Jak uskladnit víno a jak ho koštovat, radí vinař roku Josef Valihrach | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jak uskladnit víno a jak ho koštovat, radí vinař roku Josef Valihrach

23. 4. 2014
Soutěž byla ukončena.

Správná odpověď: Otevřené víno lze v chladničce skladovat, aby si uchovalo svou kvalitu týden.

Výherci: Jakub Boček, Radka Novotná, Lucie Blechová

„Jediným pravidlem pro snoubení vín s pokrmy je, že neexistuje žádné pravidlo, a proto se nebojte experimentovat se svou chutí,“ vysvětluje Josef Valihrach z Vinařství Josef Valihrach, Vinař roku 2013 (2009, 2010) a pokračuje: „Samozřejmě jsou obecně známá pravidla jako kombinovat bílé maso (ryby a kuřecí) s bílým vínem a červené maso (vepřové, hovězí) s červeným vínem. Vždy ale zohledněte i danou úpravu masa. U sýrů musíme kombinace s víny volit opatrně. Běžné kombinace jsou červená vína s plísňovými sýry (např. Sametový Hermelín), bílá vína s trochou zbytkového cukru s měkkými sýry a tvrdé sýry, smetanové či zralé (např. Král Sýrů Nebeský) si rozumí jak s ovocnými červenými víny, tak i se svěžím bílým vínem.“

Jak uchovávat víno standardní kvality, které zakoupím v obchodě?

Určitě je dobrým začátkem dát víno do lednice, ať už se jedná o bílé nebo červené. Víno musí být samozřejmě dobře uzavřené, aby nedocházelo k jeho oxidaci. Pomocníky jsou v dnešní době i různé systémy pro skladování vína, které z láhve vysají vzduch nebo chrání víno pomocí netečného plynu. Přesto platí pravidlo, že čím dříve víno vypijete, tím líp – rozhodně byste jej neměli skladovat otevřené déle než týden.

Jak správně koštovat víno třeba v restauraci?

V dobré restauraci vám číšník nebo sommelier přinese láhev a otevře ji před vámi. Na začátku si můžete prohlédnout korkovou zátku a přivonět k ní, pokud tedy nemá láhev dnes již běžný šroubovací uzávěr. I z korku jdou poznat některé vady vína. Dál samozřejmě zatočíme vínem ve skleničce, podíváme se na barvu vína, jeho jiskru. Víno ovoníme a snažíme se vnímat všechna skrytá aromata. Nakonec ochutnáme – poválíme víno na patře a teprve pak polkneme. Pokud k ochutnávce vína přidáme nějaký zralý sýr (např. Král Sýrů Charakter), chutě se znásobí. Na zdraví!

Je rozdíl v kvalitě vína, které nemá klasický korek?

Dnes už jsou moderní zátky a uzávěry u vína celkem běžnou záležitostí. Nejčastěji se asi setkáte se šroubovacím uzávěrem. Další variantou jsou syntetické – plastové zátky, které se vyskytují spíše u levnějších vín a novinkou jsou uzávěry skleněné. Všechny tyto moderní zátky mají společnou výhodu, nezanechávají ve víně pachuť. Všeobecně platí, že u vín určených k rychlé spotřebě najdete častěji šroubovací uzávěr a u vín archivních, barikových, nebo s delší dobou vyzrávání bude nejspíše korek.

Soutěžní otázka

Jak dlouho můžeme skladovat otevřené víno v chladničce, aby si uchovalo svou kvalitu?

a) den

b) týden

c) měsíc

Tři výherci, kteří do 5. 5. 2014 správně odpovědí na soutěžní otázku, obdrží láhev vína z Vinařství Josef Valihrach. Odpověď zasílejte na soutez@trendyz­dravi.cz s označením Valihrach.


publikováno: 23. 4. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+