Kouzlete v kuchyni s rajčaty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Kouzlete v kuchyni s rajčaty

29. 8. 2017

Vařit ze sezónních surovin je nejen moderní, ale i zdravé a cenově výhodné. Využijme proto nyní voňavá a čerstvá rajčata, kterými se to na zahrádkách, balkonech a v obchodech jenom hemží. Pokud si je kupujete, navštivte raději vašeho oblíbeného farmáře, nebo si vybírejte ta, která mají některou ze značek kvality (např. Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ či Ekologická produkce). Jejich poctivou péči ocení nejen váš organismus (díky vyššímu obsahu vitaminů aj.), ale i vaše chuťové pohárky. Vše důležité o rajčatech najdete na akademiekvality.cz. Jak ovšem můžete rajčata využít? Inspirujte se našimi jednoduchými recepty.

POLÉVKA Z ČERSTVÝCH RAJČAT

Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost! Jeden hrnec stačit nebude.

Ingredience: 1 500 g rajčat, 500 g řapíkatého celeru, 1 l zeleninového vývaru, 1 cibule, 20 g másla, lžíce olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, zakysaná smetana, sůl, pepř

Postup:

  1. Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  3. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
  4. K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
  5. Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).
  6. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

DOMÁCÍ KEČUP

Máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte, co s nimi? Nemusíte se přemáhat a snažit se je všechny sníst. Můžete si z nich totiž vyrobit domácí kečup, který oceníte třeba i během zimy.

Ingredience: 1 kg rajčat, 2 jablka, 1 větší cibule, 70 g cukru, 60 ml jablečného octa, 60 ml vody, 1 lžička soli, 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, špetka skořice

Postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
  2. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.
  3. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.
  4. Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.
  5. Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.
  6. Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.

BRUSCHETTA S RAJČATY

V jednoduchosti je síla, což potvrzuje také následující recept – křupavá bruschetta s rajčaty provoněná bazalkou a česnekem. Ačkoliv se zde rajčata zapékají, nepodceňujte jejich chuť. Ta nejlepší jsou buď ze zahrádky, nebo oceněná značkami kvality (např. Klasou).

Ingredience na 4 porce: 4 silné plátky bílého chleba, 4 velká rajčata, olivový olej, sůl a pepř, snítka bazalky, 1 stroužek česneku,

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a chleby rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Chleby pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte dozlatova.
  3. Rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte nasekanou bazalku a vše dochuťte solí a pepřem. Promíchejte.
  4. Hotové chleby potřete česnekem a poklaďte rajčatovou směsí.
  5. Před servírováním ještě můžete pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.

RAJČATA PLNĚNÁ KUSKUSEM

Nedáte dopustit na kombinaci čerstvě zeleniny s těstovinami? Pak si tento nenáročný, zdravý a zároveň chuťově vyvážený pokrm jednoznačně zamilujete. Určitě ho ocení i vaše návštěva.

Ingredience (2 porce): 4 velká rajčata, ½ hrnku kuskusu, 1 hrnek (250 ml) vývaru, 1 jarní cibulka (zelená část), 1 stroužek česneku, Snítka hladkolisté petrželky, 60 g balkánského sýra, špetka mletého římského kmínu, sůl, pepř

Postup:

  1. Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte.
  2. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 min odstát.
  3. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou jarní cibulku a petrželku, nadrolte balkánský sýr.
  4. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu toho, co jste vydlabali z rajčat.
  5. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte na 180°C 10 – 15 minut.

OSVĚŽUJÍCÍ RAJČATOVÝ SALÁT S MÁTOU

Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči… Inspirujte se tímto geniálním a prostým receptem.

Ingredience: 1 salátová okurka, 500 g rajčat, 2ks červené cibule, 1 svazek máty – větší množství, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. V malé misce si připravte dresink – smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte. 
  2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.
  3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte. 

www.eklasa.cz

www.regionalni­potravina.cz


publikováno: 29. 8. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+