Kaki Persimon Bouquet se hodí do slaných i sladkých receptů | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Kaki Persimon Bouquet se hodí do slaných i sladkých receptů

2. 11. 2015

Kaki Persimon Bouquet je sladké ovoce plné vitaminů, jehož sezona trvá jen od podzimu do konce roku. Je tedy nejvyšší čas ho vyzkoušet. Díky tomu, že nemá semínka ani pecku, snadno se krájí a nemusí se loupat, se výborně hodí i na vaření. Skvěle si rozumí i se slanými pokrmy. Ostatně přesvědčit se o tom můžete sami.

Kaki štrúdl

Suroviny: 50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 500g balení listového těsta, 4 větší kaki Persimon Bouquet, 1 sáček skořicového cukru, hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů, 1 vajíčko na potření Na ozdobu: 250 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání

Postup:

Na pánev s rozpuštěným máslem nasypeme strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180 °C. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Poté směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepneme vajíčko a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku s troškou moučkového cukru.

KOLÁČ Z KAKI PERSIMON BOUQUET

Suroviny: 1 listové těsto, ½ I cukrářského krému, 5 ks kaki Persimon Bouquet, 100 g meruňkové marmelády, 1 lžička másla

Cukrářský krém: 250 ml mléka, 250 ml smetany, 50 g kukuřičné moučky (Maizena), 125 g cukru, 6 žloutků, citrónová kůra, 1 vanilka

Postup Cukrářský krém: Ve velké míse vyšleháme žloutky, až jsou hladké, přidáme cukr a kukuřičnou moučku a ještě chvíli šleháme. V hrnci ohřejeme mléko, smetanu, vanilku a kůru z citronu. Když se začne vařit, sundáme z plotny. Obě směsi opatrně, ale důkladně promícháme a postavíme znovu na sporák. Na mírném plamenu neustále mícháme, až krém zhoustne. Povaříme jen velmi krátce a odstavíme. Vyndáme vanilku. Necháme vychladnout, a aby se nevytvořil škraloup, pokryjeme potravinářskou­ folií.

Postup:

Listové těsto rozválíme válečkem a vytvoříme základ dortu. Potřeme máslem. Propícháme dno vidličkou a dáme péct do trouby vyhřáté asi na 150 °C přibližně na 30 minut, až bude těsto dozlatova. Jakmile těsto vychladne, pomažeme krémem. Oloupeme kaki Persimon a nakrájíme na plátky – ne moc tenké. Celý dort poklademe plátky kaki. Můžeme dát zapéct do trouby na 10–15 minut. Navrch dortu rovnoměrně rozetřeme meruňkovou marmeládu a ozdobíme.

Pečený čaj s kaki

Suroviny: 1 kg kaki Persimon Bouquet, 1 kg dalšího ovoce, př. jablka, hrušky, pomeranč, ananas, 500–750 g krystalového cukru, koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán), 1–2 omyté citrony, rum (dle chuti a uvážení, není nutný)

Postup:

Očištěné ovoce odpeckujeme a nakrájíme na drobné kousky. Citron oloupeme a pokrájíme na kousky, nebo jen vymačkáme šťávu. Všechno dáme do hlubšího plechu, zasypeme cukrem a přidáme koření. Promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170 °C 30–40 minut, občas můžeme promíchat. Ihned po vytažení z trouby vmícháme rum. Plníme do skleniček se šroubovacím uzávěrem, položíme je víčkem dolů a necháme vychladnout.

Použití: do hrnku či sklenice dáme 3–4 lžičky ovocné směsi a zalijeme vařící vodou. Získáme tím ovocný čaj lahodné chuti, který je výborný horký i studený.

SALÁT S KAKI A KOZÍM SÝREM

Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet, saláty lollo rosso a lollo biondo, polníček, tymián, kozí sýr, ořechy, sůl, olivový olej

Postup:

ČERSTVÉ SALÁTY LEHCE OMYJEME A NATRHÁME. KAKI OSMAHNEME NA OLIVOVÉM OLEJI S TYMIÁNEM, POTÉ SPOLEČNĚ S KOZÍM SÝREM A OŘECHY PŘIDÁME K SALÁTU. DOCHUTÍME OLIVOVÝM OLEJEM A SOLÍ.


publikováno: 2. 11. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, ovoce, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+