Kuře čtyřikrát jinak
Kuřecí maso je lehké nejen k jídlu, ale i k přípravě. Pokud si myslíte, že vás toto maso nedokáže v kuchyni překvapit, pak vyzkoušejte nové recepty. Buďte si jistí, že za ně u strávníků sklidíte pochvalu a dost možná i žádost o přídavek. Připravíte-li oběd nebo lehkou teplou večeři z potravin, které jsou označeny značkou kvality například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“, výsledek je zaručen. Co uvaříte jako první?
KUŘECÍ KOLÁČ S HOUBAMI
Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.
Ingredience: • 1 lžíce oleje • 600 g kuřecích prsou • 100 g slaniny v celku • 180 g šalotky • 2 stroužky česneku • 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub) • snítka čerstvého tymiánu • 2 lžíce hladké mouky • 300 ml kuřecího vývaru • 200 ml zakysané smetany • 1 balení listového těsta • 1 vejce • sůl, pepř • lžička uzené sladké papriky • muškátový oříšek
Postup:
- Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
- Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky.
- Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete.
- Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
- Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
- Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
- Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
- Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
TIP: Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.
KUŘE V CELOZRNNÉ PLACCE S JOGURTOVOU ZÁLIVKOU
Pokud máte po prosinci plném jídla chuť na něco lehčího, máme pro vás skvělý tip na dnešní večeři. Připravte si rychlé, snadné a zároveň zdravé rolky z celozrnných placiček, kuřecích prsou a zeleniny. Pokud nevíte, jak vybrat v obchodě kuřecí maso, určitě vám napomohou značky kvality – například Klasa a Bio.
Ingredience: • 500 g kuřecích prsou • 600 ml bílého jogurtu • 1 citron • ledový salát • 1 okurka • 2 rajčata • 2 stroužky česneku • 1 lžička sladké papriky • 3 lžičky mletého římského kmínu • sůl, pepř • celozrnné placičky • olej
Postup:
- Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté ho nakrájejte na nudličky. Osolte ho a opepřete.
- V misce smíchejte 200 ml jogurtu, 2 lžičky římského kmínu, sladkou papriku a 1 nasekaný česnek.
- Do jogurtové směsi vmíchejte kuřecí maso, nádobu překryjte a v lednici nechte uležet minimálně hodinu.
- Uleželé maso v jogurtu rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech a pečte na 180 °C, dokud není kuře hotové. V průběhu pečení maso otočte.
- Jogurtovou zálivku připravte smícháním 400 ml jogurtu, 1 lžičky římského kmínu, 1 prolisovaného stroužku česneku, soli, pepře a špetky citronové kůry.
- Než se upeče kuřecí maso, nakrájejte ledový salát na malé kousky a rajčata na poloviční plátky.
- Z okurky vydlabejte střed a nakrájejte ji na nudličky.
- Do celozrnné placičky zabalte maso se zeleninou a jogurtovou zálivkou.
PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU
Kdo říká, že se na nádivku musí čekat až do Velikonoc? Připravte si ji se šťavnatým kuřetem třeba k nedělnímu obědu. Vyberte to nejlepší, které má loga Bio „zebra“, EU „Bio list“ nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, máme pro vás tajný tip. Přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.
Ingredience: • 1 celé kuře • snítka tymiánu a šalvěje • 100 g másla • sůl, pepř • sladká uzená paprika • 3 stroužky česneku
Na nádivku: • 9 rohlíků • 125 ml mléka • 125 ml kuřecího vývaru • 7 vajec • 40 g másla • čerstvá petržel • 420 g uzeného masa • sůl, pepř • muškátový oříšek • 60 g hrášku (mraženého)
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
- Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
- Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
- Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
- Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
- Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
- Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
- Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
- Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
- K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
- Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
- Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.
TIP: Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.
KRÉMOVÁ KUŘECÍ POLÉVKA
Pokud si dát něco dobrého na zahřátí, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima bude rázem pryč.
Ingredience: • 1 kg kuřecích stehen • 350 ml suchého bílého vína • 2 cibule • 4 řapíkaté celery • 2 petržele • 1 pórek (bílou část) • snítka tymiánu • 4 bobkové listy • 4 kuličky nového koření • 45 g hladké mouky • 300 ml smetany ke šlehání • sůl, pepř • olej
Postup:
- Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
- V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
- Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
- Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
- Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
- Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
- Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
- Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
- Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
- Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
- Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.
TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.