Jak se správně stravovat na dovolené? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jak se správně stravovat na dovolené?

20. 7. 2016

Po roce plném náročné práce se vždy těšíme na dovolenou, abychom si dopřáli zasloužený odpočinek. Tělo i mysl se zregeneruje a načerpá novou energii potřebnou do dalšího roku. Jak se ale na dovolené chovat z hlediska správného stravování, abychom si spíše neuškodili? Musíte o dovolené všechno stihnout, jezdíte s rodinou nebo přáteli z místa na místo, skoro ani nestíháte přes den jíst? Nebo jste ten typ, co si užívá zaslouženého povalování na pláži a využívá výhod režimu all inclusive?

Exotická kuchyně

Na dovolenou se mnohdy těšíme jak kvůli odpočinku a novým zážitkům, tak i kvůli zajímavému exotickému jídlu, které budeme mít příležitost ochutnat. V dnešní době jsou moderní a vyhledávané dovolené, kde máme možnost stravování formou all inclusive nebo snídaně a večeře formou bufetu. „Tuto formu stravování určitě schvaluji, máte možnost výběru, takže nasytíte nejen žaludek, ale uspokojíte i chutě. Jídlo formou bufetu navíc bývá pěkně naaranžované, a protože se říká, že jíme i očima, je to jedna z věcí, na kterou budeme po návratu určitě rádi vzpomínat,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Ochutnávejte, ale nepřejídejte se

Strava formou all inclusive a bufetu však také svádí k přejídání. Na to je potřeba dát si pozor, varuje Kateřina Šimková: „Nenechte se zlákat a nepřejídejte se. Naberte si na talíř malé porce od různých druhů jídel, ale opravdu jen tolik, kolik sníte. Ochutnávejte ryby, kterých je v našem jídelníčku obecně nedostatek, zeleninu, ovoce, místní sýry. Dopřát si můžete i lehké dezerty, nejlépe ovocné nebo jogurtové.“ V parném létě často nemáme na jídlo moc chuť a vybíráme si dovolenou s polopenzí. Úplné hladovění přes den ale také není dobré. Nezapomeňte na vydatnou snídani a během dne ochutnávejte místní čerstvé ovoce a zeleninu, případně si dejte lehký malý oběd, například formou salátu. K večeři pak dejte přednost libovému masu, zelenině a třeba i sklence dobrého vína.

Opakování matka moudrosti – vodu pouze balenou a žádný led

Ani o dovolené nezapomínejte na pitný režim, který by navíc měl být vydatnější než doma. Pokud se chystáte do Afriky, jihovýchodní Asie či dalších exotických destinací, nezapomeňte, že můžete pít pouze balenou vodu. „Rozhodně nepijte vodu kohoutkovou, jezte pouze kusové čerstvé ovoce a zeleninu, kterou si také opláchněte balenou vodou. Vyhněte se připraveným salátům. Doporučuji použít balenou vodu i na ústní hygienu. Také pijte nápoje bez ledu. Led totiž bývá obvykle připraven z místní kohoutkové vody, která může obsahovat bakterie způsobující průjmy a další choroby,“ upozorňuje nutriční specialistka Kateřina Šimková a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Každý člověk by měl vypít přibližně 40 ml tekutin na 1 kilogram své hmotnosti při normální váze. Lidé s nadváhou by při výpočtu měli odečíst od své hmotnosti kilogramy tuku, které mají navíc.

Důležitá hygiena

V exotických destinacích si také dejte pozor na hygienu. Každá země má jiné hygienické standardy a z našeho pohledu s ní zde může být problém. Proto bychom se měli chovat zodpovědně a senzoricky zhodnotit kvalitu jídla – vzhled a vůni. V teplých oblastech může jídlo podléhat rychlé zkáze kvůli špatnému skladování. „Pokud se vám něco nezdá, rozhodně se do jídla nepouštějte. Nekonzumujte nedostatečně tepelně upravené ryby a maso. Obecně platí, že tam, kde je větší koncentrace lidí, bude i dobré jídlo, protože bude připraveno z čerstvých surovin a než se stihne zkazit, prodá se,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková, odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Mohu kávu v horkém počasí?

V horkých dnech se nemusíte vzdávat ani pití kávy. Káva je dobrým povzbuzovačem. „Známé tvrzení, že káva odvodňuje organismus, je mýtus, který nové studie neprokázaly, a při rozumné konzumaci (cca do 5 šálků denně) se v letních měsících dehydratace nemusíte bát. Samozřejmě když si k ní dáte sklenici vody, nic tím nezkazíte. Naopak byste se měli vyvarovat pití alkoholu včetně piva, který k odvodnění organismu přispívá,“ poučuje nutriční specialistka Kateřina Šimková.

Rybičky v konzervě ano, naopak paštiky a polévky z pytlíku nechte doma

Chystáte-li se s kamarády na čundr, a víte, že nebude vždy čas zajít si do restaurace nebo na nákup potravin, jsou dobrou volbou například rybičky v konzervě kvůli vysokému obsahu bílkovin. Můžete si s sebou vzít i lančmít, ale vždy sledujte obsah masa. Ten může u různých typů značně kolísat. Dále mezi vhodnou stravu na cesty řadíme zeleninové pomazánky, fazole nebo sterilovanou zeleninu. Strava z konzerv však tělu dlouhodobě nestačí, obzvlášť když máme vysoký výdej energie, což na čundrech při dlouhém chození bývá. Nezapomeňte proto na čerstvé ovoce a zeleninu, pokud se budete pohybovat ve Středozemí, ochutnávejte místní sýry a jogurty z nich připravené. Naopak doma nechte paštiky, polévky z pytlíku a další podobné potraviny. Obvykle totiž obsahují vysoký obsah tuku, soli a konzervačních lá­tek.

Nevolnost v autě?

Hodně z nás se chystá na dovolenou autem. Dlouhé hodiny v autě mohou způsobit nevolnosti, obvykle děti snášejí delší jízdu špatně. Není dobré cestovat s plným, ale ani s úplně prázdným žaludkem. „Nejlepší svačinou na delší cestu jsou suchary nebo suché rohlíky. Pomáhá i zázvor ve formě bonbonů nebo lízátek,“ doporučuje Kateřina Šimková. Děti by si neměly při cestě číst nebo prohlížet časopisy a vždy by měly sedět po směru jízdy. Každé dvě hodiny pak udělejte pauzu, odpočinete si nejen od řízení, ale také se všichni nadýcháte čerstvého vzduchu. Dlouhého sezení si mnohdy užijeme také při cestě letadlem, což nepřidává správné funkci střev. Z toho důvodu je ideální konzumovat lehce stravitelná jídla, jednou za čas se projít a trochu protáhnout v uličce. Zvláštní stravovací doporučení jinak pro cestu letadlem nejsou. Pokud máte z letu strach, pomůže vás uvolnit jedna sklenička vína.

Odpočívejte

„Na dovolené nesmíme hlavně zapomínat, že ji máme od toho, abychom si odpočinuli. A pokud dodržujeme zásady zdravého stravování po celý rok, můžeme se na dovolené i v jídle trochu uvolnit. Když si náhodu přivezeme nějaké kilo navíc, zvýšíme po návratu fyzickou aktivitu a nabrané kilogramy půjdou zase dolů,“ uzavírá Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

www.zdravestra­vovani.cz


publikováno: 20. 7. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cestování, místní speciality, restaurace

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+