Jak číst etikety na potravinách a na co si dávat pozor | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jak číst etikety na potravinách a na co si dávat pozor

21. 1. 2020

V případě, že vás trápí zdravotní problémy, je mnohdy potřeba upravit stravu, a navíc si dávat pozor na složení kupovaných potravin. U diabetu, osteoporózy, zvýšeného cholesterolu a krevního tlaku či u dalších komplikací je zapotřebí speciální dieta a zvýšená obezřetnost při nákupu jídla. Ať už musíte nebo nemusíte dodržovat potravinová omezení, je dobré vědět, jak se orientovat ve složení výrobků, které si kupujete. Ne všichni totiž ví, které informace na etiketách vyhledávat a jak je správně číst.

Porovnejte podobné výrobky

Pokud nemáte žádná dietní omezení ani zdravotní problémy, platí jedna zásadní věc. Nemusíte být vůbec odborníky na to, co jednotlivá éčka na obalu znamenají. „Když jste laik, vezměte si do rukou dva podobné výrobky a zkuste je vzájemně porovnat. Nejprve se podívejte na celkovou délku složení. Příliš dlouhé složení s velkým množství konzervantů začínající na písmeno E je podezřelé a už nám naznačuje horší kvalitu výrobku. Dále porovnejte obsahy jednotlivých složek, především cukru a tuku, ale také množství soli. Ve všech případech je vhodnější ten produkt, který má méně těchto složek.“ radí Alena Paldusová, manažerka Zdravé 5, vzdělávacího programu Nadačního fondu Albert.

Jednotlivé složky, jež potravinu tvoří, jsou na obalu uvedeny postupně, podle množství. „Tedy ty, které jsou uvedeny na prvních místech, těch je ve výrobku obsaženo nejvíce a ty, co jsou uvedeny na konci, těch je tam nejméně,“ doplňuje Alena Paldusová. Toto je jedna ze zásadních informací, která vám pomůže při orientaci ve složení produktů.

Na co se zaměřit, pokud máte zdravotní problémy

Jak byste se ale měli dívat na etikety, pokud máte zdravotní problémy, jako je například diabetes, osteoporóza, zvýšený cholesterol nebo krevní tlak? „Je potřeba říci, že tito pacienti jsou v péči svých lékařů a jejich strava by měla být opravdu pečlivě hlídaná. U diabetiků je důraz kladen hlavně na pravidelnost stravy, správnou velikost porcí a samozřejmě na čtení etiket. Diabetici si musejí dávat velký pozor na tzv. skryté cukry, a to v potravinách, kde bychom cukr úplně nečekali, jako je například pečivo, mléčné výrobky, cereálie, dochucovadla, polotovary,“ vysvětluje Alena Paldusová.

Vyšší cholesterol, osteoporóza a vysoký krevní tlak

V případě vyššího cholesterolu si musí lidé na etiketách hlídat obsah tuků. Měli by se soustředit na potraviny, které obsahují tuky s převahou nenasycených mastných kyselin. Ty jsou obsaženy v rostlinných tucích a olejích (kromě tropických), rybách a oříškách.

Pacienti trpící osteoporózou by se měli soustředit na zvýšený příjem vápníku, tedy sledovat jeho obsah na etiketě. „Jejich strava by měla být bohatá na bílkoviny a již zmíněný vápník. Nejvíce vápníku najdeme v tvrdých sýrech, tvarohu, mléce, ale také kapustě nebo sezamu,“ radí Alena Paldusová.

Lidé trpící vysokým krevním tlakem musí složení výrobků sledovat také. Léčba vysokého krevního tlaku spočívá v celkové úpravě jídelníčku a navýšení pohybové aktivity. Lidé s hypertenzí musí dávat dobrý pozor na množství soli a volit potraviny s jejím nízkým nebo sníženým obsahem. „Největší množství soli dnes najdeme v pečivu a pekárenských výrobcích, uzeninách i polotovarech, “ vysvětluje Alena Paldusová.

Potravinové alergie

Speciální kategorií jsou také různé potravinové alergie. Naštěstí dnes máme v obchodech velký výběr potravin, a tak i ti, kteří trpí některou z potravinových alergií dnes mohou sehnat dostatek vhodných produktů. Na některých etiketách mohou být alergeny dokonce zvýrazněny, což velmi zjednodušuje orientaci. „Pokud máme alergii na lepek, hledáme ve složení na etiketě zvýrazněnou např. obilnou mouku. Při laktózové intoleranci zase mléko nebo mléčné složky,“ uzavírá Alena Paldusová.


publikováno: 21. 1. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: diabetes, cholesterol, nákupy, osteoporóza, prevence, srdce a cévy, tlak

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+