Když je hluboce zmrazená zelenina lepší než čerstvá | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Když je hluboce zmrazená zelenina lepší než čerstvá

30. 1. 2019

Zima je období, kdy nám chybí vitaminy a minerály. Ovoce i zelenina často vypadají v obchodech unaveně a o jejich chuti nemůže být ani řeč. Aby vydržely tak dlouho, musí se sklízet nezralé. Následně se několik měsíců skladují a během této doby teprve „dochází“. Z tohoto důvodu je mnohdy lepší sáhnout do mrazničky pro sáček se zmrazeným ovocem či zeleninou. Nevěříte? Přesvědčíme vás. Tady je pět důvodů, proč je hluboce zmrazené v zimě lepší než čerstvé!

Sklízí se v plné zralosti

„Důvodem skvělé chuti zmrazené zeleniny a ovoce je, že jednotlivé druhy se sklízejí v ideální době, a tedy plné zralosti,“ vysvětluje Lukáš Kunovský, garant nákupu zeleniny značky Nowaco. Chuť, kterou vykouzlí slunce, nelze ničím nahradit. Naopak, pokud v lednu či únoru v obchodě koupíte čerstvou zeleninu, musíte počítat s tím, že nejspíše má za sebou dozrávání ve skladech či na cestě ze vzdálenější destinace, kde je sezona. Kdyby totiž byly zelenina i ovoce sklízeny v plné zralosti, na pultech obchodu by v zimě už měly své nejlepší dny dávno za sebou.

Rychlé zpracování

Hluboce zmrazená zelenina i ovoce se zpracovává do několika málo hodin od chvíle, kdy byly sklizeny. Žádné dlouhé dny či týdny na cestě k zákazníkovi nejsou. Zkrátka ze sadu, záhonu či pole jdou rovnou do výroby, a to co možná nejkratší cestou. Zde se zelenina třídí a kousky, které jeví jakékoliv vady, jsou vyřazeny. Výrobci si totiž kvalitu surovin bedlivě hlídají. Pak přichází na řadu čištění, praní a některé druhy zeleniny se navíc blanšírují. Pak se jednotlivé druhy krájí a zmrazí při teplotě –36 °C.

Vitaminy a minerály zůstanou zachovány

Právě díky rychlosti zpracování a tomu, že se ovoce i zelenina sklízí v době ideální zralosti, zůstávají zachované vitaminy a minerály. „Některé druhy jsou velmi citlivé a živiny rychle ztrácejí,“ upozorňuje Lukáš Kunovský a uvádí typický příklad: „Třeba oblíbený hrášek přijde o více než polovinu vitaminu C během 48 hodin od sklizně.“ To ostatně potvrzují i odborné studie, podle nichž má zmrazená zelenina leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť, než na trhu dostupná čerstvá zelenina. A platí to zejména v zimě.

Budete mít méně práce

Další obrovskou výhodou je, že kromě jednodruhové zeleniny či ovoce si můžete koupit také směsi, které obsahují nejrůznější mix. Vhodné jsou jako přílohy k pokrmům i do jejich základu (např. omáček). Ušetří vám čas a také peníze. Vaření vám také podstatně urychlí a usnadní. Zvolit můžete například hluboce zmrazenou Lahůdkovou zeleninu Nowaco, jež je ideální jako příloha k masu. V sáčku najdete křupavou mrkev, lahodný hrášek, fazolky, květák i kukuřici.

Kdykoliv po ruce

Argument, na který nesmíme zapomenout, je fakt, že zmrazenou zeleninu či ovoce můžete použít kdykoliv. Stačí je jen mít v mrazničce. Nemusíte řešit sezonnost konkrétních druhů ani to, že nemůžete uvařit vámi oblíbený pokrm, protože jste na něj nesehnali suroviny. Je na čase se přestat dívat na hluboce zmrazenou zeleninu a ovoce přes prsty a s nedůvěrou. Jsou prostě chvíle a období, kdy mohou být lepší volbou než kousky, co týdny či měsíce ležely v chladících skladech a zde pomalu v uměle vytvořených podmínkách dozrávaly.

Zdroj: www.nowaco.cz


publikováno: 30. 1. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vitaminy, vláknina, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+