Italské dýňové menu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Italské dýňové menu

22. 9. 2020

Kdo by nemiloval italskou kuchyni! Není nezbytně nutné podniknout kvůli ní dalekou cestu. Přenést se myšlenkami na krásný Apeninský poloostrov a užít si dokonalou gastronomii lze i z pohodlí domova. S nadcházejícím podzimem se blíží i sezóna dýní. Věděli jste, že i ony jsou senzační ingrediencí italských pochoutek? Vše zbývá jen doplnit skvělým Proseccem Mionetto. Perfektní barevné souznění a dokonalá italská chvíle, která prozáří začínající podzim, si vás získá.

Vyhradit si dostatek času

Italská kuchyně je proslulá a oblíbená po celém světě. Není divu – Italové jídlo milují a připravují ho s nesmírnou pečlivostí. Snoubí pár jednoduchých surovin a vykouzlí z nich nezapomenutelné pokrmy. Italský oběd má řadu chodů a Italové si na něj vyčleňují dostatek času. Tradiční hostina začíná obvykle předkrmem (antipasto), pokračuje prvním chodem (primi piatti), druhým chodem (secondi piatti) a je završena dezertem (dolce). Množství chodů je přizpůsobena velikost porcí, většinou bývají menší. Není nutné dát si všechny chody, ale nebyla by škoda neochutnat všechny ty delikatesy?

Perfektní barevné i chuťové souznění

Představte si úzkou uličku v malebném městečku v severní Itálii a z ní vchod do útulné rodinné restaurace. Protože přichází podzim a dýní je všude už plno, čeká vás dokonalé italské dýňové menu a k němu místní klenot – proslulé Prosecco Mionetto v ikonické, oranžovo-černé lahvi. Stejně bezchybný moment si můžete snadno připravit i u sebe doma!

K čemu se hodí sklenka Prosecca?

Během vašeho italského oběda nemůže rozhodně na stole chybět Prosecco. Je ideální jako přípitek před jídlem, skvěle se však hodí i k jednotlivým chodům. Dokonale doplní kompletní menu od předkrmu, přes hlavní chod až po sladkou tečku.

Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut – toto špičkové Prosecco vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního Prosecca a v současnosti patří mezi nejprodávanější značky na světě. Je ideální pro každou denní dobu i příležitost.

Mionetto Prosecco DOC Treviso Frizzante – svěží ovocné perlivé víno zaujme nejen světle slámově žlutou barvou se zelenkavými odlesky, ale také buketem vistárie i typickým aroma odrůdy Glera, které díky delikátnímu projevu medu harmonicky doplňuje jeho chuť.

Mionetto Prosecco DOC Treviso Spago – typické Prosecco Frizzante z hroznů vypěstovaných v provincii Treviso v severovýchodní Itálii zaujme na první pohled svoji výraznou oranžovou etiketou a korkovou zátkou s ručně vázaným provázkem, typickým znakem kolekce „Spago“. Upoutá světle slámově žlutou barvou se zelenkavými odlesky a vůní po akátovém květu. Jeho aroma je typické pro odrůdu Glera a harmonicky se snoubí s medovým dojmem na patře. Doporučená maloobchodní cena je 209 Kč.

PŘEDKRM: L’ANTIPASTO

Nedílnou součástí italského menu jsou předkrmy. Jejich úkolem není zasytit, mají jen rozproudit chuťové buňky. Mohou být teplé i studené. V nabídce restaurací můžete nejčastěji najít typické pečivo, místní sýry nebo domácí uzeniny. Mnozí z vás jistě už ochutnali tradiční focacciu, bruschettu, caprese nebo například luxusní carpaccio. Přeneste se myslí do pitoreskních italských uliček a vychutnejte si dýňovou bruschettu s douškem lahodného Prosecca Mionetto.

Bruschetta s ricottou, dýní a jablky

  • 2 hrnky na kostičky nakrájené máslové dýně
  • 1 hrnek na kostičky nakrájených jablek
  • půl lžičky mleté skořice
  • čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku
  • čtvrt lžičky mletého nového koření
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku
  • lžička soli
  • lžička mletého černého pepře
  • francouzská bageta
  • 1 kelímek sýru ricotta
  • 4 stroužky česneku
  • 6–8 lístků čerstvé bazalky
  • 6 lžic olivového oleje
  • balzamikový krém

Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C. Kostičky muškátové dýně a jablek dejte do mísy a promíchejte je se dvěma lžícemi olivového oleje, skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, půl lžičkou soli a půl lžičkou pepře. Směs dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte 15 minut. Ricottu promíchejte se zbývající solí a pepřem a odložte stranou. Na dvou lžících olivového oleje zlehka orestujte prolisovaný česnek a nasekané bazalkové lístky. Promíchejte s dýňovo-jablečnou směsí po vyndání z trouby. Zbývajícím olejem potřete plátky francouzské bagety (cca 8 plátků) a vložte je na 4–5 minut do trouby. Po vyndání je ihned potřete ricottou a navrstvěte připravenou směs dýně a jablek. Na závěr dozdobte balzamikovým krémem a podávejte.

