:

V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.

Panna cotta s pistáciemi

(Rozpis je určen pro 10 porcí)

Suroviny: 700 ml smetany 30%, 160 g cukru krupice, 250 g tučného jogurtu, 2 vanilkové lusky, 4 plátky želatiny   Postup:

Želatinu rozpustíme. Cukr rozpustíme ve smetaně s vydlabanou vanilkou. Poté spojíme s želatinou a lehce smícháme s jogurtem a nalijeme do formiček. Podáváme vychlazené s lesním ovocem a ozdobíme sekanými pistáciemi.  

Mangové lassi (jogurtový nápoj s ovocem)

(4 porce)

Suroviny: 250 ml bílý jogurt, 130 ml mléka, 200 g dužiny z manga, 4 lžičky cukru, špetka soli, špetka mletého kardamomu   Postup:

Vše rozmixujeme na koktejl.

Káva Affogato

Suroviny: Vanilková zmrzlina (cca 1 l), 150 g rozinek nebo brusinek, 100 ml rumu, silné espresso (dle počtu osob)

Postup:

Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.


publikováno: 4. 7. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, jogurt, mléko, vaříme, zmrzlina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+