Králík na víně | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Králík na víně

7. 3. 2017

Králík patří do české kuchyně asi stejně neodmyslitelně, jako vajíčka k Velikonocům. Pokud ale chcete vyměnit českou smetanovou klasiku, za něco o trochu lehčího a modernějšího, zkuste ochutnat jeho verzi po italsku. V té nechybí červené víno, rozmarýn a olivový olej. U králíka navíc máte vždy jistotu jemného masa.

Králík patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně

Svoji oblibu si získal především díky jemnému, lehce stravitelnému masu, které je libové, málo tučné a obsahuje také poměrně nízké množství cholesterolu. Ačkoliv se na něj málem začalo zapomínat, v posledních letech se stále častěji vrací do menu restaurací a v kombinaci s rozmarýnem se stane hitem i vaší kuchyně.

Ingredience: králík naporcovaný na 6 – 8 ks, 500 ml červeného vína, kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový), 60 ml červeného vinného octa, 4 – 5 lžic cukru, 1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku, 60 g hladké mouky, 15 stroužků česneku, 70 – 100 g másla, rozmarýn, bobkový list – ideálně čerstvý, olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 160° stupňů Celsia. V menší misce smícháme červené víno, vinný ocet a cukr. Naporcovaného králíka osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a připravené maso spolu se stroužky česneku a na středním plamenu restujeme dohněda.

Připravíme si litinový hrnec a králíka spolu s česnekem odstavíme. Na pánev se šťávou z králíka přidáme rajčatový protlak a minutku restujeme. Po částech přiléváme vinnou směs, vždy ale počkáme, než se vypaří alkohol. Přidáme vývar, promícháme a nakonec šťávou zalejeme odstaveného králíka.

Králík by měl být ponořený alespoň ze tří čtvrtin. Pak už stačí přidat bobkový list s rozmarýnem a maso asi hodinu nechat maso podusit v troubě. Hotového králíka snadno poznáme v momentě, kdy jde lehce od kosti. Maso vyndáme a necháme bokem přikryté pokličkou. Omáčku samotnou ještě na závěr zredukujeme na vysokém plamenu, dochutíme a přidáme nakrájené máslo, které omáčce dodá lesk a tu pravou konzistenci. Králíka podáváme zdobeného bylinkami, skvěle se k němu hodí například polenta, nebo noky.

zdroj: recept pro blog.kitchenaid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blo­gu „Cat & Cook“.


publikováno: 7. 3. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+