Jemný bramborový salát a další dobroty od Karolíny Kamberské | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jemný bramborový salát a další dobroty od Karolíny Kamberské

21. 12. 2017

Vyzkoušejte zimní recepty od Karolíny Kamberské, které připravila ve spolupráci se značkou Fino. Mezi recepty najdete polévku na zahřátí, trochu tradice a něco sladkého na závěr.

Polévka z pečených rajčat a paprik

Suroviny: 700 g pevných dobrých rajčat, 3 masité červené papriky, 1 cibule, šťáva z půlky citronu, 500 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 1 lžička balzamikového octa, dle chuti 1 lžíce třtinového cukru, malá hrst lístků čerstvého oregana

K podávání: 4 střední bagety, podélně rozpůlené, potřené olivovým olejem a rozpečené

Postup:

Troubu rozpalte na 230°C. Rajčata, papriky a cibuli očistěte a rozkrojte na poloviny. Pekáč vyložte pečicím papírem (ideálně i se spodní alobalovou vrstvou, ale zvládne to i samotný pečicí papír nebo alobal) a rozložte na něj zeleninu řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout. Pak vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout abyste dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupněte slupky, půjde to snadno. Rajčata, papriky i cibuli přesypejte do hrnce, zalijte citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmíchejte olivový olej.

Podle potřeby (tj. podle chuti vývaru) osolte a opepřete a vařte cca 20 minut. Rozmixujte na hladký krém. Přidejte balzamikový ocet a lístky oregana (několik si nechte na ozdobu), ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru.Přiveďte znovu k varu a podávejte ozdobené lístky oregana. Přikusujte rozpečené bagety.

Vinná klobása s cibuládou a jemný bramborový salát

Suroviny: 1 lžíce olivového oleje, 4 červené cibule, 3 lžíce třtinového cukru, 1,5 dcl červeného vína, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl a pepř, 500 g vinné klobásy, 4 lžíce hladké mouky, řepkový olej na opékání

Postup:

Nejprve si připravte cibuládu: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte. Díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka – v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit. Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte.

V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte “šneky” z vinné klobásy – nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar. Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou. Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s jemným bramborovým salátem.

Jemný bramborový salát

Suroviny: 1 kg brambor typu A, 4 lžíce vinného octa, sůl a pepř, 4 vejce, 1 lžíce hořčice, 2 dcl kysané smetany, svazek pažitky nebo 3 jarní cibulky nebo kombinace obojího

Postup:

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory. Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky. Bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vám vznikne hladká pasta. Vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu). Osolte ji a opepřete. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky. Salát ochutnejte, zda nepotřebuje např. osolit – chuť by měla být dostatečně výrazná. Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.

Ovocný chlebíček

Suroviny: 120 g sušeného ovoce (např. brusinky, rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle, ananas), 3 lžíce tuzemského rumu, 250 g hladké špaldové mouky, 1 prášek do pečiva, 2 drcené hřebíčky, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mleté skořice, dřeň z 1 vanilkového lusku, 50 g mandlí, vyloupaných, 70 g různých ořechů (nesolených), 50 g hořké čokolády, 160 g změklého másla + na vymazání formy, 70 g medu, tekutého, 70 g třtinového cukru, 1 banán, 4 vejce, strouhanka na vysypání formy

Na polevu: 180 g moučkového cukru, 3 lžičky horké vody, 4 lžičky citronové šťávy

Postup:

Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň hodinu. Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu. Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a veškerým kořením. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu, a zbytek pokrájejte. Také čokoládu pokrájejte nahrubo.

Troubu si rozpalte na 160°C. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této směsi pak přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosijte přes síto na mouku). Vymíchejte hladké těsto. Do něj pak přidejte sušené ovoce, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě. Pak teprve vyklopte. V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka. Měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte. Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.


publikováno: 21. 12. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, polévka, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+