Jak se vyrábí tvaroh? Proč je zdravý a hodí se na diety? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jak se vyrábí tvaroh? Proč je zdravý a hodí se na diety?

21. 1. 2014

Tvaroh patří mezi výjimečné potraviny. Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tepelným zpracováním téměř nic ze své nutriční hodnoty a snadno z něj připravíte sladký dezert i slanou pomazánku. V Jaroměřické mlékárně se tvaroh vyrábí tradičními postupy už od roku 1937. Stejně jako naprostá většina výrobků z Jaroměřické mlékárny, neobsahuje žádné chemické přísady, což potvrzuje logo CEFF na obale. Kromě tohoto označení, které pomáhá zákazníkům rozpoznat potraviny bez nežádoucích „éček,“ se Jaroměřické tvarohy pyšní oceněním Klasa A.

Lahodná náhoda

Tvaroh zná lidstvo už déle než 4 000 let. Vynález to byl stejně jako u mnoha jiných užitečných věcí náhodný. Kočující kmeny tenkrát přepravovaly mléko v měších z dobytčích žaludků. Po delší cestě zjistily, že z mléka vznikla chutná sraženina, která se stala základem tvarohu i sýru.

Do vany

Příprava tvarohu není žádná věda. Ovládaly ji naše prababičky a i dnes je možné připravit si tvaroh doma. Tradiční postupy ctí i Jaroměřická mlékárna. Na rozdíl od samovolně zkyslého mléka však používá mléko pasterované, u něhož je zaručena zdravotní nezávadnost. Mléko se v Jaroměřicích zpracovává ve vanách. Jde sice o pracnější postup, zaručuje však vynikající výsledek, kterým je prvotřídní kvalita, lahodná chuť, správný podíl sušiny i tuku a výborné nutriční hodnoty. K vysrážení dochází vlivem rozvoje mléčných kultur přidaných do mléka ve formě zákysu. K úpravě konzistence se pak používá malé množství syřidlového enzymu.

Klasické postupy

Výsledná tvarohová sraženina se nechá přibližně 16 hodin zrát a následně se odkapáváním přes tkaninové pytle oddělí přebytečná syrovátka od lahodného tvarohu. V Jaroměřicích nepřipouští žádnou „modernizaci“ receptur a výrobních postupů, která sice dokáže výrobu zlevnit, negativně se však podepíše na výsledné chuti i kvalitě.

Jemný, měkký, tučný

Jaroměřický tvaroh najdete v obchodech ve třech variantách, které se liší především obsahem tuku:

Jaroměřický jemný tvaroh na pečení se připravuje tradiční výrobou z výběrového mléka. Má velmi jemnou konzistenci, nižší obsah tuku (2,5 g / 100 g) a sladce nakyslou mléčnou chuť. Je ideální přísadou studených i teplých pokrmů, sladkých dezertů a moučníků i slané kuchyně.

Jaroměřický měkký tvaroh je nepostradatelnou složkou redukčních diet (obsah tuku jen 0,5 g / 100 g), ale i výživy sportovců a dalších osob s vysokými nutričními nároky. Je lahodnou součástí pokrmů, které ponechává lehké, nezatížené zbytečnými kaloriemi.

Jaroměřický tučný tvaroh je nejlahodnějším z trojice vyráběných tvarohů. Vyšší obsah tuku (11 g / 100 g) mu dodává plnou, jemnou chuť a hebkou konzistenci. Z každého pokrmu dokáže udělat nezapomenutelnou delikatesu.

Nahradit tvaroh v jídelníčku je téměř nemožné

Předně nemá tvaroh vysokou energetickou hodnotu (ta závisí na tučnosti tvarohu a pohybuje se v rozmezí od 87 kcal u Jaroměřického měkkého tvarohu po 168 kcal u Jaroměřického tučného tvarohu). Zároveň však má mimořádně vysoký obsah mléčných bílkovin. Ty přispívají k růstu svalové hmoty. Nedostatek bílkovin vede ke zbytečnému napětí a snížení výkonnosti. Obecně jsou bílkoviny těžce stravitelné (některé vysokoproteinové přípravky určené sportovcům mohou způsobovat zácpu), tvaroh je naproti tomu stravitelný snadno, jeho zpracování organismus zbytečně nezatěžuje. Tvaroh dále představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka. Do svého jídelníčku by měli tvaroh zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou. Na rozdíl od jiných potravin tvaroh tepelným zpracováním neztrácí téměř nic ze své nutriční hodnoty. Navíc se jedná o potravinu mimořádně univerzální – z tvarohu snadno připravíme sladký dezert i slanou pomazánku.

Je dietní: Měkký tvaroh patří mezi potraviny se sníženou energetickou hodnotou. Při redukční dietě je určitě vhodnější než tavené či smetanové sýry.

Mléčné bílkoviny: Přispívají k růstu svalové hmoty a zároveň jsou lehce stravitelné. Vyvážená směs aminokyselin navíc podporuje růst.

Zasytí: Dokáže zahnat pocit hladu i na několik hodin.

Více na www.mlekarna.cz


publikováno: 21. 1. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dieta, dítě, mléko, nákupy, tradice

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+