Letní svěží recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Letní svěží recepty

6. 8. 2020

Akademie kvality pro vás připravila pořádnou nálož osvěžujících receptů, které potěší nejen žaludek a příprava pokrmů z nich nezabere mnoho času. Důležité je myslet na kvalitu surovin, z nichž budete vařit, grilovat, péct… Sledujte na obalech značky, loga kvality (např. Klasa a Regionální potravina), které ji zaručují.

Grilované bramborové lodičky

Zapojte je do přípravy oběda. Aby je ale pokrm bavil, měl by být hravý a mít třeba i nějaký příběh. A taky by měl být aspoň trochu zdravý a co nejvíc dobrý. Tohle všechno splňují naše grilované bramborové lodičky plněné tvarohem, rajčaty, jarní cibulkou a sýrem. Jak tam ovšem zakomponovat příběh? Co třeba něco ve smyslu, že první brambory byly dovezeny z Ameriky do Evropy lodí po moři? Dobrou chuť!

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 65 minut

Ingredience: 4 velké předvařené nové brambory, 250 g plnotučného tvarohu, čtvrt svazku jarní cibulky, 150 g oblíbeného tvrdého sýra, 150 g cherry rajčátek, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej

Postup:

1. Brambory omyjte, osušte a přepulte. Jestli pospícháte, nechte povařit celé brambory 10 min. a poté je rozkrojte na půl.

2. Každou polovinu brambory si připravte do alobalu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu.

3. Nechte péct na grilu cca 40 minut. Pokud jste brambory předem povařili, stačí na zapečení 20 min.

4. Mezitím v misce promíchejte tvaroh, pokrájenou zeleninu a polovinu strouhaného sýra. Osolte a opepřete.

5. Brambory vybalte, vydlabejte prostředky a plňte připravenou tvarohovou směsí.

6. Posypte zbylým sýrem a nechte ještě chvilku zapékat na grilu.

Tip: Jak získat z brambor co nejvíce výživy? Konzumujte je s pečlivě omytou slupkou. Je plná vlákniny a zároveň se pod ní schovává nejvíce významných látek (např. vitamin C). Pokud se nechcete ošidit o antioxidanty, duste je v menším množství vody, nebo je uvařte v páře.

Okurková limonáda

Horké letní teploty přímo lákají zchladit se něčím osvěžujícím. V tento moment snad nic nepotěší víc než domácí limonáda. Vybrali jsme pro vás recept na poctivou okurkovou, kde nesmí chybět ani bio limeta. A proč zrovna okurková? Tato zelenina totiž dokonale hydratuje a je také skvělým parťákem na hubnutí. Počišťuje tělo a urychluje metabolismus. Navíc je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, C) a minerály (např. draslík, vápník a fosfor).

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience: 2 salátové okurky, 1 bio limeta, 50 g cukru krupice, 400 ml perlivé vody, led

Postup:

  1. Okurky oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. Rozmixujte s polovinou vody, limetovou šťávou a cukrem dohladka.
  3. Poté promíchejte se zbytkem perlivé vody a podávejte s ledem.

Tip: Při nákupu zeleniny a ovoce preferujte místní produkty, třeba od farmářů. Budete mít jistotu, že je vše čerstvé a kvalitní, a navíc podpoříte naše zemědělce, kteří pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností.

Grilovaný siven na rozmarýnu a česneku s grilovanou zeleninou

Léto, rodina, přátelé, zahrádka, bazén, „grilovačka“… Takhle nějak bychom si to nejspíše všichni představovali. My vám alespoň pomůžeme s hostinou. Zkoušeli jste už někdy ugrilovat sivena s bylinkami a zeleninou? Siven má výborné maso a chutná skvěle taky v případě, že ho upečete nebo vyudíte. V obchodě ho zakoupíte o hmotnosti 20–50 dkg. V receptu jsou sice zmíněny 2 kusy rybiček, ale navyšte množství podle potřeby.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

Na rybu: 2 ks sivena, hrst čerstvého rozmarýnu, 4 stroužky česneku. olivový olej, sůl

Na zeleninu: 1 cuketa, 1 červená cibule, 1 svazek jarní cibulky, 1 žlutá paprika, 7 žampionů, dýňový olej, hrst čerstvého rozmarýnu, lžička sušeného česneku, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Ryby si omyjte, osušte a osolte.
  2. Nasekejte rozmarýn a promíchejte ho s utřeným česnekem ve zhruba 100 ml olivového oleje.
  3. Ryby nechte v takto připravené směsi zhruba 10 minut odpočívat, vyjměte je a poté grilujte zhruba 5 minut z každé strany na rozpáleném grilu.
  4. Zeleninu si nakrájejte dle libosti a promíchejte v míse s dýňovým olejem, sušeným česnekem, osolte a opepřete.
  5. Pečte na grilu dozlatova.

Tip: Siven americký k nám byl poprvé dovezen v roce 1883. Pro jeho kvalitní maso je chován uměle ve speciálních zařízeních. Má jedinečnou chuť nejen grilovaný, upečený nebo uzený, ale můžete ho také smažit, dusit i vařit.

Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti našich ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 65 minut

Ingredience:

Na rybu: 2 filety kapra s kůží, hrst čerstvého tymiánu, hrst čerstvého kopru, sůl, olivový olej

Na salát: 2 červené papriky, 2 oranžové papriky, hrst slunečnicových semínek, hrst čerstvého kopru, 1 citron, sůl, čerstvě mletý pepř, dýňový olej

Postup:

  1. Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
  2. Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
  3. Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou­ folií.
  4. Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
  5. Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.
  6. Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.

Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.

Grilovaná plněná rajčata

Máme tady další recept z kategorie „dneska si nedám maso“. Navíc pokud se vám to v kuchyni hemží rajčaty, pak spojíte příjemné s užitečným. Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou Čechů. Proto se hodí každá inspirace, jak s nimi naložit. Skvěle chutnají nejen zasyrova, ale také grilovaná a doplněná bylinkami a sýrem. A když si tento voňavý pokrm připravíte třeba coby večerní zobání k televizi, rozhodně nemusíte mít výčitky.

Počet porcí: 5 porcí

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience: 5 velkých rajčat, 2 plátky bílého toastového chleba, 1 stroužek česneku, 100 g oblíbeného tvrdého sýra, hrst čerstvé bazalky, sůl, čerstvě mletý pepř, lněný olej

Postup:

  1. Omytým rajčatům uřízněte vršky a vydlabejte dužinu.
  2. Smíchejte si na kostičky pokrájený chléb, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a posekanou bazalku, osolte a opepřete.
  3. Rajčata naplňte směsí, zakápněte lněným olejem a vraťte na ně vršky.
  4. Zabalené v alobalu dejte péct na gril na zhruba 30 minut.

Tip: Díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů jsou rajčata geniální potravinou během diety. Navíc obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Z nich je nejvíce zastoupen lykopen v rajčatech červených, beta karoten v oranžových a zeta karoten ve žlutých.

Meruňkový koláč z bramborového těsta

Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.

Počet porcí: 12 porcí

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

Na koláč: 200 g vařených brambor, 600 g meruněk, 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 vejce, 100 g másla, 250 g plnotučného tvarohu, sůl

Na drobenku: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla, 80 g cukru krupice

Postup:

  1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
  2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem

a změklým máslem.

3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.

4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.

5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.

Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.

www.eklasa.cz

www.regionalni­potravina.cz

www.myjsmebio.cz


publikováno: 6. 8. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+