PRVNÍ CHOD: IL PRIMO

Po předkrmu následuje první chod. Nejčastěji se jedná o polévku, těstoviny nebo typické risotto. Zapojte fantazii a zkombinujte podzimní poklady – dýni a hrušky (vyzkoušet můžete i jablko). Toto netradiční spojení sklidí zaručený úspěch.

Dýňovo-hruškový krém

  • 1 máslová dýně
  • 2 hrušky
  • 3 lžíce másla
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • půl lžičky skořice
  • sůl, pepř
  • cca půl litru kuřecího vývaru

Na ozdobu:

  • krutony
  • 3 lžíce najemno nasekané pancetty
  • 3 lžičky nasekané petrželky

Postup:

Očištěnou dýni nakrájejte na větší kusy a dejte na plech s pečícím papírem do vyhřáté trouby (180 °C). Hrušky oloupejte, překrojte na půl a zbavte jadřinců. Po 20 minutách je přidejte k dýni a pečte doměkka dalších cca 25 minut. Měkkost dýně zkontrolujte vidličkou.

V hrnci nechte na másle zesklovatět nasekanou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Po chvíli vložte do hrnce pečenou dýni a hrušky a zalijte kuřecím vývarem. Osolte, opepřete, přidejte skořici a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte. Je-li krém příliš hustý, přidejte vývar. Při servírování dozdobte krutony, nasekanou pancettou a petrželkou.

DRUHÝ CHOD: IL SECONDO

Jako druhý (hlavní) chod volí Italové často maso, není to však pravidlem. Na jídelních lístcích najdete i vegetariánské pokrmy. Ve vaší domácí restauraci vám však nic nebrání tomu, uzpůsobit si menu dle vlastních chutí. Neměli byste rozhodně vynechat některé z těstovin!

Dýňové těstoviny s italskou klobásou

  • 500 g těstovin rigatoni
  • 200 g italské klobásy salsiccia
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 425 g dýňového pyré
  • čtvrt lžičky sušené šalvěje
  • sůl, pepř

Postup:

Těstoviny vařte podle pokynů na balení. Počítejte s tím, že část vody z těstovin použijete na přípravu omáčky. Ve velké pánvi restujte cca 8 minut náplň italských klobásek. Maso dejte stranou, do pánve přilijte olivový olej a zlehka na něm osmahněte nasekanou šalotku a prolisovaný česnek. Na této směsi nechte zavadnout lístky špenátu. Přidejte dýňové pyré, šalvěj, osolte a opepřete. Při kořenění myslete na výraznou chuť italských klobás. Pomalu vmíchejte asi půl hrnku vody z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence omáčky. Vraťte do pánve maso a na závěr přimíchejte scezené těstoviny.

DEZERT: IL DOLCE

Po hlavním jídle přichází chvíle na dezert. Itálie je vyhlášená svojí zmrzlinou, má ale v rukávu i další trumfy. Kdo by zapomněl na pochoutku, jakou je tiramisu! Vyzkoušejte jeho netradiční dýňovou variantu. Se sklenkou Prosecca Mionetto se jedná o nepřekonatelnou kombinaci. Lepší závěr italské hostiny si neumíme představit.

Dýňové tiramisu

  • 6 žloutků
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 1/3 hrnku mléka
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek silné kávy
  • 4 lžíce kávového likéru
  • cukrářské piškoty
  • kakao na posypání
  • Dýňová směs koření: 3/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, špetka mletého hřebíčku, čtvrt lžičky mletého nového koření

Postup:

Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. V rendlíku svařte mléko s dýňovým pyré. Přidejte dýňovou směs koření, ponechte si ale čtvrt lžičky koření stranou na závěrečné dozdobení. Horkou dýňovou směs smíchejte opatrně s vyšlehanými žloutky, vraťte do rendlíku a vařte do zhoustnutí. Po vychladnutí důkladně promíchejte s mascarpone. V další míse ušlehejte dotuha šlehačku s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Do hrnku s kávou přilijte kávový likér a namáčejte v něm postupně cukrářské piškoty. Vyskládejte první vrstvu piškotů na dno formy. Na ni dejte dýňový krém a vrstvu šlehačky. Celý proces (namočené piškoty – dýňový krém – šlehačka) ještě jednou zopakujte. Poprašte kakaem ovoněným zbytkem dýňového koření a dejte ztuhnout do lednice.


publikováno: 22. 9. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+