Lahodný houbový krém po valašsku | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Lahodný houbový krém po valašsku

11. 8. 2017

Přemýšlíte, co vykouzlit z darů lesa? Šéfkuchař zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík nabízí svůj osvědčený recept na lahodný houbový krém.

Houbaření je skvělá relaxace

Pavel Václavík, šéfkuchař restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, je velký milovník houbaření. A Valašsko, kde je spousta hřibových lesů, mu k tomu ještě nahrává: „Ve vrcholné houbařské sezóně chodím do lesa i několikrát týdně. Houbaření je pro mě skvělá relaxace. Doma z hub nejčastěji vaříme omáčky, zavařujeme je, část si jich také vždy necháme do zásoby – podusíme je a uskladníme do mrazáku. Oblíbili jsme si bedly, které ale nepřipravujeme v klasickém trojobalu, pouze je orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou. Osobně mě nejvíce překvapily bílé lanýže, které začaly růst i na Valašsku. Zkusil jsem z nich připravit halušky a chutnaly výborně.“

Hříbkový krém

Suroviny (pro 4 osoby): 100 g másla, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 1 cibule, 50 g hladké mouky, 200 g čerstvých hřibů, 150 ml smetany, 500 ml vývaru nebo vody, sůl, pepř

Postup:

  1. Na másle orestujeme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme.
  2. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a provaříme společně s hříbky cca 20 minut.
  3. Zalijeme smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Tip Pavla Václavíka: Pokud bychom se chtěli vyhnout zahušťování moukou, můžeme hned na začátku přidat do vývaru oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru.

Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě a špičkovým wellness službám ideálním útočištěm pro ty, kdo vyhledávají pohodovou relaxaci. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku tradičních i exotických masáží. Mezi mimořádné zážitky patří rituály Pure Fiji, třeba masáž studenými a horkými lasturami, cukrový peeling nebo masáže čistým kokosem. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubící se s vyhlášenými víny.

www.lanterna.cz


publikováno: 11. 8. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: houby, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+