Jezte luštěniny! Budete zdravější | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jezte luštěniny! Budete zdravější

17. 2. 2015

Nezapomínáte doma vařit hrách, čočku či fazole? Luštěniny si připravíte jednoduše, rychle a v jídelníčku by rozhodně neměly chybět. Jsou levné a snadno dostupné. Mohou tak posloužit i jako malý návod k tomu, jak se dobře, kvalitně a přitom levně najíst. Zařadit do jídelníčku pravidelnou dávku luštěnin alespoň jednou týdně doporučuje i specialista na zdravý životní styl Mgr. Milan Merva: „Luštěniny vytvářejí vhodný balanc mezi energetickým a výživovým příjmem pro tělo. Najdete je ve všech supermarketech.“

Jsou levné a snadno dostupné

„Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům, chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky. Luštěniny jsou také bohaté na vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá mnohem méně lidí na infarkt myokardu a rakovinu tlustého střeva,“ vysvětlil specialista na zdravý životní styl společnosti LA Food Mgr. Milan Merva s tím, že na vlákninu jsou bohaté právě hrách, čočka, fazole, sója a cizrna.

Jak je správně připravit?

Luštěniny je důležité dostatečně dlouho namáčet a tepelně zpracovávat (obecně platí čím větší luštěniny tím delší doba namáčení a vaření). Při namáčení by se měla voda v luštěninách vždy vyměňovat. Při namáčení a vaření měknou celulózová vlákna v luštěninách, které jsou pak snadněji stravitelné. Stravitelnost se dá podpořit také přidáním bylinek při vaření. Nejlépe funguje saturejka, bazalka, tymián, koriandr, anýz atd. Luštěniny jsou vynikající v kombinaci s obilovinami, rýží, celozrnným pečivem, pohankou a mnoha zeleninou (rajčata, papriky, špenát, mrkev…).

Tip: ČOČKA ČERVENÁ MENU GOLD

Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří například čočka. Vyzkoušejte červenou čočku. Je pro tělo stravitelnější a méně nadýmá. Oproti hnědé je menší, a proto má i kratší dobu přípravy. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen a zinek.

  • nabízí ALBERT, TESCO, BILLA, MAKRO, Kaufland, TERNO

Luštěninový nákyp s mletým masem a tomatovou omáčkou

Suroviny pro 4 osoby: Luštěninová směs polévková Menu Gold 240 g, zeleninová přísada do polévek 8 g, majoránka 0,2g, pepř dle chuti, 2 vejce, mleté maso 400 g, máslo na vymazání nádoby, polohrubá mouka 43 g, drcené rajčata Menu Gold 160 g, cibule 45 g, olej slunečnicový Menu Gold 13 g, cukr 3 g,

Postup:

Luštěninovou směs Hrstka uvaříme v osolené vodě doměkka, zchladíme, přidáme žloutek, zeleninovou přísadu do polévek, pepř, zaprášíme polohrubou moukou a v závěru lehce vmícháme sníh z bílků. Nákyp pečeme ve vymazané a vysypané nádobě v troubě na 160 stupňů asi 30 minut. Na omáčku si zpěníme cibulku na oleji, přidáme drcená rajčata a dochutíme cukrem dle chuti.

  • Recept připravil kuchař David Brada, který doporučuje k nákypu podávat různé omáčky (rajčatovou, smetanovou). Směs lze plnit do paprikových lusků, hodí se také k bílému zelí.

publikováno: 17. 2. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: luštěniny, nákupy, prevence

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+