Jarní únava není mýtus | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jarní únava není mýtus

21. 4. 2020

Na jaře se spousta z nás cítí vyčerpaně a bez nálady. Proč se nám s probouzející se přírodou energie vytrácí? Jak posílit organismus, ochránit imunitu a vrátit se do formy? Tipy, jak zatočit s únavou, přináší PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Co je jarní únava?

Jarní únava není sice oficiální diagnózou, ale lékaři ten pojem znají. Nejde ani o žádný objev naší generace. Setkávali se s ní naši předci a pravděpodobně potká i naše potomky. Na jaře totiž postihuje únava podstatně více lidí než v jiných ročních obdobích. Naši předkové znali její projevy a únavě se snažili předcházet změnou jídelníčku během masopustu a pomocí mladých jarních bylinek.

Z čeho jarní únava vzniká?

Jarní únava může mít hned několik příčin. Jednou z nich je nedostatek slunečního svitu, který tělo přes zimu dostává pouze v omezené míře. Sluneční záření je totiž hlavním zdrojem vitaminu D, který je nezbytný pro správné fungování našeho imunitního systému a pro zajištění dostatečné hladiny serotoninu neboli „hormonu štěstí“. Ten nás chrání proti špatné náladě či depresím a s nimi spojené jarní únavě. Další příčinou může být boj organismu s nachlazením, chřipkou či virovou infekcí, se kterými se v zimě potýkáme a které organismus vyčerpávají. Nedoléčená onemocnění spolu s nedostatkem vitaminů a minerálů mohou vést k pocitu celkové únavy organismu. Únavu ale může způsobit i nadměrný stres, nedostatek odpočinku, nevhodná strava, či kouření a dýchání smogu.

Lze jarní únavě předejít?

Riziko jarní únavy určitě můžeme snížit zdravým životním stylem. Základem boje s jarní únavou je doplnění chybějících látek, posílení imunitního systému a adekvátní odpočinek. Strava by měla být pestrá a obsahovat dostatečné množství minerálů, vitaminů a bílkovin. Do jídelníčku je třeba zařadit lehčí jídla s dostatkem ovoce a zeleniny, které můžeme doplnit i mladými bylinkami, jako je řeřicha, kopřivy či pažitka. V zimě je také dobré udržet si morálku a nezlenivět, i když nás k tomu počasí často svádí. Pravidelné procházky, cvičení či plavání nám také na jaře pomohou porazit únavu. A neměli bychom zapomínat na dávku denního světla. Pokud nejdeme ven, je třeba alespoň roztáhnout žaluzie a pustit ho do bytu.

Doporučujete na jaře do jídelníčku zařadit doplňky stravy?

Zařazení doplňků stravy do jídelníčku je vhodné už během samotné zimy, protože všeobecně se nám z jídla do organismu nedostává tolik vitaminů, kolik jich tělo skutečně potřebuje. Pokud budeme tělo podporovat dlouhodobě, jarní únavu zvládneme mnohem lépe. Podpořit imunitu je obecně vhodné kdykoliv. Důležitý je vitamin C. Dle doporučení EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je doporučená denní dávka vitaminu C 90 miligramů za den pro dospělého zdravého muže a 80 mg pro dospělou zdravou ženu.

Do jídelníčku zařaďte také chybějící vitamin D. Přirozeně ho obsahuje například rybí tuk, mléko, játra nebo vaječný žloutek. Nezapomínejme ani na vitamin E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.5 Doplnit můžete i betakaroten a minerály zinek a selen. Konzumaci doplňků stravy je vhodné konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.


publikováno: 21. 4. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: prevence

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+