Kaki Persimon Bouquet v kuchyni | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Kaki Persimon Bouquet v kuchyni

27. 11. 2018

Vyrostlo ve slunné Valencii ve Španělsku a představuje výtečnou zdravou svačinku a skvělou ingredienci do vaření i pečení. Kaki Persimon Bouquet si zkrátka zamilujete na první ochutnání. Právě teď ho můžete najít na pultech obchodů – sezóna kaki totiž právě začíná! Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Měkký plod bez pecek se však neřadí mezi zeleninu. Tento „pokrm bohů“ je velmi zdravý – posiluje imunitu, obsahuje vitamíny, vlákninu a důležité minerály, upravuje zažívání a příznivě působí také na snižování hladiny stresu. Stačí se zakousnout!

Jak vám chutná?

Vychutnat si kaki Persimon Bouquet můžete stejně jednoduše jako například hrušku nebo jablko. Kaki můžete též posypat citrónem nebo skořicí a na pár minut zapéct. Lahodný je i kaki džem. Pokud však rádi zkoušíte v kuchyni nové recepty, ochutnejte kaki perník a kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou. Dopřejte si výtečný experiment, který budete díky skvělé chuti muset brzy zopakovat!

Kaki perník

Suroviny: 5 kaki Persimon Bouquet, 4 lžíce másla, 2 velké vejce, 100 g pískového cukru, 100 g hnědého cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 280 g polohrubé mouky, 1 prášek na pečení, ½ lžičky soli, 1 lžičku mleté ​​skořice

Postup:

Předehřejte troubu na 170°C. Nasypte do misky mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. V další misce smíchejte kaki nastrouhané na struhadle, máslo, vejce, vanilku, cukry a dobře zpracujte. Pomalu směsi s obou misek smíchejte, dokud se vše nespojí. Připravené těsto vylijte do vymazaného pekáče a pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud špejle nebude lepit.

Z kaki můžete připravit také skvělý oběd pro celou rodinu. Připravte se na originální lahůdku, ke které se budete každý podzim vracet.

Kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou

Suroviny: 2 nebo 3 velké kaki Persimon Bouquet (nakrájené na plátky silné 2 cm) 300 ml smetany ke šlehání, 200 ml mléka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 červené cibule, 500 g mletého masa, 150 g ementálu, olivový olej, sůl, pepř

Postup:

V kastrůlku zahřejete smetanu, mléko, na plátky nakrájený česnek, jednu lžíci tymiánu a pozvolna vařte 10 minut – směs však nesmí bublat. Poté vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte mleté maso, tymián, sůl a pepř a nechte dusit 20 minut. Hotovou směs přesuňte do zapékací mísy. Posypte polovinou strouhaného sýra a zalijte polovinou smetanové omáčky. Navrch položte nakrájené kaki a posypte zbytkem sýra a omáčky. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut při teplotě 200°C.


publikováno: 27. 11. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, maso, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+