Jíte rádi kuskus? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jíte rádi kuskus?

10. 8. 2017

Kuskus, couscous nebo cous cous je slovo převzaté z arabštiny. Právě severoafrická kuchyně používá cou cous jako základní potravinu. Jde o spařenou obilovinu, konkrétně o pšenici, ječmen nebo proso, tvarovanou do malých kuliček podobných krupici. Přestože to na první pohled nevypadá, jde o jemnozrnnou těstovinu. Je výborným zpestřením stravy a hodí se i do dietního jídelníčku, je lehký a snadno zasytí.

Je zdravý

Kuskus obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a velmi malé procento tuku. Napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, usnadňuje pohyb střev a chrání orgány trávicí soustavy před rakovinou.

  • Kuskus se nejčastěji podává jako příloha či salát se zeleninou, masem nebo rybami, ale hodí se také k přípravě sladké kaše s ovocem nebo ořechy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, cous cous se zalévá horkou vodou a nechává nabobtnat.

www.menugold.cz

www.lafood.cz


publikováno: 10. 8. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, rychle na talíř

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+